• Business

    ΑΠΕ: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Κώστα Σκρέκα με Γιώργο Περιστέρη και Παναγιώτη Λαδακάκο

    Παναγιώτης Λαδακάκος ΕΛΕΤΑΕΝ, Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Περιστέρης ΕΣΗΑΠΕ


    Την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα έσοδα για τις ΑΠΕ και να προβλεφθεί από τώρα ότι οι τιμές ενέργειας μπορεί να έχουν ξανά διακυμάνσεις και προς τα κάτω, επεσήμαναν την εβδομάδα που πέρασε σε επίσκεψή του στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο Πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακής και του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές )Γιώργος Περιστέρης και ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος.

    Εκπροσωπώντας του επενδυτές των ΑΠΕ οι δύο Πρόεδροι των ενώσεων ΑΠΕ, επεσήμαναν τη σημασία του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΕΛΑΠΕ ο οποίος την περίοδο αυτή αδειάζει προς όφελος του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Ο υπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ είναι δεδομένη η στήριξη της κυβέρνησης και η προώθηση των ΑΠΕ.

    Υπενθύμισαν τη σημασία δημιουργίας ενός αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος θα προσάρμοζε την κατεύθυνση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ, ανάλογα με τη συγκυρία σε συνάρτηση με τις τιμές δικαιωμάτων και τις τιμές ενέργειας, διασφαλίζοντας και τα έσοδα για τις ΑΠΕ στην περίπτωση διαφορετικής συγκυρίας. Ο αυτόματος μηχανισμός, αν και έχει αναφερθεί στα σχέδια του υπουργείου δεν έχει τοποθετηθει χρονικά.

    Ως το Μάρτιο τα τρία νέα νομοσχέδια

    Ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας θύμισε  στους εκπροσώπους των φορέων των ΑΠΕ, τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στον τομέα των ΑΠΕ και ότι την περίοδο αυτή προετοιμάζονται τρία σημαντικά νομοσχέδια για την ανάπτυξη της αγοράς.
    Το πρώτο αφορά στη β΄ φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, μετά τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ή βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ειδικών έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) και μέχρι την έκδοση άδειας λειτουργίας.

    Το δεύτερο αφορά στα Πλωτά Αιολικά Πάρκα και το τρίτο στο θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τα τρία βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας τους και είναι έτοιμα μέχρι το Μάρτιο.

    Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες περιοχών «Natura 2000»

    Σχετικά με τις  τρεις πρώτες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), οι οποίες έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τα περιοχές της Κρήτης, της Θράκης και της Νότιας Πελοποννήσου (Λακωνίας και Μεσσηνίας), οι επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΕΣΗΑΠΕ τόνισαν ότι  θέτουν οριζόντιους αποκλεισμούς για τα έργα ΑΠΕ κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.

    Σημειώνεται  ότι το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει την εκπόνηση συνολικά 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» όλης της χώρας, που θα καθορίσουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.

    Ο υπουργός συμφώνησε να επανεξεταστούν.



    ΣΧΟΛΙΑ