• ΥΓΕΙΑ

    Ανοιχτό το «παράθυρο» για τη διενέργεια self test στα φαρμακεία – Ζητήματα ασφάλειας επικαλούνται οι φαρμακοποιοί


    Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι οι φαρμακοποιοί στη διενέργεια των self tests στα φαρμακεία, προτάσσοντας θέματα ασφάλειας, τόσο για τους ίδιους όσο και για εκείνους που τα επισκέπτονται.

    Παρότι επίσημα δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από το αρμόδιο υπουργείο, οι φαρμακοποιοί βάσει της εμπειρίας τους, θεωρούν βέβαιο ότι -πέραν της διάθεσης των τεστ, της παροχής πληροφοριών και της καθοδήγησης- έστω και άτυπα θα κληθούν να εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία, τουλάχιστον σε μεμονωμένα περιστατικά που χρήζουν βοήθειας.

    Στο παραπάνω σενάριο “συνηγορούν” και τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις: «τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’οίκον χρήση. Εφόσον, ωστόσο, υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει», αναφέρει ο υφυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη διενέργειά τους και στα φαρμακεία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται στο να ζητήσουν την απαγόρευση μιας τέτοιας πρακτικής εντός των φαρμακείων, επικαλούμενοι τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλείας που έχουν θέσει οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.

    Παράλληλα, προβλήματα φέρεται να συνεπάγεται ακόμα και η απλή διάθεση των τεστ, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), να ζητά τον καθορισμό μίας ευέλικτης διαδικασίας.  Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, τη Δευτέρα, μία τέτοια πρακτική θα επιφέρει πενταπλασιασμο της επισκεψιμότητας στα φαρμακεία, τη στιγμή που ο τρόπος λειτουργίας τους περιορίζεται από ειδικά πρωτόκολλα λόγω covid.

    Δεδομένου ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η εβδομάδα του Απριλίου, οι φαρμακοποιοί ζητούν διευκρινίσεις και αναφορικά με άλλα πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η διαδικασία διανομής και κατανομής των περίπου 35-40 εκατ. τεστ ανά μήνα, τη στιγμή που το κράτος δεν γνωρίζει τη δυναμική του καθενός από τα περίπου 10.000 φαρμακεία που υπάρχουν στη χώρα.

    Πηγές του mononews αναφέρουν ότι οι φαρμακοποιοί ήδη επεξεργάζονται προτάσεις για την ασφαλή διάθεση των rapid tests γενικότερα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα self tests, που αναμένεται προκαλέσουν ασύμμετρη προσέλευση στα φαρμακεία. Μεταξύ αυτών εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας των τεσσάρων τεστ «του μήνα» με μία επίσκεψη, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του συνωστισμού και της διασποράς του ιού, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο των φαρμακοποιών και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών.

    Σε περίπτωση που δε λυθούν τα προβλήματα διανομής, ασφάλειας και καταγραφής της όλης διαδικασίας, θεσμικοί παραγοντες του κλάδου δηλώνουν ότι για κανέναν λόγο και καμία αμοιβή δεν θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε καμία διαδικασία.

    Αντίθετος και ο ΦΣΑ

    Με μια «αιχμηρή» ανακοίνωση, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους, στη διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων, τονίζοντας ότι “είναι πλήρως αντιεπιστημονική και μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη”.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) θέτει μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, που χρήζουν απαντήσεων, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μέτρο στο μέγιστο και χωρίς προβλήματα και κινδύνους:

    «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests.

    Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τεστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο, που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών;  Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι τον κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία, στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΦΣΑ.

    Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει ήδη προαναγγείλει τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορονοϊού, που θα προκύπτουν από τα self tests που θα κάνουν οι πολίτες. Ωστόσο,  σύμφωνα με τον ίδιο, “η δήλωση των αποτελεσμάτων δεν θα είναι υποχρεωτική”,  κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα του μέτρου εξαρτάται καθαρά από την ατομική ευθύνη των πολιτών.

    Το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει σαφή θέση, ούτε έχει έρθει επισήμως σε επαφή με τα θεσμικά όργανα του κλάδου.

    Σχετικές διευκρινίσεις αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πιθανώς και εντός της ημέρας, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.



    ΣΧΟΛΙΑ