• Business

    Ανατροπή στο λιανεμπόριo: ΑΒ Βασιλόπουλος και Παντελιάδης ζητούν έκπτωση 5% από τους προμηθευτές λόγω της Μαρινόπουλος

    • NewsRoom

    Αριστείδης Παντελιάδης


    Τους ασκούς του Αιόλου έχει ανοίξει το αίτημα της Μαρινόπουλος- Σκλαβενίτης για κούρεμα 50% από πλευράς προμηθευτών προκειμένου να υπαχθεί στο 106Β , με τους ΑΒ Βασιλόπουλο και Α. Παντελιάδη (Βερόπουλος, Metro κ.λπ), δηλαδή τους “αντιπάλους” τους στην αγορά, να ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους εκπτώσεις από τους προμηθευτές τους.

    Οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος, σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο καθώς πρέπει να αποφασίσουν έως για το εάν δέχονται ή όχι το κούρεμα του 50% των υποχρεώσεων που έχει απέναντι τους η εταιρία.

    Για να μπορέσει η Μαρινόπουλος να υπαχθεί στο άρθρο 106Β πρέπει να πάρει το “πράσινο φως” από το 60% των προμηθευτών της. Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές στην αγορά, ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους καλύτερη αντιμετώπιση.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης Λεωνίδας Μαρινόπουλος
    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες η εταιρεία Παντελιάδης (Βερόπουλος, Metro, Cash and Carry) και η ΑΒ Βασιλόπουλος μέσω του Λεωνίδα Βρεττάκου ζητούν και αυτοί από τους προμηθευτές να φανούν το ίδιο διαλακτικοί με την περίπτωση της Μαρινόπουλος- Σκλαβενίτης, και να αποδεχτούν “έκπτωση ” της τάξης του 5% στις συνδιαλλαγές τους από δω και στο εξής. Μάλιστα, ζητούν η συγκεκριμένη συμφωνία να έχει διάρκεια 2-3 χρόνων από την ημέρα εφαρμογής της όσον αφορά την περίπτωση του ΑΒ.

    Όμως η Metro έχει ζητήσει η έκπτωση να γινει σύμφωνα με τον τζίρο του 2015 και να αφορά το 2016.

    Το σκεπτικό είναι ότι αν και η περίπτωση Μαρινόπουλος είναι ιδιάζουζα, δε μπορεί οι προμηθευτές να λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά ευνοώντας στην ουσία τους ανταγωνιστές τους, τη στιγμή που και οι δύο εταιρείες (Παντελιάδης και Βασιλόπουλος) εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο.

    Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νες αρχή στο λιανεμπόριο. Επί της ουσίας οι δυο μεγάλοι παίκτες δηλαδή ο ΑΒ και η Μετρο ζητούν με την σειρά τους Hair Cut 5% των υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στους προμηθευτές τους.

    Αποκάλυψη για το Deal Μαρινόπουλος Σκλαβενιτης και την διαδικασία 106Β

    Το mononews.gr αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο 106Β . Για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία της συμφωνίας στην περίπτωση της Μαρινόπουλος με τον Σκλαβενίτη , πρέπει το 60% των προμηθευτών να απαντήσουν θετικά στο αίτημα για “κούρεμα” του 50% των οφειλών. Ωστόσο, αποκαλύπτουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση εξυγίανσης, λόγο στη συμφωνία έχουν τόσο το Δημόσιο όσο και οι Τράπεζες, οι οποίες θα απαντήσουν θετικά στο εν λόγω “κούρεμα”.  Η απάντηση αυτή όμως μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στο 60% που απαιτείται για τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι στην ουσία- και συνυπολογίζοντας τη θετική απάντηση Δημοσίου και Τραπεζών, που κατέχουν το 45%- δε χρειάζεται το 60% αλλά το 15% των προμηθευτών να πουν το ναι στο “κούρεμα” και να προχωρήσει η υπόθεση της Μαρινόπουλος.

    Τι πρέπει να αποφασιστεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου  

    Μέχρι την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου , οι πιστωτές της Μαρινόπουλος, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δεχθούν ή θα απορρίψουν το σχέδιο εξυγίανσης της χειμαζόμενης αλυσίδας το οποίο στο σκέλος που τους αφορά άμεσα προβλέπει «κούρεμα» οφειλών 50% με βάση τα υπόλοιπα της 30ης Ιουνίου του 2016. Όσοι συμφωνούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης. Αυτό υπολογίζεται πως να γίνει μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και το αργότερο έως τις 7 Οκτωβρίου με βάση το ρεαλιστικό, να υποβληθεί προς έγκριση η τελική συμφωνία εξυγίανσης προς το αρμόδιο δικαστήριο. Απώτερος στόχος των εμπλεκομένων μερών να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο, βάσει του νόμου, ποσοστό (δηλαδή 60%) συναινούντων στο σχέδιο εξυγίανσης πιστωτών προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία διάσωσης από το δικαστήριο με βάση το άρθρο 106 β&θ.

    Αυτό αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή που έχει αποσταλεί  προς τους πιστωτές της Μαρινόπουλος από τις 23 Σεπτεμβρίου . Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται πως το “κούρεμα” θα είναι 50% και θα αφορά ακόμη και τους πιστωτές εκείνους που έχουν υπόλοιπο μικρότερο των 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως νομικοί και τεχνικοί λόγοι δεν κατέστησαν δυνατή την αρχική πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για εξαίρεση των πιστωτών με υπόλοιπα κάτω των 100.000 ευρώ.

    Σε ότι αφορά την πληρωμή των υπολοίπων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί και τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης και στην οποία θα περάσουν στοιχεία ενεργητικού και παθητικού τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλου (Μαρινόπουλος Α.Ε, Ξυνός, Express M, Πειραϊκόν), θα γίνει αμέσως μετά την τελική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για την έγκριση της Συμφωνίας Εξυγίανσης και την προβλεπόμενη διαδικασία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Σε κάθε περίπτωση, βάσει των όρων του Μνημονίου Συνεννόησης αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 14/02/2017, όπως σημειώνεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

    Σχετικά με το φορολογικό σκέλος στην επιστολή αναφέρεται πως υπάρχει γνωμοδότηση από φορολογικό σύμβουλο ότι τα ποσά απαιτήσεων που διαγράφονται από τους πιστωτές στο πλαίσιο συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώνεται από το πτωχευτικό δικαστήριο σύμφωνα με το έκτο Κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα εκπίπτουν φορολογικά χωρίς να εξαρτάται η έκπτωση αυτή από τυχόν συναίνεση ή μη στη συμφωνία εξυγίανσης – ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-ta-mistika-gia-tin-epitichia-tis-simfonias-exigiansis-ti-zitoun-apo-tous-promitheftes-pou-perimenoun-ta-lefta-tous/76530



    ΣΧΟΛΙΑ