• Business

    Ο Α. Γεωργίου στο Meryland: Οι οικονομικές δυσκολίες του πιο ανεπιθύμητου ανθρώπου της Ελλάδας

    Ανδρέας Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ

    Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου στην κατοικία του του στο Merryland των ΗΠΑ


    Για 21 χρόνια, o Ανδρέας Γεωργίου εργαζόταν ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ευρώπη και την Ελλάδα,ο κ. Γεωργίου αισθάνθηκε μια πατριωτική επιθυμία να βοηθήσει. Στις αρχές του 2010, έκανε αίτηση να εργαστεί σε ένα νεοσυσταθέν γραφείο, που είχε σχεδιαστεί για να “καθαρίσει” τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, ανέλαβε τη θέση και μετακόμισε στην Ελλάδα για μια πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Έξι χρόνια αργότερα, αντί να αντιμετωπίζεται ως ήρωας, που θα βοηθούσε τη διόρθωση των κατεστραμμένων οικονομικών της χώρας, ο Ανδρέας Γεωργίου διασύρεται. Η αναφορά του για τα δημόσια οικονομικά του κράτους έφερε στο φως της δημοσιότητας τα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονταν επί χρόνια στην Ελλάδα για την οικονομία της. Αυτόματα έγινε στόχος έντονης κριτικής και αποδοκιμασίας, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που τον κατηγόρσαν ότι ευθύνεται για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα.

    Πέρυσι, ο Ανδρέας Γεωργίου, σε ηλικία 55 ετών, μετακόμισε στην πολιτεία Maryland στις ΗΠΑ και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ποικιλία από αστικές και ποινικές διώξεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη φυλακή. “Αυτό είναι πέρα ​​από κάθε φαντασία”, λέει ο κ. Γεωργίου, ο οποίος αισθάνεται μερικές φορές σαν ζει σε ένα μυθιστόρημα του Κάφκα. “Αυτό θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο τραγικό.”

    Μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, συνειδητοποίησε γρήγορα ότι σχεδόν όλοι είχαν στραφεί  εναντίον του. Μέσα σε λίγους μήνες ανακάλυψε ότι e-mail του είχε παραβιαστεί από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, που επέβλεπε την στατιστική υπηρεσία, γνωστή με το ακρωνύμιο  ΕΛΣΤΑΤ.

    Ο Ανδρέας Γεωργίου αποκάλυψε πολλά προβλήματα του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, ζήτησε από 17 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων, των εταιρειών λεωφορείων και του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, τα οποία είχαν χάσει χρήματα, να τα καταγράψουν. Αυτό και μόνο πρόσθεσε €18,2 δισ ($ 20 δις) στο χρέος της Ελλάδας.

    Τελικά, ο Γεωργίου επαναδιατύπωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 στην Ελλάδα στο 15,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, 1,8 μονάδες υψηλότερα, από αυτό που χρησιμοποίησε η Ελλάδα κατά τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για το πρώτο σχέδιο διάσωσης. Οι πολιτικοί υποστήριξαν ότι ο Γεωργίου είχε διογκώσει το έλλειμμα, ώστε να μπορέσουν οι πιστωτές να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα λιτότητας, όπως είναι οι περικοπές συντάξεων και οι φορολογικές αυξήσεις.

    Ο πολιτικός σάλος που ακολούθησε, έκανε τον Γεωργίου να φοβάται για τη ζωή του. Ένας κριτικός πρότεινε δημοσίως στον οικονομολόγο να κρεμαστεί, ενώ διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του.  Οι κατηγορίες, ότι ο Γεωργίου φούσκωσε σκόπιμα τους αριθμούς, οδήγησαν σε μια σειρά ποινικών ερευνών.

    Θέλει να εξοικονομήσει χρήματα 

    Μολονότι έχει δύο δικηγόρους στην Ελλάδα, που έχουν αναλάβει την εκπροσώπησή του, ο Γεωργίου κάνει ένα μεγάλο μέρος της υπεράσπισής του μόνος του, για να εξοικονομήσει χρήματα. Μάλιστα, έχει συσταθεί και ιστοσελίδα, από ομάδα διεθνών στατιστικολόγων που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από €8000 για λογαριασμό του. Σε ένα δεύτερο ταμείο έχουν συγκεντρωθεί περίπου $17.000.

    Οι φίλοι του Άνδρεα Γεωργίου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να πιέσουν την Ελλάδα να σταματήσει τη δίωξη του και να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της δουλειάς, που είχε κάνει. Όσο δύσκολα και αν ήταν τα τελευταία έξι χρόνια, ο ίδιος υπερηφανεύεται για το έργο που έκανε. “Μπορώ να σας πω ότι εγώ δεν μετανιώνω για τίποτα”, λέει. “Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος, που βοήθησα τη χώρα μου.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-pii-ipan-ne-ke-pii-ochi-sti-simfonia-exigiansis-ekplixi-apo-karipidi/78864



    ΣΧΟΛΙΑ