• Business

    Η απίστευτη ιστορία πίσω από το πρώτο hedge fund στον κόσμο

    jones


    Το πρώτο hedge fund που δημιουργήθηκε δεν θύμιζε σε τίποτε τα περισσότερα από αυτά που λειτουργούν σήμερα. Μάλιστα, ο ιδρυτής του είχε ελάχιστη εμπειρία στις επενδύσεις και η προηγούμενη επαγγελματική του πορεία ήταν σε άλλους χώρους, όπως η διπλωματία, η κοινωνιολογία και η δημοσιογραφία. Άρχισε να ασχολείται με τις επενδύσεις στην ηλικία των 48 ετών.

    Ο Alfred Winslow Jones πιστεύεται ότι δημιούργησε το πρώτο hedge fund στα τέλη της δεκαετίας του 1940 (αν και κάποιοι το πιστώνουν στην ικανότητα του επενδυτή Ben Graham).

    Πήρε την ιδέα του ενώ έκανε έρευνα για ένα άρθρο που αφορούσε τις αγορές, για λογαριασμό του περιοδικού Fortune.

    Το concept του Jones ήταν απλό: να δημιουργήσει ένα τρόπο αντιστάθμισης σορτάροντας τις μετοχές που πίστευε ότι θα χάσουν αξία μακροπρόθεσμα, και μερικές φορές χρησιμοποιώντας μόχλευση, σε μετοχές που εκτιμούσε ότι θα κινηθούν ανοδικά. Αυτή αποτελεί μια βασική στρατηγική των hedge funds σήμερα, αλλά για εκείνη την εποχή κάτι τέτοιο θεωρούνταν απλά μυθιστόρημα.

    Η στρατηγική του φαινομενικά ήταν σωστή και κατόρθωσε να εξασφαλίσει πολλά χρήματα για τους πελάτες του. Σύμφωνα με παλιό άρθρο του Fortune από το θρυλικό δημοσιογράφο Carol Loomis, η εταιρία Jones κατέγραψε κέρδη 670% σε διάστημα 10 ετών, σε σύγκριση με το κέρδος 358% που εμφάνισαν τα κορυφαία αμοιβαία κεφάλαια της εποχής εκείνης.

    Αξίζει να δούμε ορισμένες πληροφορίες για τη στρατηγική του Jones εκείνη τη χρονική περίοδο, όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας του:

    “Κάθε τεχνική θεωρούνταν επικίνδυνη, κερδοσκοπική και υψηλού ρίσκου, αλλά όταν όλα συνδυάζονται σωστά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο. Η συνειδητοποίηση ότι κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κερδοσκοπικές τεχνικές για να έχει συντηρητική κατάληξη αποτέλεσε το πιο σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση των hedge funds. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του για τα στατιστικά στοιχεία από το υπόβαθρο του στην κοινωνιολογία, ο Jones ανέπτυξε ένα μοντέλο βασισμένο στην αγορά και στις μετοχές ειδικού κινδύνου, προκειμένου να διαχειρίζεται με καλύτερο τρόπο την έκθεση του χαρτοφυλακίου του.”

    Ο Jones υπήρξε ο πρωτοπόρος της σύγχρονης βιομηχανίας των hedge funds, που αριθμεί σήμερα περίπου 11.000 funds παγκοσμίως – αν και πολλά σημερινά funds δεν μοιάζουν καθόλου με αυτό του Jones. Στην εποχή μας τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έχουν υιοθετήσει πολλές διαφορετικές στρατηγικές, και μερικά δεν κάνουν καν αντιστάθμιση κινδύνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/deutsche-bank-giati-emfanizete-pio-thetiki-gia-tin-agora-ton-tankers/68620



    ΣΧΟΛΙΑ