• Business

    Αυτό το «πακέτο» ποιος θα το πάρει; Λήγει η προθεσμία για το 5% του ΟΤΕ

    OTE

    Μιχάλης Τσαμάζ, Επικεφαλής ΟΤΕ


    Μέχρι το αργότερο αύριο Παρασκευή εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που διαθέτει προς πώληση το ελληνικό δημόσιο.

    Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι, ακόμα και αν σήμερα Πέμπτη, τελευταία μέρα της προθεσμίας που έχει τεθεί, υπάρξουν θεσμικοί επενδυτές που θα δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το ποσοστό αυτό το πιθανότερο είναι το 5% να εξαγοραστεί τελικά από την Deutsche Telekom (DT) η οποία σήμερα κατέχει το 40% του ΟΤΕ. Και αυτό γιατί η γερμανική εταιρεία βάσει της συμφωνίας μετόχων (δημόσιο και DT) έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

    Αυτό σημαίνει πως έπειτα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να απευθυνθεί στην DT η οποία έχει περιθώριο 60 μέρες για να αποφασίσει να εξαγοράσει (ή όχι) το 5% με την τιμή που θα έχει διαμορφωθεί από τον διαγωνισμό.

    Αν δεν υπάρξει τιμή (λόγω μη συμμετοχής στη διαδικασία) το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνεται στη γερμανική εταιρεία η οποία δύναται να αγοράσει το πακέτο με τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής των τελευταίων 20 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει την πρόσκληση.

    Το 5% θεωρείται ουσιαστικά το τελευταίο «πακέτο» μετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ. Έπειτα από τη διάθεσή του το ελληνικό δημόσιο θα διατηρεί συμμετοχή 1% στην τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση άμεσα και έμμεσα άλλο ένα 4% το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του ΙΚΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ