• Business

    Ανατροπή! Τα μεγάλα μυαλά του City υποχρεώνονται να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος με το Brexit

    brexit


    Αμέσως μετά την ψήφο της Μεγάλης Βρετανίας υπέρ του Brexit (δηλαδή της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), τα πράγματα έμοιαζαν εφιαλτικά για τη βρετανική οικονομία. Πολλοί μάλιστα προέβλεπαν μια επερχόμενη ύφεση με πολλά μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και ερευνητικούς οίκους να υποστηρίζουν ότι θα είναι η πρώτη περίοδος ύφεσης για τη χώρα μετά το τέλος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

    Παρόλα αυτά, στον αντίποδα, υπάρχουν και δυο τράπεζες που πήραν πίσω αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις και παρά το γεγονός ότι παραδέχονται σημάδια δυσκαμψίας της οικονομίας τα οποία θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια, τόσο η Credit Suisse όσο και η Morgan Stanley προσδοκούν αμφότερες ότι η Μεγάλη Βρετανία θα καταφέρει να αποφύγει την αποκαλούμενη “Brecession” (την ύφεση δηλαδή, όρος που προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων ‘recession’ και ‘Britain’).

    Αυτή η αλλαγή πλεύσης από τα δύο αυτά πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη παρατηρήθηκε αμέσως μετά από τα πρόσφατα νούμερα της οικονομίας, που ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο. Αυτό το γεγονός υποδεικνύει ότι η βρετανική οικονομία έχει καταφέρει να διαχειριστεί αρκετά καλά το σοκ που είχε προκαλέσει η ψήφος του Brexit.

    Ενδεικτικά, μόνο την προηγούμενη βδομάδα, οι έρευνες της IHS Markit – που αφορούν και τους τρεις πυλώνες της οικονομίας, υπηρεσίες, βιομηχανία & κατασκευές – παρουσίασαν μια ανάκαμψη από τα καταστροφικά νούμερα του περασμένου Ιουλίου.

    Ο τομέας της βιομηχανίας, για παράδειγμα, κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση στην ιστορία, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών ανέκαμψε γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια. Από την άλλη, ο κατασκευαστικός κλάδος συνέχισε να κάνει την – αρνητική – διαφορά, όμως, είναι σημαντικό να τονιστεί πως πρόκειται για ένα τομέα που έτσι κι αλλιώς ακολουθούσε πτωτική πορεία, ανεξάρτητα από το Brexit.

    Στην κορυφή των ερευνών, ο τομέας του λιανεμπορίου, παρέμεινε ισχυρός και η εμπιστοσύνη ενισχύθηκε. Τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν δε φαίνεται να αντανακλούν τις ζοφερές προβλέψεις πολλών οικονομολόγων που ακολούθησαν αμέσως μετά το ιστορικό δημοψήφισμα. Γι’ αυτό και μεγάλοι οργανισμοί, όπως η Morgan Stanley, τροποποίησαν τις προβλέψεις τους.

    Σε ένα note οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley ισχυρίστηκαν ότι η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποτονική για την περίοδο 2016-2017, όμως, η ύφεση που είχε προβλεφθεί τελικώς θα αποφευχθεί.

    Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν:

    “Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης (Brexit), στην πλειοψηφία προβλέπουμε ύφεση για το δεύτερο εξάμηνο και μειώνουμε τις προβλέψεις μας για το 2017 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως, τα νούμερα του δευτέρου τριμήνου αποδείχτηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και παρατηρήθηκαν θετικά σημάδια στα νούμερα του τρίτου τριμήνου, όπως ήταν και οι πωλήσεις λιανικής το μήνα Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα, τροποποιήσαμε τις προβλέψεις μας και αντί για μείωση της ανάπτυξης και ύφεση, προβλέπουμε λιγότερη επιβράδυνση ικανή να αποφύγει τεχνικά την ύφεση”.

    Τα παρακάτω διαγράμματα από την τράπεζα στηρίζουν τα λεγόμενά τους:

    MS UK PMI rebound

    MS UK consumer confidence

    Και η Credit Suisse ευθυγραμμίζεται με τη στάση της Morgan Stanley. Η βρετανική οικονομία αποδεικνύεται ισχυρότερη από το αναμενόμενο, οπότε αντί για ύφεση, το πιο πιθανό είναι να παρατηρηθεί μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη. Οι αναλυτές της Credit Suisse υποστήριξαν σχετικά:

    “Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη που προκάλεσε η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ε.Ε. φαίνεται να είναι μικρότερες από το αναμενόμενο. Μια σειρά από στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωζώνη αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική μετά το δημοψήφισμα. Μετά τη ραγδαία πτώση που σημειώθηκε τον Ιούλιο, τα νούμερα τον Αύγουστο ανέκαμψαν υποδεικνύοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα παρατηρηθεί μεν επιβράδυνση στην οικονομία αλλά είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσει σε ύφεση, όπως είχαμε προβλέψει πίσω στον Ιούνιο”.

    Και μπορεί η χώρα να καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, όμως, όπως ισχυρίζονται αμφότερες Credit Suisse & Morgan Stanley, η επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας παραμένει αρκετά οδυνηρή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/web-banking-ala-hollywood-h-hsbc-parousiazi-tin-taftopiisi-pelaton-meso-selfie/72000



    ΣΧΟΛΙΑ