• Business

    Αλεξάνδρα Χολή – Μυρτώ Παπαθάνου: Οι γυναίκες πίσω από το fund της Metavallon VC και τα επενδυτικά τους σχέδια


    Την μηχανολόγο μηχανικό Αλεξάνδρα Χολή ενθουσιάζει η τεχνολογία και την οικονομολόγο Μυρτώ Παπαθάνου η επαφή με πολλές διαφορετικές ομάδες που μόλις ξεκινούν να επιχειρούν. Μαζί με τους Γιώργο Μούσμουλα και Γιώργο Καραντώνη, όλοι στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι των επενδύσεων, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της διεθνούς αγοράς έχουν ιδρύσει το Metavallon Venture Capital, ένα από τα 9 fund που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifun.

    Αποτελεί τη μετεξέλιξη του Metavallon, το οποίο με ιδρυτή την Αλεξάνδρα Χολή πριν 6 χρόνια ξεκίνησε ως επιταχυντής (accelerator) τεχνολογικών start ups στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στήριξε περίπου 320 επιχειρηματικές προσπάθειες σε 13 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σήμερα το Metavallon VC «τρέχει» τον πρώτο κύκλο Pre-Seed Επενδύσεων (προ σποράς) έως 200.000 ευρώ, έχει δει τις πρώτες επιχειρηματικές ιδέες και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του τον προσεχή Μάιο και Ιούνιο θα προχωρήσει σε επενδύσεις.

    Αλεξάνδρα Χολή
    Αλεξάνδρα Χολή

    Αλεξάνδρα Χολή: «Η επαγγελματική μου πορεία άρχισε από την οικογενειακή μας επιχείρηση στην αγορά του αυτοκινήτου. Το Metavallon ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2011, ως μη κερδοσκοπική επιχείρηση και με στρατηγικό κυρίως προσανατολισμό. Τότε δεν υπήρχε οικοσύστημα, έπρεπε η υποδομή να γίνει εξαρχής. Ξεκινώντας πίστευα, όπως οι περισσότεροι, ότι αυτό που λείπει στο επιχειρείν είναι η χρηματοδότηση. Γρήγορα όμως διαπίστωσα ότι αυτό που κυρίως απουσίαζε ήταν ότι δεν υπήρχαν εταιρείες έτοιμες για να επενδυθούν χρήματα, ώστε να αναπτυχθούν. Έτσι, μαζί με την ομάδα μου αποφασίσαμε να κάνουμε αρχικά το βήμα του εκκολαπτηρίου (incubator) και του επιταχυντή (accelerator). Πως μια ιδέα αναπτύσσεται, πως δομείται ένα επιχειρηματικό πλάνο, πως βρίσκει τους πελάτες του, ποια είναι τα πρώτα βήματα, πώς θα τοποθετηθεί οικονομικά κλπ.

    Άντλησα μεγάλη εμπειρία από την Αμερική. Ξεκίνησα με ένα δικό μου κεφάλαιο, με στόχο την έναρξη του πρώτου σταδίου του εγχειρήματος, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη η ανάγκη και η αποτελεσματικότητα της λύσης. Σε αυτό το στάδιο μας έγινε σύσταση από Advisor στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Υόρκη, το οποίο και ανταποκρίθηκε συνδέοντάς μας με την αρμόδια ομάδα στην Ελλάδα. Μέχρι τότε όλες οι συζητήσεις για την κρίση στην Ελλάδα ήταν πως θα παρέμβουμε πυροσβεστικά και όχι αναπτυξιακά. Δεν υπήρχε η διάθεση να διορθώσουμε ότι μας οδήγησε στην κρίση. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας υποστήριξε τα πρώτα δύο χρόνια, μετά αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ αρωγός μας υπήρξε η αμερικανική πρεσβεία. Καθώς η αγορά στο αρχικό στάδιο του incubator άρχισε να αναπτύσσεται, προχωρήσαμε και αποτέλεσμα όλης αυτής της δουλειάς είναι η μετεξέλιξη της Metavallon στη σημερινή της μορφή.»

    Το Metavallon VC έχει στη διάθεσή του προς επένδυση 32 εκατ. ευρώ. Το Equifund συμμετέχει με το 80% του κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα και περίπου 15 άλλους ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες. Οι επιχειρηματικές προτάσεις που αναζητά επικεντρώνονται σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Μεταφορών, Cleantech, Μικροηλεκτρονικής, Τεχνητής Νοημοσύνης (Machine Learning & AI), Internet of Things, Blockchain, AR& VR.

    Η Μυρτώ Παπαθάνου συνεργάστηκε από το 2013 ως μέντορας στη Metavallon, συμμετέχοντας στην αξιολόγηση start ups και στην υποστήριξή του στην επιχειρηματική και οικονομική τους ανάπτυξη, ενώ με την έναρξη του fund το 2018 εισήλθε σε αυτό ως συνεταίρος, όπως οι Γιώργος Καραντώνης και Γιώργος Μούσμουλας.

    Ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται στην επαφή μας με τα επενδυτικά κεφάλαια αυτού του τύπου είναι αν υπάρχει ικανή δεξαμενή ιδεών που μπορούν να μετατραπούν σε επιχειρήσεις.

    Μυρτώ Παπαθάνου
    Μυρτώ Παπαθάνου

    Μυρτώ Παπαθάνου: «Δεν το βλέπουμε σαν μια στατική δεξαμενή. Υπάρχει το deal discovery – να βρεθούν οι κατάλληλες εταιρείες που ήδη αναπτύσσουν ενδιαφέρουσες τεχνολογίες με εμπορικό ενδιαφέρον – και το deal generation – δηλαδή η προώθηση και επικοινωνία των τεχνολογιών που θα έχουν ενδιαφέρον, ώστε να προκύψουν νέες ομάδες και εταιρείες. Ήδη το οικοσύστημα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο αναπτυγμένο απ’ ότι πριν 5 χρόνια και οι εταιρείες που βλέπουμε έχουν προχωρήσει τόσο την τεχνολογία όσο και την business προσέγγισή τους. Με την διαθεσιμότητα χρηματοδότησης τα επόμενα 5 χρόνια και τη διάθεση για επενδύσεις η αγορά προβλέπεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Είναι στο χέρι όλων μας, τόσο των επενδυτών όσο και των start ups, να δουλέψουμε συστηματικά ώστε σε 5 χρόνια από σήμερα το τοπίο στην Ελλάδα σε σχέση με τις καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας να είναι πολύ διαφορετικό.»

    Βάσει της παγκόσμιας εμπειρίας από τις 100 ιδέες – επιχειρηματικά σχήματα που θα χρηματοδοτηθούν από VC το 90% θα αποτύχει. Από τις 10 που θα μείνουν οι 8 μπορεί να αποφέρουν τα χρήματα που τοποθετήθηκαν και μόνον οι 2 θα πετύχουν σε σημείο όμως που μπορεί να επιστρέψουν με σημαντική απόδοση τα κεφάλαια που επενδύθηκαν συνολικά για τις 100…

    Μυρτώ Παπαθάνου: «Κάπως έτσι είναι, όταν πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας. Πολλές από αυτές είναι σε αρχικό στάδιο, δεν έχουν πελατολόγιο και είναι ομάδες που ξεκινούν τώρα και θα πρέπει να εξελιχθούν σε μεγάλες εταιρείες 40, 50, 100, 300 ατόμων. Όλα αυτά ενέχουν ρίσκο. Ένα κομμάτι των εταιρειών θα σταματήσει να δουλεύει γιατί η ιδέα δεν θα προχωρήσει και αυτό καλό είναι να γίνει σύντομα. Κάποιες άλλες θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης».

    Αλεξάνδρα Χολή: «Η επενδυτική περίοδος του Metavallon VC1 είναι 5 χρόνια και η περίοδος follow on investments και αποεπένδυσης άλλα 5. Εκτιμούμε ότι θα διαθέσουμε το 1/3 των χρημάτων σε αρχικές επενδύσεις και το υπόλοιπο σε follow on investments καθώς οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας προχωράνε. Επικεντρωνόμαστε σε εταιρείες που με τη σειρά τους σκοπό έχουν να απευθυνθούν σε άλλες εταιρείες (BtoB). Μεταξύ άλλων βασική μας μέριμνα είναι να φέρουμε σε επαφή τις μεγάλες εταιρείες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό συντονίζουμε Industry Challenges, όπου leader – μεγάλες εταιρείες από διάφορους τομείς (networks and telecoms, fintech, maritime, energy, manufacturing κλπ) επικοινωνούν τις τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος από την πλευρά τους και καλούν start ups να καταθέσουν τις λύσεις τους. Οι start ups αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται από εμάς και στη συνέχεια έχουν ευκαιρίες διασύνδεσης με τις εταιρείες αυτές για πιλοτικές εφαρμογές, για ανάπτυξη συνεργασιών, προκειμένου να γίνουν προμηθευτές τους, ακόμα και να κάνουν συν ανάπτυξη νέων προϊόντων.

    Τον Μάρτιο τρέξαμε το πρώτο Industry Challenge με θέμα Netwroks, Intelligence and Infrastructure σε συνεργασία με την Vodafone, Ericsson, Entersoft και Citrix. Κάποιες από τις προτάσεις που έχουμε λάβει από start ups για χρηματοδότηση, απαντούν ευθέως στις προκλήσεις που τέθηκαν από Leaders. Η συνεργασία μας με τις εταιρείες είναι πολύ σημαντική και για τις ίδιες τις εταιρείες. Συνήθως μια μεγάλη εταιρεία επικεντρώνεται στο βασικό αντικείμενό της δεν έχει χρόνο να σκεφτεί την καινοτομία τις νέες τεχνολογίες το ότι θα γίνει μετά από πέντε χρόνια όσο αφορά την τεχνολογία. Το πρόβλημα του startup είναι ότι αναπτύσσει κάτι το οποίο ενώ είναι τεχνολογικά ικανό δεν έχει την πρόσβαση για να μπει στην αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν να βρουν πώς θα φέρουν μέσα σε αυτές το κομμάτι της καινοτομίας. Εμείς δημιουργούμε τις γέφυρες για αυτή τη σύνδεση που είναι πάρα πολύ σημαντική.»

    Στην Ελλάδα μέχρι και πριν την κρίση ο επιχειρηματίας είχε συνήθως ένα δρόμο για να βρει χρηματοδότηση. Να πάει στην Τράπεζα. Με Venture Capital το σκηνικό στο επιχειρείν αλλάζει.

    Μυρτώ Παπαθάνου: «Τα επενδυτικά κεφάλαια δεν χρηματοδοτούν απλά, επενδύουν στις επιχειρήσεις, μπαίνουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Δεν είναι τράπεζες που δανείζουν και περιμένουν να κερδίσουν από το επιτόκιο χωρίς καμία άλλη εμπλοκή στο επιχειρείν και που ακόμα και αν η εταιρεία δεν προχωρήσει θα θελήσουν να πάρουν πίσω το δάνειό τους. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη των VC είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εταιρείες που χρηματοδοτούν. Στην περίπτωση της αποτυχίας όλοι θα χάσουν, στο καλό σενάριο η επιτυχία και τα κέρδη θα μοιραστούν. Αλλά και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό γιατί η επιτυχία συνδέεται πάντα με τους ανθρώπους: Οι εταίροι σε ένα VC συμμετέχουν στο κεφάλαιό του, ενώ μεγάλο μέρος της αμοιβής τους είναι από την υπεραξία που θα δημιουργήσουν. Επομένως και η δική τους «οικονομική τους τύχη» είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη επιλογή των εταιρειών που θα στηρίξουν.»

    Πρόσφατα η Metavallon VC, ανακοίνωσε την πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα ένταξή της στο DVN Beta του παγκοσμίου επενδυτικού δικτύου Draper Venture Network, το πιο αναγνωρισμένο και επιτυχημένο δίκτυο ανεξάρτητων επενδυτικών σχημάτων με έδρα τεχνολογικά κέντρα παγκοσμίως. Το δίκτυο προσφέρει στη Metavallon VC πρόσβαση σε συνεργασίες παγκόσμιου βεληνεκούς. Στις εταιρίες μέλη του δικτύου δίνεται η δυνατότητα, ενδεικτικά, για ανάπτυξη των επιχειρηματικών επενδύσεών τους διεθνώς, για συνεπένδυση μεταξύ τους σε επόμενα στάδια και για ευκαιρίες δημιουργίας υπεραξίας για τους μετόχους τους μέσω εξαγορών των startup εταιριών τους.

     – Η Αλεξάνδρα Χολή πρόσφατα αναδείχθηκε ως επιχειρηματίας της χρονιάς για το 2018 μέσω των Study UK Alumni Awards του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council). Κατέχει Master ως Μηχανολόγος Μηχανικός από το University College London και Μaster στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το New York University Stern School of Business, όπου εξειδικεύτηκε στην επιχειρηματικότητα, την κοινωνική καινοτομία και τη στρατηγική.

     – Η Μυρτώ Παπαθάνου ξεκίνησε την καριέρα της στα χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για 5 χρόνια ως Fixed Income Strategist για την Dresdner Kleinwort Wasserstein και την Bank of America/ Merrill Lynch. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2007 και έκτοτε ασχολείται με την τεχνολογία. Μεταξύ άλλων έχει ασχοληθεί με τον μη κερδοσκοπικό χώρο, συνιδρύοντας την Ethelon, αναπτύσσοντας προγράμματα Microfinance στην Κένυα και την Νικαράγουα για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και αναζητώντας χρηματοδότηση για την AFI (τον πρώτο οργανισμό μικροπιστώσεων στην Ελλάδα). Κατέχει BSc Οικονομικών από το City University, MSc σε Χρηματοοικονομικά από το Imperial College και MBA από το INSEAD. Το 2016 αναγνωρίστηκε ως «Hγέτης της Xρονιάς» από την Linkage Greece, για τη συμβολή στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Metavallon VC: Έτοιμοι για επενδύσεις σε τεχνολογικές startups με 32 εκατ. ευρώ αρχικό κεφάλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ