• Business

    Αυτή είναι η γαλανομάτα τραπεζίτισσα που αναζητά πρόεδρο για την Εθνική


    «Βαρύ» βιογραφικό και εντυπωσιακή καριέρα έχουν κάποια από τα νέα μέλη στα δ.σ. των ελληνικών τραπεζών, όπως η Νορβηγίδα τραπεζίτισσα Marianne Økland που είχε και την πρωτοφανή ιδέα για την δημοσίευση προκήρυξης για τη θέση του προέδρου στην Εθνική.

    Η 54χρονη γαλανομάτα με τους ευχάριστους τρόπους είναι μια πραγματική σιδηρά κυρία, λένε όσοι τη γνωρίζουν και σήμερα εκτός από τη θέση στο δ.σ. της Εθνικής, μετέχει επίσης στο δ.σ. της ναυτιλιακής Scorpio Tankers ενώ είναι managing director στην Avista Partners.

    H απάντηση που έδωσε στην δυστοκία εξεύρεσης του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του προέδρου της Εθνικής ήταν πρωτόγνωρη για τράπεζα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο για την Εθνική όπου η διοίκηση τοποθετούνταν ανέκαθεν από την κυβέρνηση, ακόμη και αν το ποσοστό του δημοσίου στην τράπεζα έχει περιοριστεί σημαντικά.

    Η Marianne Økland από τον Ιούνιο που εκλέχθηκε στο δ.σ. της Εθνικής, έχει κάνει αισθητή την παρουσία στην στα κτίρια διοίκησης της οδού Αιόλου και προεδρεύει σε δύο βασικές επιτροπές: την Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών και την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων ενώ είναι αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου και την Επιτροπή Ελέγχου, όπου προεδρεύει ο αυστραλός Μike Aynsley.

    H Marianne Okland είναι Managing Director στην Avista Partners, η οποία είναι ανεξάρτητη εταιρεία στον τομέα του investment banking με έμφαση στον κλάδο των digital media και η ίδια ασχολείται με θέματα συμβουλευτικής χρέους και συγκέντρωσης κεφαλαίων.

    Στο παρελθόν κατείχε για μια δεκαετία σημαντικές θέσεις στην J.P. Morgan στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στον τομέα της χρηματοδότησης και έκδοσης χρέους. Μεταξύ αυτών υπήρξε υπεύθυνη για θέματα χρηματοδοτήσεων και έκδοσης χρέους, υπεύθυνη προγράμματος αναδιάρθρωσης/μεταβίβασης χρέους, προϊσταμένη των αναλυτών και λοιπών στελεχών σε θέματα κεφαλαιαγοράς και Υπεύθυνη σε όλο το διάστημα 1998-2008 για θέματα χρηματοδότησης και έκδοσης χρέους για την περιοχή της Σκανδιναβίας, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατάταξη των εκδοτών κεφαλαιακών μέσων την περίοδο 2002-2007.

    Παλαιότερα είχε ασχοληθεί με θέματα  χρηματοδότησης και έκδοσης  χρέους στην περιοχή της Σκανδιναβίας, Αυστραλίας και Ασίας, καθώς επίσης και Νοτίου Αφρικής ενώ κατά το διάστημα 1993-1994 προΐστατο της αρμόδιας Διεύθυνσης για την έκδοση χρέους / κεφαλαιαγοράς στην Union Bank of Switzerland στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, έχει εμπειρία σε συμβουλευτική, καθώς εργαζόταν στη Marsoft Limited, συμβουλευτική εταιρεία με γραφεία σε Βοστόνη, Όσλο και Λονδίνο και ειδίκευση σε θέματα σχετικά με επενδύσεις στη ναυτιλία (1988-1993).

    Εντυπωσιακή είναι η θέση της ως μέλος του δ.σ. της Scorpio Tankers στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και της Επιτροπής Κανονιστικής και Περιβαλλοντικής Συμμόρφωσης της εταιρείας. Η Scorpio Tankers είναι μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στο τομέα των δεξαμενόπλοιων και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Είναι μέλος του δ.σ., πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου στην Infrastructure Development Finance Corporation (IDFC – India) ενώ έχει διατελέσει μέλος δ.σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος/προσωρινή Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Nova Ljubljanka Banka στη Σλοβενία, και μέχρι πρόσφατα ήταν Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της ισλανδικής Islandsbanki.

    Η Marianne Økland γεννήθηκε το 1962 στη Νορβηγία και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Norwegian School of Economics and Business Administration στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει παρακολουθήσει διδακτορικό πρόγραμμα σε Οικονομικά / Χρηματοοικονομικά στο ίδιο πανεπιστήμιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/stournaras-rantevou-ti-dikeosini-osi-epimenoun-ston-polemo-laspis/76367



    ΣΧΟΛΙΑ