• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης: Στο τελευταίο τρίμηνο το έκτακτο μέρισμα 123 εκατ. ευρώ από ΕΛΠΕ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Σιάμισιης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Σιάμισιης


    Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, ανέφερε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου της εισηγμένης. Από τα έσοδα που αντιστοιχούν στα ΕΛΠΕ (256 εκατ. ευρώ), όπως σημείωσε ο κ. Σιάμισιης τα μισά θα ενισχύσουν τα σχέδια επενδύσεων του ομίλου στις ΑΠΕ και τα άλλα μισά θα διανεμηθούν ως έκτακτo μέρισμα, το οποίο θα ανακοινωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Σχετικά με τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί, ο κ. Σιάμισιης τόνισε οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ανάλογα με την εξέλιξη των μεγεθών, ωστόσο αν και θα δοθεί ένα ενισχυμένο μέρισμα, ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί για να δώσει αξία στον ισολογισμό της εταιρείας και στις επενδύσεις που προγραμματίζει.

    Στόχος της εταιρείας για τις ΑΠΕ είναι να φτάσει τα 2 GW σε ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό με συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Ένα σημαντικό μέρος των νέων ΑΠΕ θα προέλθει και από τη συνεργασία με τη RWE.

    Η συγκυρία οδήγησε στα εξαιρετικά αποτελέσματα

    Ο κ. Σιάμισιης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα χαρακτήρισε ίσως τα καλύτερα αποτελέσματα όλων των εποχών, λόγω των ρεκόρ των περιθωρίων διύλισης και της καλής αποδοτικότητας των εξαγωγών. Ταυτόχρονα, όπως είπε, σημειώθηκε υψηλή ζήτηση στην ελληνική αγορά τόσο λόγω της ανάκαμψης αλλά και της μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, σημείωσε  ενώ είπε ότι το 2022 θα αποτελέσει μια χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο.

    Όλες οι δραστηριότητες του ομίλου είχαν καλές αποδόσεις, σημείωσε, ενώ αναπτύχθηκε και η δραστηριότητα στις ΑΠΕ που πλέον αναφέρονται ως χωριστή δραστηριότητα.

    Ανάλογα με την πορεία των τιμών του πετρελαίου  και πώς θα κινηθούν τους επόμενους μήνες, θα κριθεί αν αυτές οι επιδόσεις θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.

     Vision 2025

    Όπως αναφέρθηκε το Vision 2025 προχωρά και αναμένεται το Rebranding του ομίλου εντός του Σεπτεμβρίου 2022 με νέο logo και εταιρική εικόνα. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί εντός του Σεπτεμβρίου 2022 για την έγκριση της αλλαγής επωνυμίας του Ομίλου, σύμφωνα με τη στρατηγική που ανακοινώθηκε για το Vision 2025.

    Το γεγονός ότι ήδη βλέπουμε τα οφέλη της στροφής που έχουμε κάνει αποτελεί ώθηση, για να συνεχίζουμε, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.

    Επενδύσεις 300 εκατ. στις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια

    Συνολικά ο όμιλος έχει επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, ενώ η επέκταση των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ ενισχύθηκε πρόσφατα με μια νέα εξαγορά.
    Απέκτησε χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων ισχύος 55 MW στη Μάνη, Ν. Ελλάδα, και σήμερα διαθέτει 340 MW επί του παρόντος σε λειτουργία, με στόχο το 1 GW έως το 2025-26 και 2 GW έως το 2030.

     Ήδη οι ΑΠΕ συνεισφέρουν σημαντικά πλησιάζοντας το ετήσιο τρέχον EBITDA €50 εκατ. ευρώ.

    Στην Κοζάνη το ηλιακό πάρκο 204 MW είναι συνδεδεμένο με δίκτυο και άρχισε να λειτουργεί εμπορικά το 2ο τρίμηνο του 2022.

    Αυξημένη συνεισφορά στην Elpedison

    Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, η αύξηση των τιμών ενέργειας, έφερε αύξηση κερδών αλλά και αύξηση των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης στην Elpedison. Τα κέρδη της Elpedison αυξήθηκαν στα 82 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο από 44 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Αντίστοιχα, αυξήθηκε κατά 57% το κεφάλαιο κίνησης στα 419 εκατ. ευρώ από 267 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 ενώ τα ΕΛΠΕ αύξησαν τη συμμετοχή τους σε κεφάλαια στην εταιρεία κατά 36 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ στα 108 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΛΠΕ: Στα 367 εκατ. ευρώ τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ