• Σχόλιο Αγοράς

    Ανάλυση τώρα για το Brexit από τον Matthew Ryan: Αστάθεια για τη στερλίνα – ελπίδα σε παράταση του Άρθρου 50


    Εν αναμονή της ψηφοφορίας της Τρίτης, η στερλίνα πέρασε ένα ασταθές 48ωρο. Την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε άνοδος 2%, με την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας που θα έφερνε η Τερέζα Μέι. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ εξανέμισαν τις ελπίδες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περάσει.

    Η αντίδραση στη στερλίνα μετά την ψηφοφορία της Τρίτης εμφανίστηκε στο τέλος υποτονική, δεδομένου ότι το αποτέλεσμά της ήταν σε μεγάλο βαθμό δεδομένο. Η συμφωνία της πρωθυπουργού Μέι απορρίφθηκε με 149 ψήφους, λιγότερες από τις 240 της μεγάλης ήττας του Ιανουαρίου, αλλά και πολύ μακριά από τις αναγκαίες ψήφους για πλειοψηφία. 

    Οι βουλευτές είναι πολύ πιθανόν να απορρίψουν το no deal Brexit στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, δεδομένου ότι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

    Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η καθυστέρηση του Brexit είναι αναπόφευκτη αυτήν τη στιγμή, δεδομένου ότι η μοναδική δυνατότητα που απομένει είναι η ψήφιση της παράτασης του Άρθρου 50 την Πέμπτη.

    Θα περιμέναμε ένα ανοδικό ράλι για τη στερλίνα στην είδηση της ψήφισης της παράτασης του Άρθρου 50 και της καθυστέρησης του Brexit. 

    Η έντασή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της παράτασης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών θα ήταν πιθανότατα καλή είδηση για τη στερλίνα, δεδομένου ότι θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετό χρόνο για πρόσθετες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    *Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ