• Business

    Aleksandr Agapitov: Ο λάτρης των video games που έχτισε αθόρυβα μία εταιρεία 3 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Aleksandr Agapitov

    Aleksandr Agapitov


    Ο Aleksandr Agapitov είναι ελάχιστα γνωστός στους κύκλους των video games, πόσο μάλλον στον επιχειρηματικό κόσμο.

    Ωστόσο, η εταιρεία του αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες στη βιομηχανία πληρωμών video games ύψους 135 δισεκατομμυρίων, στην οποία οι παίκτες ξοδεύουν πραγματικά χρήματα για να αποκτήσουν εικονικά αντικείμενα.

    Η Xsolla, την οποία ίδρυσε ο Agapitov το 2005, επιτρέπει στους παραγωγούς βιντεοπαιχνιδιών να πουλούν ψηφιακά αντικείμενα εντός του παιχνιδιού — όπως “skins” που αλλάζουν την εμφάνιση ενός χαρακτήρα ή εικονικά κατοικίδια — με αντάλλαγμα ποσοστό περίπου 5% των πωλήσεων.

    Στους πελάτες της περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Epic Games, Valve και Roblox, της οποίας η πλατφόρμα έχει μεγάλη επιτυχία στα παιδιά. Κατέχει το 100% της εταιρείας του, η οποία απέφερε έσοδα σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

    Δύο επενδυτικές τράπεζες υπολόγισαν πέρυσι ότι η αποτίμηση της Xsolla θα μπορούσε να διαμορφωθεί έως και στα 3 δισ. δολάρια αν ήταν εισηγμένη, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg.

    Παρόλα αυτό ο ιδρυτής της δεν βιάζεται να κάνει το επόμενο βήμα.

    Ο 38χρονος Agapitov, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία και μετακόμισε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 25 ετών, είπε ότι απολαμβάνει την ελευθερία που του εξασφαλίζει το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να δίνει απαντήσεις στους μετόχους. Στόχος του είναι να επαναφέρει τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας στο 40%, από 25% που είναι τώρα.

    «Μου αρέσει απλώς να βοηθάω τους προγραμματιστές παιχνιδιών να βγάλουν περισσότερα χρήματα», είπε σε μια συνέντευξη. «Υπέροχες καινοτομίες προέρχονται από τα βιντεοπαιχνίδια».

    Τα έσοδα των ψηφιακών παιχνιδιών αποτελούν περισσότερα από τα τρία τέταρτα όλων των εσόδων που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια αγορά βιντεοπαιχνιδιών 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Newzoo.

    «Υπάρχει μια επιθυμία για δημιουργία εσόδων πέρα ​​από αυτήν την αρχική τιμή αγοράς», ειδικά για τα δωρεάν παιχνίδια, δήλωσε η Julianne Harty, αναλύτρια τυχερών παιχνιδιών στο Newzoo.

    Τα σχέδια για το metaverse

    Τον Φεβρουάριο, ο Agapitov ξεκίνησε ένα project βασισμένο στο metaverse (μετασύμπαν) που ονομάζεται X.LA. Επιδιώκει να παρέχει σε όσους χτίζουν πράγματα στο μετασύμπαν, αυτό που κάνει η Xsolla για τους προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών: ένα χρηματικό κίνητρο για δημιουργία.

    Για την υλοποίηση του σχεδίου του απαιτείται η συνδεσμολογία των κωδικών και της τεχνολογίας blockchain που στηρίζουν το μετασύμπαν και ο Agaptov χρησιμοποιεί μια ομάδα υπαλλήλων της Xsolla για να το υλοποιήσει. Εάν είναι επιτυχής η προσπάθεια του, ένα άτομο που αναπτύσσει ένα μέρος του μετασύμπαντος θα μπορούσε να λάβει «ανταμοιβή» με τη μορφή εικονικού νομίσματος, κάθε φορά που άλλοι χρήστες επισκέπτονται την τοποθεσία του.

    Ο Agapitov μεγάλωσε στην πόλη Περμ, περίπου 700 μίλια (1.127 χιλιόμετρα) ανατολικά της Μόσχας. Σπούδασε μαθηματικά και πληροφορική σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο, αλλά τα παράτησε για να περάσει περισσότερο χρόνο με την κοπέλα του και για να κερδίσει χρήματα κάνοντας περίεργες δουλειές.

    Περίπου την ίδια εποχή, συνδύασε το ενδιαφέρον του για τα πρώιμα συστήματα διαδικτυακών πληρωμών με την αγάπη του για τα video games. Το αποτέλεσμα ήταν η Xsolla, η οποία μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια το 2009 αφού προσέλκυσε το ενδιαφέρον ορισμένων μεγάλων πελατών.

    Η Xsolla διαθέτει περισσότερους από 700 τρόπους με τους οποίους οι παίκτες μπορούν να κάνουν αγορές εντός του παιχνιδιού, από τη χρήση Visa και PayPal έως τοπικές επιλογές, όπως το WeChat Pay της Κίνας και το Paytm της Ινδίας.

    «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι κάτι σαν το Shopify για βιντεοπαιχνίδια», είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Google: Επενδύσεις μαμούθ 9,5 δισ. δολαρίων σε γραφεία και data centers

    Tracy Britt Cool: Ποια είναι η προστατευόμενη του Warren Buffett που χτίζει τη δική της Berkshire



    ΣΧΟΛΙΑ