• Business

    Άνθρακες ο θησαυρός του… προτιμητέου επενδυτή για την Singular Logic- Ναυαγεί η πώληση στην Nexum Holdings

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σχεδόν τρεις μήνες έχουν περάσει από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την Singular Logic και ο «θησαυρός» του προτιμητέου επενδυτή κινδυνεύει να μεταβληθεί σε άνθρακες. Αν δεν έχει μετατραπεί ήδη, καθώς σύμφωνα με την κυρίαρχη αίσθηση που διαχέεται στην αγορά, το συγκεκριμένο deal  οδεύει ολοταχώς σε…αδιέξοδο. Φαίνεται μάλιστα ότι εκείνο που ουσιαστικά  απομένει, είναι η  τυπική επισημοποίηση ενός άδοξου τέλους.

    Ακόμη κι αν το «ποτέ μη λες ποτέ» εκφράζει και τα όσα ανατρεπτικά  συμβαίνουν στις μπίζνες, εν τούτοις, στην προκειμένη περίπτωση τα περιθώρια επιστροφής φαντάζουν μηδαμινά. Σαν να έρθει πολικό ψύχος μέσα στο κατακαλόκαιρο…

    Η άκρη στο κουβάρι των εξελίξεων βρίσκεται ημερολογιακά στις 12 του μηνός του περασμένου Ιουνίου. Τότε, κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές των μνηστήρων της ιστορικής, εταιρείας  πληροφορικής Singular Logic. Με σημαίνουσα θέση στην ελληνική αγορά, μεγάλη τεχνολογική «προίκα» και θυγατρικής κατά 99,61% του επιχειρηματικού ομίλου της MIG.

    Από την όλη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και με τη Euroxx να ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, το «χρίσμα» της καλύτερης πρότασης το έλαβε στο σχήμα της βρετανικής  Nexum Holdings Limited (Sky Box). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η προσφορά της ήταν στη «ζώνη» των 26 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό αφορούσε την εξαγορά της Singular Logic, καθαρής από δάνεια ( 28,8 εκατ. ευρώ στα τέλη της χρήσης του 2019) και χωρίς να υπολογίζονται τα διαθέσιμά της σε μετρητά που ήταν 3,7 εκατ. ευρώ.

    Ένα σχήμα γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα

    Ωστόσο, εξ αρχής άρχισαν να δημιουργούνται… επικοινωνιακές παρενέργειες ως προς την ταυτότητα του σχήματος που υπερίσχυσε στη διαγωνιστική διαδικασία. Το οποίο εν τέλει δεν ήταν το ισχυρό, αμερικανικό  Fund  του Sky Box, αλλά μια εταιρεία της οποίας εκπρόσωποι φέρονταν να είναι οι Έλληνες Πέτρος Γοργολιός και Κωνσταντίνος Βουνάτσος. Κατά μία εκδοχή σύμβουλοι επενδύσεων στη ναυτιλία, συνδεόμενοι με Fund, αλλά και με τον Έλληνα εφοπλιστή Πέτρο Νομικό, ο οποίος προ ετών είχε αναπτύξει πρωτοβουλία για την απομείωση του ελληνικού χρέους… Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για ένα σχήμα γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα και άδηλες προθέσεις.

    Ανεξάρτητα πάντως από όλα αυτά τα μυστήρια, το σίγουρο θα πρέπει να είναι ότι το πλειοδοτικό σχήμα για τη Singular Logic, πέρασε επιτυχώς το τεστ της κεφαλαιακής του επάρκειας (Proof of Funding). Σύμφωνα μάλιστα με τη διαδικασία, θα έπρεπε να εκκινήσει η τελική φάση της πώλησης,  η ολοκλήρωση της οποίας ήταν ζήτημα  τριών ή τεσσάρων εβδομάδων το πολύ. Στο διάστημα αυτό έπρεπε να υπογραφούν οι όροι της σύμβασης εξαγοράς, να κατατεθεί η προκαταβολή του 10% του τιμήματος που προσφέρθηκε ( περί τα 2,6 εκατ. ευρώ) και να ακολουθήσει ο εσωτερικός έλεγχος (due diligence) στην  Singular Logic. Από τα ευρήματα του οποίου θα προέκυπτε το τελικό αντίτιμο της εξαγοράς.

    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει… Το διάστημα που έχει παρέλθει είναι συγκριτικά μεγάλο και αναμφίβολα δείχνει ότι από την πλευρά του ομίλου της ΜIG, επιχειρείται να εξαντληθεί και το ύστατο περιθώριο για να προχωρήσει η συμφωνία. Το γενικότερο περίγραμμα των εξελίξεων όμως, δείχνει ότι το deal ναυαγεί. Εκτός κι αν υπάρξει η μεγάλη έκπληξη, που όμως δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Για λόγους και αιτίες που προφανώς γνωρίζουν μόνο οι υπεύθυνοι του προτιμητέου επενδυτή, που καταφανώς έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους, σε βαθμό αποστασιοποίησης…

    Ενδεχομένως επί όλων αυτών να υπάρξει κάποια τοποθέτηση, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της MIG που θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή.

    Αν και τυπικά δοθεί ένα τέλος στην ιστορία με τους «αόρατους» πλειοδότες, τότε μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων με το σχήμα των «μνηστήρων» που έκανε τη δεύτερη καλύτερη οικονομική προσφορά. Πρόκειται για το σχήμα που απαρτίζεται από τη συμμαχία των εταιρειών Entersoft ( των Παντελή Νικολόπουλου και Αντώνη Κοτζαμανίδη) , Space Hellas ( του Σπύρου Μανωλόπουλου) και   Epsilon Net του Γιάννη Μίχου. Αυτά όμως σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και εφ’ όσον επικαιροποιηθεί το ενδιαφέρον τους και κριθεί ότι το τίμημα είναι ικανοποιητικό. Εκτός κι αν μεσολαβήσουν κι άλλες ανατροπές…



    ΣΧΟΛΙΑ