• Business

    Αποδόσεις μεγαλύτερες και από αυτές του Dow Jones έχει η μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,5 χρόνια της Διοίκησης του Μιχάλη Τσαμάζ

    • Contributor
    Μιχάλης Τσαμάζ Όμιλος ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Υπεραξίες και μερίσματα που μεταφράζονται σε συνολική απόδοση 111,4%  καρπώνονται οι μέτοχοι του ΟΤΕ που παραμένουν πιστοί στο «χαρτί» τα τελευταία 9,5 χρόνια.

    Διάστημα κατά το οποίο ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει στα χέρια του το Διοικητικό τιμόνι του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας. Αναδεικνυόμενος σε «άνθρωπο από μάρμαρο», τόσο για την ίδια την επιχειρηματική οντότητα του ΟΤΕ , όσο και για τους  περίπου 80.000 μετόχους του, των οποίων οι μακροχρόνιες αποδόσεις ξεπερνούν κι εκείνες του  αμερικανικού δείκτη Dow Jones

    Είναι συνάμα πολλαπλασίως καλύτερες, σε σύγκριση με τις «μελανές» επιδόσεις του Γενικού Δείκτη ΓΔ 0,34% 1.422,35 της ελληνικής αγοράς.

    Αναμφίβολα, στην πορεία των χρόνων, ο ρόλος του Μιχάλη Τσαμάζ ώς Προέδρου και Διευθύντος Συμβούλου, έχει αποδειχθεί καθοριστικός για την αναπτυξιακή αναμόρφωση και τα στιβαρά  οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζει ο ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 .  Του οποίου, μετά από την πρόσφατη διαγραφή του 2% των μετοχών,  η Γερμανική Deutsche Telecom  έχει φτάσει να ελέγχει το 46,9% , ενώ στην ελεύθερη διασπορά  βρίσκεται ποσοστό της τάξεως του 47% .

    Κατανεμημένο σε ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως επίσης και σε ιδιώτες επενδυτές.

    Η θητεία του επιχειρησιακού «στρατηγού» του ΟΤΕ έληγε τον Ιούνιο του 2021, αλλά η πρόωρη ανανέωσή της μέχρι τον Ιούνιο του 2023, ήρθε να καταδείξει με τον πλέον παραστατικό τρόπο, την ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτόν. Κάτι που εκλαμβάνεται ως απολύτως φυσιολογικό, με βάση τα όσα αφορούν το οικονομικό οικοδόμημα του ομίλου, από τις 3 Νοεμβρίου του 2010, όταν και εκείνος ανέλαβε τα Διοικητικά  ηνία.

    Καθαρά κέρδη 1,9 δισ. και επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ

    Αν ληφθεί ως αφετηρία η οικονομική χρήση του 2011, τότε επί ημερών Τσαμάζ, ο ΟΤΕ έχει παράξει μέχρι τώρα καθαρά κέρδη που φτάνουν συνολικά στα 1,9 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα των τελευταίων 9 ετήσιων χρήσεων, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου( δάνεια μείον τα ταμειακά διαθέσιμα ) έχει απομειωθεί κατά…3,3 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώνεται τώρα οριακά πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί και στα τρέχοντα διαθέσιμα σε μετρητά, που έχει ο ΟΤΕ.

    Παράλληλα όμως, μέσα σε  όλα αυτά τα χρόνια έχει υλοποιηθεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αναβάθμισης του ΟΤΕ. Με τις προσαρμοσμένες επενδύσεις  που έχουν γίνει σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται  αθροιστικά στα 5,55 δισ. ευρώ.  Το δε πλάνο για την εφετινή χρονιά προβλέπει άλλα 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις…

    Εξ ίσου όμως ισχυρές ήταν και οι παρεμβάσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του εργασιακού κόστους, μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και της ανανέωσης του εργατικού δυναμικού με στοχευμένα κριτήρια.

    Πέραν τούτων, εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα οφέλη που έχουν προκύψει και για τους μετόχους,  στους οποίους και έχουν διανεμηθεί από τα τέλη του 2010 και μετά, μερίσματα συνολικού ύψους 587,3 εκατ. ευρώ προ φόρου. Σε αυτά μάλιστα θα προστεθούν και άλλα 258,6 εκατ. ευρώ που είναι προς διανομή.

    Τι έχουν κερδίσει οι μέτοχοι επί ημερών Τσαμάζ

     Όταν στις 3 Νοεμβρίου του 2010  ο Μιχάλης Τσαμάζ αναλάμβανε το διοικητικό πηδάλιο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου, διαδεχόμενος τον Παναγή Βουρλούμη, η μετοχή του ΟΤΕ ήταν στα 5,72 ευρώ. Την ίδια μέρα ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας ήταν στις 1.516,95 μονάδες.

    Χθες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 540,74 μονάδες. Δηλαδή 64,4% χαμηλότερα από τα προ 9,5 ετών επίπεδά του… Επίσης χθες, η μετοχή του ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κλείνοντας στα 11,03 ευρώ. Έχοντας καταγράψει άνοδο 92,8% στο ίδιο διάστημα των 9,5 τελευταίων ετών.

    Αν μάλιστα στην τρέχουσα τιμή προστεθεί και το καθαρό, μετά από  τους παρακρατηθέντες φόρους μέρισμα του 1,064 ευρώ ανά μετοχή, τότε η συνολική απόδοση για τα «χαρτί» του ΟΤΕ επί ημερών της διοίκησης Τσαμάζ, ανέρχεται στο 111,4%…

    Πρόκειται για μια επίδοση η οποία ξεπερνά ακόμη κι εκείνη που καταγράφει o  δείκτης Dow Jones , της εμβληματικής  Wall Street. Ο οποίος στις  Νοεμβρίου του 2010 ήταν στις 11.215,13 μονάδες και χθες έκλεισε στις 21.052,53 έχοντας κέρδη 87,7% από τότε.

    Για τη μετοχή του ΟΤΕ όμως, τα κέρδη ( από υπεραξίες και χωρίς τα μερίσματα) είναι περίπου 6 % μεγαλύτερα από αυτά του Dow Jones…

    Ακόμη όμως και μέσα στην τρέχουσα περίοδο της μεγάλης κρίσης σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, η μετοχή του ΟΤΕ έχει αναδειχθεί ως το αμυντικότερο από όλα τα «βαριά χαρτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Ενώ λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 43% από την τελευταία του κορυφή όπου είχε βρεθεί στις 24 Ιανουαρίου, η μετοχή του ΟΤΕ μετράει απώλειες 19,9% στην καθοδική αυτή φάση της αγοράς. Απώλειες που είναι 53,7% μικρότερες από αυτές του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη…

    Η πολιτική των αμοιβών στους μετόχους

    Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΤΕ, από το 2018, εφαρμόζει την πολιτική… αμοιβών των μετόχων του, που συνίσταται σε δύο σκέλη. Κατ’ αρχήν τα διανεμόμενα μερίσματα αντιστοιχούν στο 65% των παραγόμενων ταμειακών του ροών. Έτσι, τα προς διανομή μερίσματα για την περσινή χρήση είναι στα 258,6 εκατ. ευρώ ή 0,55 ευρώ πρό φόρου, που πλέον έχει μειωθεί στο 5%.

    Το δεύτερο σκέλος αφορά  το υπόλοιπο 35% των ταμειακών ροών, το οποίο διατίθεται για επαναγορά ιδίων μετοχών και το οποίο στην παρούσα φάση αντιστοιχεί σε 141,4 εκατ. ευρώ.

    Όπως είναι προφανές, η αγορά ιδίων μετοχών λειτουργεί επ’ ωφελεία των μετόχων αφού αυξάνει το μέρισμα που τους αποδίδεται. Μάλιστα, η ακύρωση ιδίων μετοχών, όπως έγινε μόλις πρόσφατα, έρχεται κι εκείνη να δημιουργήσει επιπρόσθετη αξία για όλους τους υφιστάμενους μετόχους. Κινήσεις που σε σημαντικό βαθμό εξηγούν το γιατί η μετοχή του ΟΤΕ έχει τόσο αμυντικά χαρακτηριστικά.

    Σε συνδυασμό βεβαίως με τα στιβαρά στοιχεία του ισολογισμού του ομίλου, αλλά και την φύση των δραστηριοτήτων του, που του επιτρέπουν να λογίζεται ως ένα από τα πλέον «σκληρά καρύδια» της κρίσης. Έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ηγηθεί και την «επόμενη μέρα»…



    ΣΧΟΛΙΑ