• Business

    Ανοδικές τάσεις για τα «prime» τουριστικά και εμπορικά ακίνητα «βλέπουν» Εθνική Πανγαία και Grivalia

    Αύξηση τιμών και ενοικίων των γραφείων και καταστημάτων (πίνακας)


    Θετική πορεία καταγράφουν οι αξίες των ποιοτικών εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των δύο μεγάλων θεσμικών επενδυτών της χώρας, των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και τις προσαρμογές που έχουν κάνει στα χαρτοφυλάκιά τους με βάση τις αποτιμήσεις στην εύλογη αξία, ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές είναι ακόμα συγκρατημένες.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Άρη Καρυτινό, και με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου, «η μείωση της αβεβαιότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτιούμενη δημοσιονομική αξιοπιστία που επέφερε η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος κατά το 2017 οδήγησε στην ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναφορικά με την ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων και ιδιαίτερα εκείνων με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός

    Με την ίδια αφορμή η διοίκηση της Grivalia ΑΕΕΑΠ, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Χρυσικό, υπογράμμισε: «Ο κλάδος του επαγγελματικού ακινήτου παρουσίασε ανοδικές τάσεις, με τα ποιοτικά ακίνητα να παραμένουν σε πλεονεκτικότερη θέση. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2018 είναι θετικές με αφετηρία τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και την καλή ευρωπαϊκή συγκυρία. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η εκπόνηση αναπτυξιακού πλάνου θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις.Η προοπτική της αγοράς των ακινήτων επηρεάζεται από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και την προσέλκυση επενδύσεων. Οι τιμές των «prime» εμπορικών και τουριστικών ακινήτων αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω αυξητικές τάσεις.»

    Grivalia Χρυσικός
    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    Πανγαία και Grivalia τα τελευταία 5 χρόνια (2013 – 2018) έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, αν και όπως συνηθίζουν να λένε οι επικεφαλής τους θα ήταν πολύ περισσότερες, αν οι συνθήκες της οικονομίας το επέτρεπαν και αν δεν είχε επιβληθεί η αύξηση της φορολογίας στις ΑΕΕΑΠ η οποία τις καθιστά μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τις ομοειδείς δηλαδή εταιρείες άλλων χωρών.

    Όπως καταγράφεται στις οικονομικές τους καταστάσεις, το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία έχει συνολική αξία 1.655,707 εκατ. ευρώ (τέλος Ιουνίου 2018, τελευταία επίσημα στοιχεία) όταν στο τέλος του 2013 η αξία του ήταν 930,879 εκατ., αυξήθηκε δηλαδή 78%. Αντίστοιχα η Grivalia διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 979,248 εκατ. ευρώ το οποίο τα τελευταία 5 χρόνια αυξήθηκε 73,5% (από 564,194 εκατ. ευρώ).

    Η άνοδος της αξίας των χαρτοφυλακίων των δύο μεγαλύτερων ΑΕΕΑΠ προέρχεται κατά βάση από τις νέες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει, όταν την ίδια στιγμή επί σειρά ετών η αναπροσαρμογή των αξιών ήταν αρνητική. Αυτό φαίνεται να διαφοροποιείται το 2017 με ρυθμό που επιτρέπει αισιοδοξία, για την ανάκαμψη της αγοράς του real estate σε συνοδεία, όμως, με το επίθετο «συγκρατημένη».

    Στο εξάμηνο φέτος η Πανγαία εμφάνισε κέρδος από την αναπροσαρμογή των επενδύσεών της σε εύλογη αξία ύψους 29,675 εκατ. (έναντι αύξησης 6,918 την προηγούμενη περίοδο). Όπως προαναφέραμε η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της είναι 1.655,707 εκατ. ευρώ.

    Στην Grivalia τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη για το πρώτο εξάμηνο 2018 ανήλθαν σε 8,257 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,083 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Από την απόκτηση των νέων επενδυτικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της περιόδου προέκυψε κέρδος από αναπροσαρμογή ποσού 564 χιλ. ενώ για το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της 31ης Δεκεμβρίου 2017 πρόκυψε κέρδος ποσού 7,693 εκατ. ευρώ, σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 979,248 εκατ. ευρώ όπως προαναφέραμε.

    Στην Πανγαία το 2017 η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα εμφάνισε αύξηση ύψους 17,166 εκατ. (έναντι μείωσης ύψους 18,220 εκατ. ευρώ το 2016). Αν επιστρέψουμε πίσω στο 2013 η Πανγαία είχε παρουσιάσει πτώση στην αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων της ύψους 101,988 εκατ. ευρώ.

    Στην Grivalia το 2017 τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 18,855 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,593 εκατ. το 2016. Όπως σημειώθηκε η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο σε νέες επενδύσεις όσο και στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Το 2013 στη Grivaliaτο αποτελέσματα από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ήταν ζημίες 43,151 εκατ. έναντι επίσης ζημιών 65,687 εκατ. ευρώ το 2012.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χ. Γκότσης: «Δεν κάναμε κανένα λάθος στην υπόθεση της Folli Follie – Δεν «ξεφύγαμε» από τις προθεσμίες»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος Grimaldi: Έντονο ενδιαφέρον για Attica Group

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η νέα γενιά κροίσων: Οι κόρες ισχυρών οικογενειών χαράσσουν την πορεία τους! (video)



    ΣΧΟΛΙΑ