• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Άγνωστη» τουρκική τράπεζα βλέπει τη μετοχή της να κερδίζει 560% μέσα σε ένα μήνα (γράφημα)

    • Bloomberg


    Κέρδη 560% καταγράφει μέσα σε ένα μήνα η τουρκική τράπεζα Turkiye Kalkinma Bankasi, «μονοπωλώντας» το ενδιαφέρον των επενδυτών στη γείτονα, την ώρα που η χώρα βιώνει μια σοβαρότατη οικονομική κρίση, ο απόηχος της οποίας επηρεάζει τόσο τις γειτονικές οικονομίες όσο και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η Turkiye Kalkinma Bankasi, η οποία ιδρύθηκε ως τοπική αναπτυξιακή τράπεζα, δεν παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Τουρκίας Berat Albayrak ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί λαμβάνοντας νέα εντολή.

    Λεπτομέρειες για το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τράπεζα για να τονώσει την ανάπτυξη δεν έχουν γίνει γνωστές.

    Αυτό, όμως, δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τους επενδυτές που, ευελπιστώντας σε σημαντικά κέρδη, συνέρρευσαν μαζικά στη μετοχή, με αποτέλεσμα η τελευταία να πιάσει limit-up σε επτά διαδοχικές συνεδριάσεις, κερδίζοντας μέσα σε ένα μήνα 560%.

    Έτσι, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, η οποία πέρυσι είχε καθαρά κέρδη μόλις 128,3 εκατ. τουρκικών λιρών ($20,8 εκατομμυρίων), ξεπέρασε εκείνη της Yapi ve Kredi Bankasi AS, η οποία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου είχε 30 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία, με αποτέλεσμα να γίνει η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας βάσει κεφαλαιοποίησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέος εχθρός προ των πυλών για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ