• Business

    Αλλάζουν όλα στις τηλεπικοινωνίες: Τα ανοικτά μέτωπα του νέου αφεντικού της ΕΕΤΤ

    Κωνσταντίνος Μασσἐλος. Πρόεδρος ΕΕΤΤ


    Επί τάπητος τίθεται πλέον η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Η νέα Ολομέλεια η οποία, έπειτα από τη διαδικασία χθες στη Βουλή για την τοποθέτηση νέου προέδρου Κωνσταντίνου Μασσέλου , απαρτίζεται στο σύνολό της από νέα στελέχη, επιλογής της σημερινής κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) καλείται να αντιμετωπίσει σειρά από εκκρεμότητες, αλλά και το στοίχημα της επαναφοράς της Επιτροπής στην κανονικότητα που είναι απαραίτητη στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Έχει προηγηθεί διάστημα περίπου 1,5 χρόνου κατά το οποίο δεν υπήρχε πρόεδρος ως εκ τούτου είχε σταματήσει να λειτουργεί και η Ολομέλεια.

    Ο τότε υπεύθυνος του τομέα των τηλεπικοινωνιών, υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καθυστέρησε το διορισμό προέδρου προσπαθώντας να αποσπάσει προηγουμένως την παραίτηση των μελών της Ολομέλειας.

    Στη συνέχεια προχώρησε ο διορισμός στη θέση του προέδρου του Δημήτρη Τσαμάκη, ο οποίος μετά από 1,5 χρόνο θητείας φεύγει καταγγέλλοντας την απόφαση απομάκρυνσής του.

    Κατά το διάστημα της προεδρίας του και ενώ τα περισσότερα μέλη της Ολομέλειας, διορισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, δέχονταν επιθέσεις από τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, έγιναν προσπάθειες να προχωρήσουν ορισμένα θέματα, ορισμένα έκλεισαν, πολλά όμως έμειναν ανοιχτά. Μεταξύ άλλων, τέθηκε σε υλοποίηση ο Κανονισμός για το Vectoring, τις επενδύσεις δηλαδή των παρόχων για τα δίκτυα νέας γενιάς και μένει να δούμε αν θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία βάσει χρονοδιαγράμματος.

    Ωστόσο, χωρίς τελεσίδικες αποφάσεις έχουν μείνει υποθέσεις όπως αυτή της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote, για κατάχρηση των όρων περί ανταγωνισμού, ενώ δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς η καθυστέρηση στην έγκριση των τιμολογιακών πακέτων του ΟΤΕ.

    Υποκρισία 

    Η προηγούμενη Ολομέλεια είχε το χαρακτηριστικό της «δύσκολης» συνεργασίας μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου για τις Τηλεπικοινωνίες, Νίκου Παπαουλάκη, ο οποίος κατηγορείτο γιατί έγινε μέλος της Ολομέλειας ενώ υπήρξε σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών (επι ΝΔ) Μενέλαου Δασκαλάκη. 

    Πρόκειται περί υποκρισίας (διαχρονικής στην περίπτωση των κυβερνήσεων) τη στιγμή που και τώρα στη θέση του αντιπροέδρου των τηλεπικοινωνιών της ΕΕΤΤ διορίστηκε η Αγγελική Σγώρα η οποία ήταν σύμβουλος του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παππά.

    Την ίδια στιγμή αναταραχή υπάρχει και σε επίπεδο υπηρεσιών της ΕΕΤΤ καθώς έπειτα από απόφαση δικαστηρίου επαναλαμβάνεται η διαδικασία για τους διευθυντές της ΕΕΕΤ.

    Το νοσηρό κλίμα, στο μεταξύ, που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα με τις γκρίνιες και καταγγελίες για μέλη της απερχόμενης Ολομέλειας, τείνει να επαναληφθεί (με τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικές θέσεις) με ανώνυμα δημοσιεύματα που αφορούν τα «βιογραφικά» της νέας. Μάλιστα χθες κυκλοφόρησε φήμη ότι ένα εκ των νέων (και ηλικιακά) μελών  της νέας Ολομέλειας έχει υποβάλλει την παραίτησή του, κάτι που δεν είχε συμβεί.

    Τα παραπάνω έχουν τραυματίσει την αξιοπιστία της Επιτροπής που ρυθμίζει μια πολύ μεγάλη αγορά με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συνόλου της Οικονομίας.

    Να σημειωθεί επίσης ότι η νέα ΕΕΤΤ θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει την περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ενώ έχει δεχθεί παραινέσεις από την πολιτική ηγεσία να ασχοληθεί με τις ταχύτητες στο διαδίκτυο παρεμβαίνοντας στο πρόβλημα ότι συνήθως είναι χαμηλότερες από αυτές που υπόσχονται οι πάροχοι. Μείζον θέμα για τον καταναλωτή αλλά και με σύνθετες παραμέτρους όσο αφορά τους παρόχους.

    Η συμβολή των Τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα της ευρυζωνικότητας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στην Απασχόληση και στις Επιχειρήσεις ήταν και το θέμα μελέτης που ανέθεσε το ΨΗΠΤΕ στην Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου και παρουσίασε χθες ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, παρουσία του κ. Παππά.  

    Η μελέτη επικαλέστηκε στοιχεία τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση εδώ και χρόνια, όπως ότι η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας κατά 10% οδηγεί σε αύξηση 1,5%-2,5% του ΑΕΠ. Ακόμη, παρουσιάστηκαν οι απαντήσεις επιχειρήσεων σε σχετικό ερωτηματολόγιο, οι οποίες καταλήγουν ότι το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν οι πάροχοι, φτάνει το 40%, ενώ χαρακτηρίζουν υψηλού κόστους την παρεχόμενη υπηρεσία.

    Βεβαίως, η υπόθεση ευρυζωνικότητα  δεν χρειάζεται μόνον μελέτες. Αναγκαίο μεταξύ άλλων είναι να προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ και για αυτά χθες ο υπουργός ΨΗΠΤΕ απάντησε γενικόλογα.  Ο κ. Παππάς μετέβη στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνου Μασσέλου. 

    Γνωμοδότηση για το σύννομο ή όχι της απομάκρυνσης του Δημήτρη Τσαμάκη έχει ζητηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Στην παρέμβασή της η αντιπολίτευση επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριζε ότι η θητεία του κ. Τσαμάκη έληξε μαζί με την προηγούμενη Ολομέλεια, η οποία αποχώρησε σύσσωμη αμέσως, ο ίδιος παρέμεινε, συγκαλώντας μάλιστα τη νέα Ολομέλεια η οποία έλαβε και τις πρώτες της αποφάσεις.

    Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (για τον οποίο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν διατυπώνονται ενστάσεις για το πλούσιο βιογραφικό του) κατά την ακρόαση σημείωσε ότι θα εστιάσει στην εξάπλωση της ευρυζωνικότητας, στην εισαγωγή της τεχνολογίας των δικτύων πέμπτης γενιάς στην κινητή, στη διεύρυνση του ανταγωνισμού στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και στη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις, ενώ θα δώσει έμφαση στην αύξηση της προσβασιμότητας στις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες (πχ ΑΜΕΑ) με τη χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ