• Business

    Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: “Ευελπιστούμε ότι οι τουρίστες έχουν βραχεία μνήμη…!”

    Αλέξανδρος Αγγελόπουλος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου “Aldemar Resorts”


    Πανευρωπαϊκό πάγωμα κρατήσεων στον τουρισμό φοβάται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

    Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι, αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία τα νέα γεγονότα, ευελπιστώντας, όπως είπε στο mononews.gr ο αντιπρόεδρος της Aldemar Resorts and Aldemar Hotels κ.Αλέξανδρος Αγγελόπουλος “ότι οι τουρίστες έχουν βραχεία μνήμη…και ξεχνούν! Βέβαια θα ήταν διαφορετικό το κλίμα τόσο για τον παγκόσμιο όσο και για τον ελληνικό τουρισμό εάν είμασταν στα τέλη Φεβρουαρίου και όχι στα τέλη Μαρτίου!”. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες οφείλουν να είναι αισιόδοξοι και να πιστεύουν ότι “κε αφτο θα περάση” όπως είχε γράψει ο αείμνηστος Μπόστ. Σαφώς ένα τέτοιο χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, έχει αντίκτυπο και στον ελληνικό τουρισμό και οφείλει η πολιτεία δια στόματος ίσως και της αρμοδίας υπουργού Τουρισμού να εντείνει τους ελέγχους της και να λάβει αυστηρότερα και ίσως πιο αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας της χώρας, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

    Οπως διαμηνύει μέσω twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ: “Σοκ & στον τουρισμό της Ευρώπης: Μετά τις επιθέσεις σε μεταφορικά μέσα & υποδομές, πανευρωπαϊκό πάγωμα των κρατήσεων.” Με δεύτερο μήνυμα του επισημαίνει ότι είναι:”Αναγκαία πλέον μετά τις νέες επιθέσεις η εφαρμογή νέων μηχανισμών ελέγχου προ των εισόδων των αεροδρομίων & σταθμών άλλων μεταφορικών μέσων.”

    Τις ίδιες απόψεις εκφράζει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, γράφοντας ότι:”Από την αρχή του 2016 έχουμε πει ότι η τρομοκρατία στην Ευρώπη θα καθορίσει εν πολλοίς τη φετινή τουριστική χρονιά”. Την εκτίμηση ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες θα ωθήσει Ρώσους να αποφύγουν φέτος ταξίδια στην Ευρώπη εξέφρασε πρόσφατα και η γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Irina Turina.

    David_Scowsill

    David Scowsill, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων (WTTC)

    “Kαλούμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής και στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας εντός και εκτός συνόρων διευρύνοντας την πληροφόρηση μεταξύ τους, χωρίς όμως να κλείνουν τα σύνορά τους”.

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC), καταδικάζοντας και εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. “Καλούμε τις κυβερνήσεις να λάβουν πολιτικές αποφάσεις που ισορροπούν την ασφάλεια των πολιτών με τη συνέχιση των ταξιδίων που πραγματοποιούνται για επαγγελματικούς ή για λόγους αναψυχής”, επισημαίνει το WTTC.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού: “Δεν πρόκειται για μια επίθεση στο Βέλγιο, αλλά είναι μια επίθεση σε όλους μας και αυτά τα τραγικά γεγονότα μας θυμίζουν ξανά ότι πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο”.

    Chris Mottershead THOMAS COOK

    Chris Mottershead, CEO του tour operator Thomas Cook

    Οι κρατήσεις διακοπών συνεχίζουν να δέχονται επιδράσεις από την ασταθή γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με τους καταναλωτές να αναβάλλουν τα σχέδια διακοπών τους για την τελευταία στιγμή, αποκάλυψε πρόσφατα (πρίν από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες) ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαίος τουρ οπερέιτορ Thomas Cook. Όπως αποκάλυψε ο τουρ οπερέιτορ, μέχρι στιγμής έχει διατεθεί το 40% του καλοκαιρινού προγράμματος, κατά 2% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την τιμολογιακή πολιτική σταθερή.Οι κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 5%, εξαιτίας τη μείωσης στη χωρητικότητα των πτήσεων κατά 3%.Οι μέσες τιμές πώλησης στη Βρετανία για αυτό το καλοκαίρι είναι αυξημένες κατά 4% για τα πακέτα διακοπών και κατά 1% για τις κρατήσεις θέσεων, ενώ οι συνολικές κρατήσεις βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι λόγω της τάσης για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.Ωστόσο, η Thomas Cook εκτιμά οτι η ζήτηση για διακοπές παραμένει ισχυρή καθώς οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές καυσίμων, τη χαμηλή φορολογία και το χαμηλό πληθωρισμό.Τα στελέχη του οργανισμού αναφέρουν διακρίνουν ότι φέτος οι ταξιδιώτες προτιμούν τα πακέτα διακοπών περισσότερο από ποτέ για λόγους ασφαλείας.Επιπλέον, ο τουρ οπερέιτορ διέθεσε το 90% του χειμερινού προγράμματος για την περίοδο 2015-16, 2% λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τη μέση τιμή πώλησης αυξημένη κατά 3% και τις κρατήσεις μειωμένες κατά 3%.



    ΣΧΟΛΙΑ