• Business

    «Ακριβότερη» Golden Visa: Πλήγμα στο real estate βλέπει η αγορά


    Πάγωμα των επενδύσεων μέσω χρυσής βίζας, τουλάχιστον μέχρι να διασαφηνιστούν οι νέοι όροι εφαρμογής, βλέπουν στελέχη της ελληνικής αγοράς, ύστερα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης, από 250 χιλ. στα 500 χιλ. ευρώ.

    Η θεσμοθέτηση της ελάχιστης επένδυσης στο μισό εκατομμύριο για τη χορήγηση Golden Visa είναι για την κυβέρνηση ο τρόπος να αυξηθεί το διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων για τους Έλληνες αγοραστές, με την αγορά να βλέπει τον διπλασιασμό του ποσού ως αντικίνητρο. «Αυτό που καταφέρνουμε με την οριζόντια αύξηση του ορίου επένδυσης είναι να παγώσει το πρόγραμμα, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε ήδη αρνητικό ισοζύγιο. Η λογική λέει ότι θα έρθουν λιγότεροι επενδυτές», σχολιάζει στο mononews o Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate, προσθέτοντας πως «μπορεί το μέτρο να εξαγγέλθηκε με σκοπό να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για τους Έλληνες, ωστόσο θα βοηθήσει μόνο ορισμένα προάστια της Αττικής».

    Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, το 85% των επενδυτών του προγράμματος συγκεντρώνονται ήδη στα νησιά και στα νότια προάστια, ενώ με την αύξηση του ποσού κατά 100% οι ίδιοι επενδυτές είτε θα κάνουν περισσότερες αγορές και θα έχουν μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, είτε θα προβούν σε «ακριβές» αγορές σε προνομιακές περιοχές.

    Την ίδια ώρα, βάσει του μέτρου, εξακολουθεί να μένει εκτός προγράμματος – αφού μένει εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος – η περιφέρεια. «Ακούσαμε θετικά την αύξηση του ορίου επένδυσης αλλά σκοπός είναι να μην εφαρμοστεί οριζόντια ή να αφορά σε νεόδμητα ακίνητα. Περιμέναμε την αύξηση σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής ή στα νησιά, έτσι ώστε εκεί που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές να υπάρξει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και παράλληλα να στοχεύσει σε επενδυτές και να φέρει σε περιοχές της περιφέρειας που έχουν ανάγκη από τουριστική ανάπτυξη, επενδυτικό ενδιαφέρον και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    Ο ίδιος αναφέρεται σε νομοθετική ρύθμιση του 2019, βάσει της οποίας η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών ορίων επένδυσης ανάλογα με την περιοχή της επικράτειας.

    Αθρόα προσέλευση μεν, βραχυπρόθεσμα δε

    Πάντως, στελέχη εκτιμούν ότι η εξαγγελία είναι πιθανό να αποτέλεσε «τέχνασμα» της κυβέρνησης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ανακοινώθηκε η αύξηση των ορίων επένδυσης αλλά χορηγήθηκε δύο φορές εξάμηνη παράταση εφαρμογής του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση «μπορεί να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσοπρόθεσμα και να δούμε μαζικές τοποθετήσεις επενδυτών, ούτως ώστε να προλάβουν το όριο των 250 χιλιάδων ευρώ», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Ρεβύθης, CEO του ομίλου Revithis & Partners, εκτιμά ότι η εξαγγελία έγινε στο πλαίσιο κοινοτικής οδηγίας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτό που ανέκυψε με το κυπριακό σκάνδαλο, όπου μετά από δημοσιεύματα περί εμπλοκή δημοσίων προσώπων με τη βιομηχανία των χρυσών διαβατηρίων, το πρόγραμμα διακόπηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ανάγνωση θέλει το μέτρο ως μέσο να διακοπεί η αθρόα προσέλευση κοινού που έρχεται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τη χορήγηση της άδειας και όχι για να επενδύσει.

    «Με δεδομένο ότι μαζί με έργα όπως οι ανακαινίσεις και η αδειοδότηση, η επένδυση θα ξεπερνά τα 600 χιλ. ευρώ, το ποσό των 500 χιλιάδων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Θα μπορούσε το κατώτατο όριο να διαμορφωθεί σε 350 χιλ. ευρώ και να μη συμπαρασύρει μικρούς κατασκευαστές, μεσιτικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που θα δουν μείωση τζίρου», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης. «Με την άνοδο των επιτοκίων και το αυξημένο ενεργειακό κόστος και ενόσω δεν ανοικοδομούνται κατοικία για φοιτητές και χαμηλόμισθους, το μέτρο είναι μάλλον άτοπο αυτή τη στιγμή».

    Πρώτο αρνητικό ισοζύγιο στην ιστορία της ελληνικής golden visa

    Γεγονός είναι ότι το πρόγραμμα βρέθηκε σε ύφεση από τις αρχές του χρόνου, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε για πρώτη φορά από την εφαρμογή του προγράμματος το 2014, μειωμένος αριθμός των κατόχων αδειών παραμονής. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο τέλος του Ιουνίου οι κάτοχοι χρυσής βίζας είναι μειωμένοι σε 9.075 έναντι 9.619 στο τέλος του Ιανουαρίου. Το 2021 χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες (10% περισσότερες από το 2020), με τις επενδύσεις βέβαια να παραμένουν στο 1/3 σε σύγκριση με το 2019.

    Ο αριθμός αυτός δείχνει πως οι επενδύσεις σε ακίνητα μέσα από το πρόγραμμα έφτασαν πέρσι τουλάχιστον τα 266 εκατομμύρια από 234 εκατ. το 2020, σκηνικό που ανατράπηκε φέτος, αφού επενδυτές είτε πούλησαν ακίνητα στα οποία είχαν επενδύσει για να λάβουν άδεια παραμονής για να καρπωθούν την υπεραξία, είτε αυτή έληξε. Οι άδειες που χορηγήθηκαν σε Κινέζους μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 7%, ενώ οι ρωσικές golden visa ήταν λιγότερες κατά 38%.

    Διαβάστε επίσης

    Golden Visa: Ντόμινο επιπτώσεων σε νότια προάστια και νησιά από το πάγωμα των ρωσικών επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ