• Business

    American Airlines: Επιστρέφει στους αιθέρες με τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών εδώ και μια 10ετία

    • NewsRoom

    Robert Isom, CEO American Airlines (Πηγή: linkedin)


    Στη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών εδώ και μία δεκαετία ετοιμάζεται να προβεί η American Airlines, την ώρα που προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη της, «εκμεταλλευόμενη» την αυξανόμενη ζήτηση για premium ταξίδια.

    Σύμφωνα με το Reuters, ο κολοσσός των αιθέρων, θα αγοράσει 260 νέα αεροσκάφη από τις Airbus, Boeing και Embraer.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει 85 αεροσκάφη Airbus A321neo, 85 Boeing 737 MAX 10 και 90 αεροσκάφη Embraer E175. Η παραγγελία περιλαμβάνει επίσης δικαιώματα προαίρεσης και αγοράς για επιπλέον 193 αεροσκάφη.

    Αυτή είναι η πρώτη παραγγελία της αμερικανικής εταιρείας για MAX 10, τη μεγαλύτερη παραλλαγή των πιο επιτυχημένων μονόκλιτων αεροπλάνων 737 MAX της Boeing.

    Ώθηση στην Boeing

    Η παραγγελία, αναμένεται επίσης να δώσει μεγάλη ώθηση στην Boeing, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από το περιστατικό του Ιανουαρίου, όταν σημειώθηκε  έκρηξη εν ώρα πτήσης σε ένα σχεδόν ολοκαίνουριο 737 Max 9, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

    Ωστόσο, το MAX 10 δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), ενώ το περιστατικό του Ιανουαρίου έχει εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με την πιστοποίησή του.

    «Η ταξιδιωτική ζήτηση επέστρεψε», ανέφερε  ο Διευθύνων Σύμβουλος της American Airlines, Robert Isom, σε διάσκεψη με τους επενδυτές.

    Όπως διατείνεται η εταιρεία, η νέα παραγγελία αναμένεται να επιτρέψει στην American να προσθέσει περισσότερες θέσεις premium με υψηλά περιθώρια κέρδους στα δρομολόγια εσωτερικού και μικρών αποστάσεων στο εξωτερικό.

    Οι επιδιώξεις

    Μάλιστα, η American, η United και η Delta Air Lines έχουν ωφεληθεί από την αυξημένη ζήτηση για premium ταξίδια μετά την πανδημία.

    Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να αυξήσει τα έσοδα από τις πιστωτικές της κάρτες. Τα προγράμματα έχουν γίνει πηγή μετρητών για τους μεταφορείς μέσω της πώλησης μιλίων.

    Παράλληλα, η American αναμένει το περιθώριο κέρδους της να εκτιναχθεί στο 15%-18% το 2026, από 14% που εκτιμάται για φέτος, με αποτέλεσμα μια ελεύθερη ταμειακή ροή άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανέφερε καθαρή ζημία στα 545 εκατομμύρια δολάρια, ή 83 σεντ ανά μετοχή για το γ’ τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, έναντι κερδών 483 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 69 σεντς ανά μετοχή το 2022.

    Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα του αερομεταφορέα αυξήθηκαν οριακά στα 13,48 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο λόγος για αυτά τα αποτελέσματα ήταν οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των καυσίμων των αεροσκαφών και των συμβάσεων εργασίας.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της American Airlines υποχωρούσε 5,4% περίπου στις 11:40 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024.

    Διαβάστε επίσης: 

    American Airlines: Με ζημιές έκλεισε το γ’ τρίμηνο λόγω αυξανόμενων δαπανών

    Bayer: Πρόβλεψη για ακόμη μια χρονιά με μειωμένα κέρδη – «Όχι» στη διπλή διάσπαση δραστηριοτήτων

    ΔΑΑ: Άλμα 18,4% στην επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ