• Business

    Άλμα στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το α’ εξάμηνο

    • NewsRoom


    Αύξηση σε αξία κατά 31% και σε ποσότητα κατά 9,13% κατέγραψαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ.

    H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών, σε ποσότητα και αξία με ποσοστό 75% ενώ η Γερμανία να αποτελεί την χώρα προορισμό με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών με ποσοστό 43, 3%.  Μετά τη Γερμανία ακολουθούν πάντως το Ιράκ και η Βουλγαρία.

    Στην πρώτη θέση παραμένει το ούζο

    Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Το Α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+€ 5,1 εκ) και σε ποσότητα (+0,7 εκ. κιλά) τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

    Όσον αφορά το Τσίπουρο/Τσικουδιά κι εκεί παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε αξία (+€ 0.3 εκ.) και σε ποσότητα (+0,05 εκ. κιλά).

    Μετά την αύξηση των εξαγωγών, όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ, το επόμενο στοίχημα είναι η ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης των ελληνικών ποτών. Στο πλαίσιο αυτό ελπίζει στην αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να περιορισθεί το λαθρεμπόριο καθώς και στην απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλλάζει ο χάρτης των ελληνικών εξαγωγών – Η Γαλλία αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο



    ΣΧΟΛΙΑ