• Business

    Άνθιμος Αμανατίδης (ΕΥΑΘ): Οι τρεις βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού – Τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας

    • NewsRoom
    Άνθιμος Αμανατίδης, ΕΥΑΘ

    Άνθιμος Αμανατίδης, ΕΥΑΘ


    Η ΕΥΑΘ διατήρησε, παρά την υγειονομική κρίση, την ανθεκτικότητά της και εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα με απουσία δανεισμού, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας στους αναλυτές.

    Όπως εξήγησε, η ελαφρά μείωση των κερδών οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω πανδημίας και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ από 15% σε 5%, που οδήγησε στην αύξηση του κόστους ενέργειας.

    Ο κ. Αμανατίδης παρουσίασε τους βασικούς άξονες  του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΥΑΘ ΑΕ, οι οποίοι συνοψίζονται στο τρίπτυχο Προστασία Περιβάλλοντος, Βελτίωση της ποιότητας ζωής με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και Οικονομική Ανάπτυξη της εταιρίας.

    Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της EYAU, το διάστημα αυτό υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:

    -Επεκτείνεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, για την παραγωγή επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού ημερησίως.

    Αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και ενεργειακά η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η ΕΥΑΘ μετατρέπεται σε  ιδιοπαραγωγος ηλεκτρικής ενέργειας  αναπτύσσοντας μονάδα συμπαραγωγής Ηλεκτρικής / Θερμικής Ενέργειας 5 MW και  φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW.

    -Επισκευάζεται ο υδαταγωγός της Αραβησσού σε πλήρη λειτουργία.

    Ολοκληρώνεται το SCADA, το σύστημα τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του δικτύου της ΕΥΑΘ, ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόγνωση της λειτουργίας του και διαχείριση των αποθεμάτων.

    Συνδέεται το αποχετευτικό δίκτυο των  χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16 με την ΕΕΛΘ.

    -Ανασχεδιάζεται ενεργειακά, αντισεισμικά, λειτουργικά το κτίριο διοίκησης της Εγνατίας μετατρέποντάς το σε ένα «πράσινο» κτίριο, που θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

    Στα επενδυτικά έργα προς συμβασιοποίηση περιλαμβάνονται:

    -Η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» (προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ), με πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό 800 KW.

    -H λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλε-εποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).

    -Η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

    Παράλληλα,  η ΕΥΑΘ είναι στην φάση της αναζήτησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα όπως:

    -Η αντικατάσταση 250.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα» υδρόμετρα

    -Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων και μικρο-υδροηλεκτρικών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ

    -Η κατασκευή νέων δεξαμενών στην ΕΕΝΘ για την  αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης διυλισμένου και ανεπεξέργαστου νερού.

    Επίσης, η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Νάουσας για μεταφορά τεχνογνωσίας GIS και συμμετείχαμε στον διαγωνισμό για το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική (συνολική αξία 167 εκατ. ευρώ).

    «Η συνεργασία των τελευταίων μηνών με το ΑΠΘ για την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα είναι ένα μόνο παράδειγμα της ερευνητικής μας δράσης και μάλιστα με υγειονομική σημασία. Στο ίδιο πλαίσιο ενισχύσαμε το ΕΣΥ και ευπαθείς ομάδες με εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης. «Ως Διοίκηση απαντήσαμε στην υγειονομική κρίση με επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη με σταθερά και σίγουρα βήματα προς όφελος της κοινωνίας, των συμπολιτών αλλά και των μετόχων».



    ΣΧΟΛΙΑ