• Business

    AM Nomikos: Διπλό deal για supramaxes με κορεατική εταιρεία


    Δύο πλοία τύπου supramax φέρεται να απέκτησε από την νοτιοκορεατική SK Shipping η ελληνική ναυτιλιακή AM Nomikos, ενώ παράλληλα πούλησε ένα παλιότερο πλοίο της, συνεχίζοντας την ανανέωση του στόλου της.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές, η AM Nomikos συμφώνησε για την απόκτηση των πλοίων K Garnet και K Opal (αμφότερα χωρητικότητας 55.000 dwt, κατασκευής 2010) έναντι 12,5 εκατ. δολαρίων το καθένα. Ήδη μάλιστα το K Garnet εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ελληνικής εταιρείας με τη νέα του ονομασία, Key Ohana.

    Σύμφωνα με το TradeWinds, στο K Garnet είχε μπει πωλητήριο ήδη από τον Απρίλιο, όμως η πώλησή του ολοκληρώθηκε στα μέσα Αυγούστου, όταν οι τιμές ναύλωσης πλοίων ξηρού φορτίου εκτινάχθηκαν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η AM Nomikos αγόρασε και δεύτερο πλοίο.

    Σημειώνεται ότι αυτά είναι τα πρώτα πλοία που αγοράζει φέτος η ελληνική ναυτιλιακή.

    Εν τω μεταξύ, ναυλομεσίτες με έδρα την Αθήνα αναφέρουν ότι η AM Nomikos πούλησε πρόσφατα το πρώτο της πλοίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Πρόκειται για το Nemo (χωρητικότητας 49.400 dwt, κατασκευής 1999), που φέρεται να πωλήθηκε έναντι 5,2 εκατ. δολαρίων.

    Η AM Nomikos παραδοσιακά προτιμά τα πλοία τύπου supramax, με 24 από τα 40 πλοία της να βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, τα νεότερα πλοία της είναι ultramaxes, καθώς διαθέτει 9 τέτοια πλοία με μέση ηλικία μόλις δύο ετών. Την ερχόμενη χρονιά η εταιρεία πρόκειται να παραλάβει το τέταρτο και τελευταίο νεότευκτο ultramax χωρητικότητας 61.000 dwt που έχει παραγγείλει από τα ναυπηγεία Cosco Nantong. Επίσης, ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει και τρία handymaxes που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2000.



    ΣΧΟΛΙΑ