• Business

    Ανασφάλιστα τα σπίτια και τα οχήματα στην Ανατολική Αττική


    Σοκ προκαλούν τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών με βάση τα οποία όχι μόνο το συντριπτικό ποσοστό των κατοικιών στην Ανατολική Αττική που παραδόθηκαν στις φλόγες ήταν ανασφάλιστο, αλλά ανάλογη είναι η εικόνα και για αυτοκίνητα, η πλειοψηφία των οποίων δεν διέθεταν κάλυψη πυρός. Η τραγική αυτή διαπίστωση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πληγέντων να επουλώσουν τις πληγές από τις καταστροφικές φωτιές, στηριζόμενοι πλέον στην πενιχρή κρατική βοήθεια ή σε ίδια μέσα.

    Σύμφωνα με στοιχεία τις ασφαλιστικές εταιρείες μόλις το 15% των ακινήτων στην περιοχή ήταν ασφαλισμένα, ενώ σε ότι αφορά στα αυτοκίνητα κάλυψη πυρός διέθετε το 20% των οχημάτων. Να σημειωθεί ότι με βάση τον απολογισμό από τον τόπο της καταστροφής πάνω από 1.500 σπίτια και 1.800 οχήματα κάηκαν, ενώ άλλες 25 επιχειρήσεις είναι ολοσχερώς κατεστραμμένες.

    Τα πρώτα πάντως αιτήματα ανθρώπων που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς έχουν ήδη καταφτάσει στις ασφαλιστικές εταιρείες και σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εταιρείες οι αναγγελίες προσεγγίζουν τις 200 μέχρι στιγμής.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, η Εθνική Ασφαλιστική, ανακοίνωσε την έναρξη καταβολής των πρώτων αποζημιώσεων ήδη από σήμερα. Το ποσό της αποζημίωσης που έχει θα καταβληθεί υπέρ των πρώτων 7 δικαιούχων ασφαλισμένων, που είδαν τις κατοικίες τους να καταστρέφονται, ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και η πρωτοβουλία είναι ενδεικτική της αμεσότητας με την οποία έχει δοθεί εντολή να δράσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

    Εκτός από την ταχύτητα για την άμεση ανακούφιση των ασφαλισμένων, επιχειρείται να επιδειχθεί και ευελιξία, καθώς με βάση τα ίδια στοιχεία ανασφάλιστα από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς είναι και τα περισσότερα οχήματα που έγιναν στην κυριολεξία παρανάλωμα της φωτιάς. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία μόλις το 20% – 25% των αυτοκινήτων έχουν κάλυψη πυρός, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αποζημίωση των ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

    Στη διαπίστωση αυτή βασίζεται και η πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τη διάθεση των κονδυλίων που δαπανούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για εταιρική κοινωνική ευθύνη, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των αυτοκινήτων για ζημιές που υπέστησαν ακόμα και αν δεν διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη για φωτιά.

    Το έργο του εντοπισμού των ασφαλισμένων αυτοκινήτων καθίσταται άλλωστε εξαιρετικά δύσκολο, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός καταστράφηκε ολοσχερώς και δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση των στοιχείων βάσει των πινακίδων, ενώ δυσδιάκριτος είναι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και ο αριθμός πλαισίου.

    Το φαινόμενο της υπο-ασφάλισης στη χώρα μας έχει δραματικές διαστάσεις όχι μόνο λόγω της ελλιπούς ασφαλιστικής συνείδησης, που δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους στην ασφάλιση της κατοικίας, αλλά έχει οδηγήσει και στην περικοπή βασικών καλύψεων στην ασφάλιση των οχημάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τόσκας για τις πυρκαγιές: Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση: Δίνει 5 εκατ. ευρώ !!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σπίρτζης: Ο κρατικός μηχανισμός δεν έκανε κανένα λάθος – Φταίει ο αέρας και οι πολεοδομικές παραβάσεις, όχι η Περιφέρεια!

     



    ΣΧΟΛΙΑ