• Business

    Άντζυ Μητροπούλου: Έχετε καταθέσεις, ΑΦΜ η εταιρία στην Βουλγαρία; Διαβάστε πώς θα σας πιάσει η εφορία από τις αρχές του 2017

    • Contributor


    Τραπεζικοί λογαριασμοί (καταθέσεις) στο εξωτερικό και συμμετοχή,  σε εταιρίες με έδρα το εξωτερικό Από την 01.01.2017 η ισχύουσα Οδηγία της Ε.Ε. για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (2011/16/ΕΕ) επεκτείνεται στους παρακάτω τομείς:

    α) υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών (φυσικών ή νομικών προσώπων ή οντοτήτων, καταπιστευμάτων ή ιδρυμάτων),

    β) ακαθάριστα έσοδα από μερίσματα ή τόκους, τα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου του άλλου κράτους-μέλους.

    Με απλά λόγια, κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, θα αποστέλλει στοιχεία για την οικονομική, περιουσιακή και επαγγελματική δραστηριότητα πολιτών άλλης ευρωπαϊκής χώρας που συντελείται στο έδαφός της, ιδίως για υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμων φυσικών και νομικών προσώπων, κατά το έτος 2016 (ελπίζουμε όχι πιο παλαιά) και συμμετοχή, υπό οιανδήποτε μορφή, σε εταιρικά σχήματα.

     Έτσι λοιπόν, όλες οι δημοσιονομικές υπηρεσίες, φορολογικές αρχές, τραπεζικοί οργανισμοί, ιδρύματα κλπ., έχουν την υποχρέωση, χωρίς να τους ζητηθεί από τη χώρα καταγωγής, αλλά αυτομάτως, μέσω του ΑΦΜ κάθε προσώπου, να αποστείλουν τις παραπάνω πληροφορίες, στη φορολογική αρχή της αντίστοιχης χώρας, στην οποία ο πολίτης διατηρεί ΑΦΜ.

    Στην Βουλγαρία

    Παράδειγμα : Εάν κάποιος έλληνας, με ελληνικό ΑΦΜ, είναι μέτοχος ή απλός εταίρος σε εταιρεία στη Βουλγαρία (τυχαία η επιλογή της χώρας), η βουλγαρική αρχή (το αντίστοιχο ΓΕΜΗ) και η τράπεζα, στην οποία η εταιρεία διατηρεί λογαριασμό θα αποστείλει αυτόματα στην ελληνική φορολογική αρχή όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

     Ετσι, πλέον, δε μένει τίποτα κρυφό για τις ελληνικές φορολογικές αρχές, αφού το σύστημα αυτό ειναι αυτοματοποιημένο και δεν απαιτεί παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα, λάρα, τελεί υπό καθεστώς αξιοπιστίας από τις φορολογικές αρχές των χωρών.

     Εάν σκεφτήκατε, όμως ότι θα μπορούσατε να αποφύγετε τον διακρατικό έλεγχο, μεταφέροντας την ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας σας ή των λογαριασμών σας, σε χώρα εκτός Ε.Ε, θα απογοητευτείτε, διότι διεθνή συμφωνία με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο έχουν υπογράψει 98 κράτη του Ο.Ο.Σ.Α, μεταξύ των οποίων και η Ελβετία, η Αυστρία, ενώ είναι υπό ένταξη οι Η.Π.Α και εκτιμάται ότι σε δύο, το πολύ, χρόνια, θα έχει ενταχθεί πλήρως.

     Συνεπώς, ο έλεγχος επεκτείνεται, πλέον , στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

    Ειδικά για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα στοιχεία που θα αποστέλλονται, πλέον ΑΥΤΟΜΑΤΑ, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας Οδηγίας (2011/16/ΕΕ), είναι μεταξύ άλλων το όνομα, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ και o τόπος γέννησης (σε περίπτωση φυσικού προσώπου) του δικαιούχου του λογαριασμού, το υπόλοιπο ή η αξία του λογαριασμού στο τέλος του ημερολογιακού έτους ή στο κλείσιμο του λογαριασμού εάν ο λογαριασμός είχε κλείσει μέσα στο έτος.

    Το κείμενο είναι της δικηγόρου (Διοικητικό και Φορολογικό Δίκαιο) κ. Άντζυ Μητροπούλου (Λαμψάκου 5, Αθήνα 11528 τηλ 2107470475 και 6945691002)



    ΣΧΟΛΙΑ