• Τράπεζες

    Επιταχύνει την τιτλοποίηση του project Galaxy η Alpha Bank – Ηχηρά ονόματα στη διαγωνιστική διαδικασία


    Η Pimco, η ιταλική Cerved Group, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Elliot Management σε σύμπραξη με την ιταλική εταιρεία διαχείρισης Credito Fondiario, καθώς και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner είναι τα επενδυτικά σχήματα που θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal και την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ (project Galaxy) της Alpha Bank.

    Οι δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Η ποιότητα των προσφορών για τη συναλλαγή, που εκτός από την τιτλοποίηση δανείων άνω των 10 δισ. ευρώ  και την πώληση της Cepal, με την οποία θα υπάρξει μακροχρόνια σύμβαση εξυπηρέτησης και τυχόν νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, δημιουργεί, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας, αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, διαμορφώνοντας αφενός προϋποθέσεις ανάδειξής της στον κορυφαίο servicer της χώρας και αφετέρου προοπτικές μακροχρόνιας απασχόλησης για το προσωπικό της.

    Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι επιταχύνει την υλοποίηση της συναλλαγής τιτλοποίησης (Project Galaxy), η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του Στρατηγικού της Σχεδίου που ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2019.

    Η συναλλαγή Galaxy απαρτίζεται από τρεις (3) τιτλοποιήσεις Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion, Galaxy II και Galaxy IV, συνολικής λογιστικής αξίας Ευρώ 10,8 δισ. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής», για την ένταξη των τιτλοποιήσεων Orion και Galaxy ΙΙ λογιστικής αξίας Ευρώ 1,9 δισ. και Ευρώ 5,7 δισ. αντιστοίχως. Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως Ευρώ 3,04 δισ. Η αίτηση για το Galaxy IV θα ακολουθήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    Η Alpha Bank είναι το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Έχει προηγηθεί η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo της Eurobank, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υποβολή αιτήματος από την τράπεζα Πειραιώς για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix.

    Η προοπτική ένταξης συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόγραμμα «Ηρακλής», του οποίου η Alpha Bank θα είναι ο σημαντικότερος εταίρος με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

    Πέραν της τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η διοίκηση της Alpha Bank για την ολοκλήρωση του Galaxy, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σημαντικά οφέλη από την προωθούμενη συναλλαγή, καθώς το κόστος «κλειδώνει» στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα (μέσο κόστος κάτω από 2%).



    ΣΧΟΛΙΑ