• Business

    Αντίστροφη μέτρηση για την Τσέλσι: Μεγαλώνει η λίστα με τους υποψήφιους μνηστήρες

    • Bloomberg
    Ο ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς

    Ο ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της Τσέλσι


    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την βρετανική ομάδα ποδοσφαίρου Τσέλσι, καθώς λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εξαγορά της, με τους υποψήφιους μνηστήρες να αυξάνονται συνεχώς.

    Η κορυφαία ομάδα πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες κατά τις οποίες, με ιδιοκτήτη τον μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς, απέδειξε ότι η δύναμη του χρήματος μπορεί να θριαμβεύσει στον αγωνιστικό χώρο.

    Τώρα ο υπό κυρώσεις Ρώσος δισεκατομμυριούχος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την λέσχη του Λονδίνου και ο πρωταθλητής της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα χάος, που περιλαμβάνει επενδυτές, πολιτικούς και ολοένα και πιο ανήσυχους οπαδούς.

    Έως και 30 πλειοδότες θα μπορούσαν να εμφανιστούν μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των ενδεικτικών προσφορών, αφού πλήθος υποψηφίων, από έναν Βρετανό μεγιστάνα ακινήτων μέχρι έναν ιδρυτή hedge fund των ΗΠΑ, εξέφρασαν ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

    Η Raine, μια επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη που προσέλαβε ο Αμπράμοβιτς πριν από την επιβολή κυρώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση, θα συγκεντρώσει τις προσφορές. Η Τσέλσι αναμένει ότι μία ή περισσότερες προσφορές θα υπερβούν την ελάχιστη τιμή των 3 δισεκατομμυρίων στερλίνων (4 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχει οριστεί.

    Όμως, ο στόχος είναι μια γρήγορη πώληση για να φύγει ο σύλλογος από τα χέρια του Αμπράμοβιτς, σύμφωνα πηγές. Η μόνη νομική κόκκινη γραμμή είναι ότι δεν πρέπει να πουληθεί σε άτομο υπό κυρώσεις. Αν και η κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί στην επιλογή του αγοραστή, θα έχει τον τελευταίο λόγο εάν ο πλειοδότης δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς, προκαλώντας προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας της Τσέλσι και περιπλέκοντας τα σχέδια για την πώληση της, επειδή οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Ρώσου ιδιοκτήτη όσο και της βρετανικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι αναζητά από τις προσφορές.

    Η λήξη της προθεσμίας και οι μνηστήρες

    Καθώς πλησίαζε η προθεσμία της Παρασκευής, η λίστα με τους πιθανούς πλειοδότες μεγάλωνε.

    Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Todd Boehly και τον Βρετανό επιχειρηματία Jonathan Goldstein, και μια ομάδα που συγκροτήθηκε από τον επιχειρηματία ακινήτων Nick Candy. Υπήρχε επίσης μία σύνδεση με την οικογένεια Ricketts που κατέχει τους Chicago Cubs και τον Ken Griffin, τον ιδρυτή του hedge fund Citadel, σύμφωνα με πηγές του bloomberg.

    Επιπλέον, έχουν γίνει αναφορές και σε άλλα ονόματα, όπως το Saudi Media Group, ο Josh Harris, ο συνιδρυτής της Apollo Global Management, ο ιδιοκτήτης της New York Jets, Woody Johnson, και η Oaktree Capital, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ που παρείχε χρηματοδότηση σε μια εταιρεία που συνδέεται με την ομάδα Ίντερ του Μιλάνου.

    Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πλειοδότες θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για μία συμφωνία που μπορεί να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

    «Η κυβέρνηση θα δείξει ευαισθησία όσον αφορά τους νέους ιδιοκτήτες, αλλά ταυτόχρονα η προτεραιότητα θα είναι να διασφαλίσει ότι κανένα από τα έσοδα δεν θα καταλήξει στον τραπεζικό λογαριασμό του Αμπράμοβιτς», δήλωσε ο Κίραν Μαγκουάιρ, ακαδημαϊκός οικονομικών του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

    Προς το παρόν η Τσέλσι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στους πρωταθλητές Ευρώπης να συνεχίσουν να παίζουν.

    Τουλάχιστον υπήρξε μια επιτυχία: Κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 20.000 στερλίνων για να μεταβούν οι παίκτες στο Μίντλεσμπρο, στη βορειοανατολική Αγγλία, για ένα παιχνίδι το Σαββατοκύριακο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βρετανία: Η Τσέλσι ζήτησε από την κυβέρνηση να της επιτραπεί η πώληση εισιτηρίων

    Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε και επίσημα πως βάζει πωλητήριο στην Τσέλσι



    ΣΧΟΛΙΑ