ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κυβερνητικές πηγές: Ισχυρή ανάπτυξη 2,1% το 2025, με άλμα 9% στις επενδύσεις και σημαντική αύξηση των μισθών
Αύξηση σε αξία κατά 31% και σε ποσότητα κατά 9,13% κατέγραψαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ.
H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών, σε ποσότητα και αξία με ποσοστό 75% ενώ η Γερμανία να αποτελεί την χώρα προορισμό με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών με ποσοστό 43, 3%. Μετά τη Γερμανία ακολουθούν πάντως το Ιράκ και η Βουλγαρία.
Στην πρώτη θέση παραμένει το ούζο
Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Το Α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+€ 5,1 εκ) και σε ποσότητα (+0,7 εκ. κιλά) τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
Όσον αφορά το Τσίπουρο/Τσικουδιά κι εκεί παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε αξία (+€ 0.3 εκ.) και σε ποσότητα (+0,05 εκ. κιλά).
Μετά την αύξηση των εξαγωγών, όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ, το επόμενο στοίχημα είναι η ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης των ελληνικών ποτών. Στο πλαίσιο αυτό ελπίζει στην αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να περιορισθεί το λαθρεμπόριο καθώς και στην απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.