• Business

    Ανδρέας Γιαννόπουλος (InvestGR Forum): «Η Ελλάδα έχει ζωτική ανάγκη από ξένες επενδύσεις»

    Ανδρέας Γιαννόπουλος


    Έχει βελτιωθεί η εικόνα της χώρας προς τους ξένους επενδυτές; Είναι πιο θετικές από πέρυσι οι διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα; Στα ερωτήματα αυτά, μεταξύ άλλων, θα απαντήσει η δεύτερη έρευνα της ΜΕΤΡΟΝ Analysis που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες με προσωπικές συνεντεύξεις επικεφαλής ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα σχετικά με την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, την εικόνα που έχουν για τη χώρα και το επενδυτικό πλαίσιο. Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece, στις 11 Ιουνίου, στο Χίλτον.

    Το 2nd InvestGR Forum 2019, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, κομμάτων και στελεχών ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, στοχεύει, αφενός, στην ανάδειξη των θέσεων και απόψεων των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα ως προς το πώς θα καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις ξένες άμεσες επενδύσεις και, αφετέρου, να δώσει βήμα σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης και κομμάτων να ενημερώσουν για τις ενέργειες, τα σχέδια και τις θέσεις τους πάνω στη θεματική αυτή.

    Ψυχή του InvestGR Forum, ο κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος μάς παρουσιάζει τις εκπλήξεις του φετινού InvestGR Forum Foreign Investments in Greece και το μυστικό της επιτυχίας του.

    Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το InvestGR Forum και ποιος ήταν ο απόηχος του πρώτου InvestGR που έγινε πέρυσι;

    Οδηγός μου ήταν η ζωτική ανάγκη ξένων επενδύσεων σε μια χώρα όπως την Ελλάδα, η οποία ταυτόχρονα πάσχει από έλλειψη ξένων – και εγχώριων, φυσικά – κεφαλαίων, αλλά και από έλλειψη τεχνογνωσίας.

    Χάρη στην πολυετή τριβή μου με τον κόσμο των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντιλαμβάνομαι σε βάθος τις αγωνίες των στελεχών τους στην Ελλάδα, αλλά και τις προσλαμβάνουσες των επιτελικών στελεχών στα κεντρικά τους γραφεία. Τα στελέχη των πολυεθνικών, όταν παρουσιάζουν τη χώρα στα κεντρικά των εταιρειών τους, πρέπει να πείσουν ότι κάτι άλλαξε και έχει βελτιωθεί το επενδυτικό πλαίσιο στη χώρα. Οι διεθνείς επενδυτές επικεντρώνονται σε μια λέξη: προβλεψιμότητα. Είναι μια λέξη κλειδί που έρχεται και επανέρχεται στα σλάιντ των παρουσιάσεων και στις σχετικές συζητήσεις.

    Τα στελέχη θέλουν, λοιπόν, να βάλουν πλάτη – και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν -και να πείσουν τα κεντρικά τους γραφεία να επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδυτικών τους επιλογών. Και το μήνυμα των CEO των ξένων πολυεθνικών στο ελληνικό κράτος είναι: «βοηθήστε με, για να σας βοηθήσω. Κάντε τη δουλειά σας, βελτιώστε το επενδυτικό πλαίσιο, ώστε να έχω κι εγώ κάτι να παρουσιάσω στα κεντρικά και να τους πείσω να επενδύσουν στη χώρα μας».

    Πώς ήταν η εμπειρία του 1st InvestGR Forum 2018 και τι διαφορετικό θα έχει φέτος το 2nd InvestGR Forum 2019;

    Ήταν ένα φόρουμ διαφορετικό, με υψηλού επιπέδου συζητήσεις, το οποίο έθεσε κυριολεκτικώς τον «δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», δηλαδή άνοιξε τη συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές, το φορολογικό, τη δημόσια διοίκηση και το ρυθμιστικό πλαίσιο, την απονομή δικαιοσύνης, την καινοτομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις υποδομές.

    Επίσης, φέτος θα παρουσιαστεί η έρευνα – βαρόμετρο της ΜΕΤΡΟΝ Analysis που διεξάγεται αυτές τις μέρες με προσωπικές συνεντεύξεις επικεφαλής ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα σχετικά με την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, την εικόνα που έχουν για τη χώρα και το επενδυτικό πλαίσιο. Κι επειδή είχε γίνει αντίστοιχη έρευνα και πέρυσι, θα μπορούμε ενδεχομένως να βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα συγκρίνοντας τις απαντήσεις μεταξύ τους.

    Στο εγχείρημα ήδη από πέρυσι έδειξαν εμπιστοσύνη σημαντικοί θεσμοί, όπως π.χ. η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία έσπευσε αμέσως – και συνεχίζει φέτος να προσφέρει την υποστήριξή της στο InvestGR Forum. Επίσης συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και ειδικοί στα πάνελ συζητήσεων, ενώ κορυφαία στελέχη έδειξαν την εμπιστοσύνη τους συμμετέχοντας ενεργώς στις συζητήσεις.

    Στο φετινό InvestGR Forun έχουμε και την αιγίδα της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ήδη αρκετές μεγάλες ξένες πολυεθνικές εταιρείες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν με τους επικεφαλής τους στην Ελλάδα ως ομιλητές στα πάνελ συζητήσεων και, ειδικότερα, στα τρία – από τα έξι συνολικά – θεματικά πάνελ για τις επενδύσεις στην Ενέργεια, τον Τουρισμό και την Ψηφιακή Οικονομία και Καινοτομία.

    Επίσης, δίνουμε από φέτος τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες – success stories – τις ονομάζουμε “GREEK AMBASSADORS” – από διάφορους κλάδους να παρουσιάσουν τις αφηγήσεις επιτυχίας τους σε ένα ακροατήριο με υψηλόβαθμα στελέχη και παρουσία σημαντικών ΜΜΕ.

    Το Forum φέτος γίνεται λίγες ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές και θα έχουμε μάθει τις νέες ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χώρο. Θα έχετε κάποια σχετική συζήτηση;

    Πράγματι, θα έχουμε την ευκαιρία στο φετινό Forum να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών χάρη σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πάνελ ομιλητών, με τίτλο: «Απόηχος των εκλογών στην Ε.Ε.: Προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές ως προς την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού».

    Οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 προσλαμβάνουν ιδιαίτερη αξία για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, με δεδομένο ότι ζούμε σε μια περίοδο που ο λαϊκισμός και η δημαγωγία αυξάνονται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. Ένα δε από τα ερωτήματα που αναμένεται να συζητηθεί στο πάνελ αυτό, είναι κατά πόσο μια αλλαγή στη σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων και οργάνων της Ε.Ε. θα επηρεάσει τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα και, ειδικότερα, ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Από πλευράς θεσμικών συμμετοχών πού βρίσκεστε;

    Σε πολύ καλό σημείο και ελπίζω σε λίγες ημέρες να είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε σημαντικότατες συμμετοχές θεσμικών εκπροσώπων.



    ΣΧΟΛΙΑ