• Business

    Από το «κόσκινο» του ΔΝΤ, έσοδα, δαπάνες, συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια


    Επαφές με τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν από χθες υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων με το πρόγραμμα υπουργείων, καθώς η αποστολή του Ταμείου βρίσκεται στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4. Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην νέα αναφορά του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Εάν δηλαδή υπάρξει μετατόπιση από την περσινή ανάλυση που χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

    Τις διαθέσεις της έδειξε ήδη από το Λουξεμβούργο η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία είχε δηλώσει ότι «είμαστε πολύ βέβαιοι για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μιλάμε για το 2060, έχουμε επιφυλάξεις, γι’ αυτό επισημαίνουμε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση της Ελλάδας».

    Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά το πρόγραμμα, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επαφών αυτών υπήρξαν χθες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

    Τι θα περάσει από το «κόσκινο» μέχρι την Πέμπτη

     

     

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018. Στα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019. Ενώ για τις συντάξεις, δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί (η μη εφαρμογή) προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Στο μέτωπο του προϋπολογισμού τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσής του στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, καταγράφουν μεν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,525 δις. ευρώ αλλά δείχνουν την κόπωση που εμφανίζουν ορισμένες κατηγορίες εσόδων. Παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν κατά 198 εκατ. ευρώ το στόχο, συγκεκριμένες κατηγορίες εσόδων βρέθηκαν τον Μάιο κάτω από το στόχο.

    Ειδικότερα:

    • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εμφανίζει υστέρηση κατά 78 εκατ. ευρώ.
    • Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 11 εκατ. ευρώ.
    • Ο ΦΠΑ λοιπών συναλλαγών πλην πετρελαιοειδών κατά 25 εκατ. ευρώ.
    • Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 34 εκατ. ευρώ.

    Τη γενική καλή εικόνα των εσόδων διασώσουν τα έσοδα που εισπράττονται από τις ρυθμίσεις οφειλών αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων καθώς και οι εισπράξεις από κατασχέσεις που γίνονται σε οφειλέτες. Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών εμφανίζουν στο 5μηνο υπέρβαση κατά 62 εκατ. και 191 εκατ. ευρώ αντιστοίχως έναντι του στόχου.

    Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ήτοι, ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ