• ΥΓΕΙΑ

    Φαρμακοποιοί: Παρεξήγηση τα “περί αμοιβής” για τα self tests – Άγνωστο πότε θα φτάσουν στα φαρμακεία

    Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Π.Φ.Σ.


    Τους προβληματισμούς τους σχετικά με την εμπλοκή των φαρμακείων στο project “self tests” εξέφρασαν οι φαρμακοποιοί, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

    Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, παρέθεσε μία σειρά από λόγους για τους οποίους η εμπλοκή των φαρμακοποιών στη διαδικασία ενέχει δυσκολίες και απέδωσε τα όσα έχουν αναφερθεί “περί αμοιβής” σε παρεξήγηση.

    Όπως εκτίμησε, η διάθεση και καταχώρηση των τεστ, η παροχή πληροφοριών, σε συνδυασμό με την εμπλοκή τους και στη διενέργειά τους, θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση μέσα στα φαρμακεία, τη στιγμή που σύμφωνα με τους περιορισμούς, σε 50 τετραγωνικά μέτρα εξυπηρετούνται σήμερα 2 άτομα. Συγκεκριμένα, θα επιφέρει αύξηση της κίνησης κατά 4- 5 φορές, αυξάνοντας παράλληλα την επικινδυνότητα για διασπορά του ιού.

    «Αδυνατούμε να στηρίξουμε τη διαδικασία. Αν όλος ο πληθυσμός πάρει το self-test, μιλάμε 20 εκατ. τεστ το μήνα. Θα δείτε ουρές στα φαρμακεία», σημείωσε ο κ Βαλτάς, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για οργανωμένες μονάδες με 20-30 υπαλλήλους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργήσει ο 5πλασιασμός της επισκεψιμότητας.

    Επιπλέον, ερωτήματα έθεσε σχετικά με τη διανομή και την κατανομή των τεστ, τη στιγμή που το κράτος δεν γνωρίζει τη δυναμική του κάθε φαρμακείου, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να διασταυρώνεται αν ο κάθε ΑΜΚΑ έχει κάνει χρήση του τεστ ανά εβδομάδα.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι  παραμένει άγνωστο το πότε θα μπορέσουν να είναι διαθέσιμα τα τεστ στους πολίτες, καθώς όπως εξήγησε, μέχρι να φτάσουν στα φαρμακεία,  απαιτείται διαγωνισμός, πλατφόρμα οργάνωσης, συμφωνία με φαρμακαποθήκες, κατανομή, εκπαίδευση κ.ά. Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Απριλίου.

    Ως προς την εγκυρότητα του self test τόνισε ότι πρόκειται για ένα γρήγορο τεστ, το οποίο σύμφωνα με το κράτος και τους επιστήμονες, μπορεί μεν να έχει 90% εγκυρότητα, αλλά αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να επαναληφθεί. “Εμείς θεωρούμε ότι τα ασφαλέστερα, τα οποία όμως είναι χρονοβόρα στη διαδικασία και απαιτούν εξειδικευμένο χώρο, είναι τα rapid test», σημείωσε.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ απέδωσε σε παρεξήγηση όσα έχουν αναφερθεί περί αμοιβής για τα εν λόγω τεστ, ωστόσο έκανε λόγο για “συμβολική αμοιβή”, όπως έγινε και στην περίπτωση της οργάνωσης των ραντεβού για εμβολιασμό.

    Όπως εξήγησε, στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη με το υπουργείο Υγείας, ενημερώθηκαν τα μέλη του Συλλόγου για το ενδεχόμενο να διενεργούνται στα φαρμακεία τα rapid tests και όχι τα self tests.

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ετοίμαζε πρόταση για τη διάθεση και διενέργεια rapid-test στα φαρμακεία, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου το τεστ διενεργείται σε εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας και η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνεται επί πληρωμής. Στη συνέχεια, ο πολίτης αποχωρεί και λαμβάνει το αποτέλεσμα με μήνυμα, ενώ παράλληλα ενημερώνεται και ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ.

    Την πρόταση θα κατέθετε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στο υπουργείο Υγείας, με την ελπίδα ότι θα άλλαζε και η αρχική απόφαση, η οποία απαγορεύει τη διάθεση rapid-test από τα φαρμακεία, μέχρι που αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις περί self test.

    «Αυτό που παρεξηγήθηκε ήταν ότι το θέμα της αμοιβής αφορούσε στα rapid-test και όχι στα self-test, που είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπήρχε πρόθεση να πληρωθούμε για τα self-test. Είναι δωρεάν και θα τα δώσουμε» τόνισε ο κ. Βαλτάς.

    Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της COVID– 19, τόνισε ότι τα φαρμακεία σηκώνουν σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των ραντεβού, ενώ παράλληλα έχουν συμβάλλει ήδη στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και στην άρση της ανησυχίας για τα εμβόλια.

    “Οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε τους πολίτες, το σύστημα υγείας και την κοινωνία με όλες μας τις δυνάμεις όπως κάνουμε διαχρονικά”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.



    ΣΧΟΛΙΑ