• Business

    Αυτές είναι οι 12 εταιρείες που θα δώσουν τη μάχη για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού


    Συνολικά δώδεκα εταιρείες θα διεκδικήσουν αύριο Τρίτη ένα «πακέτο» ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 460MW/h που θα δημοπρατηθεί από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

    Πρόκειται για τις:

    Elpedison
    Greek Environmental & Energy Network
    Interbeton
    Novaera Energy
    NRG Trading House
    Protergia
    Protergia Θερμοηλεκτρική
    Volterra
    Watt and Volt
    Βιενέρ
    ΕΛΤΑ
    Ήρων

    Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με το αμερικανικό σύστημα των Yankee Auctions, δηλαδή δεν θα υπάρχει ενιαία τιμή εκκαθάρισης και οι συμμετέχοντες θα διαμορφώσουν την τιμή στην οποία θα αγοράσουν την ποσότητα που διεκδικούν (pay as bid).

    Θα δημοπρατηθούν συνολικά 460MW/h με συνολική χρονική διάρκεια του προθεσμιακού προϊόντος 8.760 ώρες και συνολικό όγκο 4.029.600MWh. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα.

    Η δημοπρασία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.30. Η χρονική διάρκεια των κανονικών παρατάσεων θα είναι 3 λεπτά, ενώ ο τελικός πίνακας των αποτελεσμάτων θα έχει κοινοποιηθεί 15 λεπτά μετά τη λήξη υποβολής των δηλώσεων αγοράς και των παρατάσεων. Δικαίωμα ενστάσεων υπάρχει έως 30 λεπτά μετά την κοινοποίηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων. Ο τελικός πίνακας θα κοινοποιηθεί μια ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων.

    Οι συμμετέχοντες έχουν ήδη καταθέσει εγγυητικές επιστολές αξίας 451.780,50 ευρώ, ενώ θα πρέπει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να προκαταβάλουν ως προκαταβολική προπληρωμή το 3% της αξίας της ποσότητας που θα αγοράσουν και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου να καταθέσουν τη δήλωση χρήσης του προϊόντος. Η ημερομηνία καταβολής της προπληρωμής είναι η 25η Νοεμβρίου.

    Στα αξιοσημείωτα της δημοπρασίας, το γεγονός ότι η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου συμμετέχει στη διαδικασία με δύο εταιρείες, τις Protergia και Protergia Θερμοηλεκτρική, αλλά και η συμμετοχή της Interbeton (όμιλος Τιτάνα), Βιενέρ (όμιλος Βιοχάλκο) και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που επιχειρούν να μπουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αν και προέρχονται από άλλους κλάδους.

    Η «μάχη» πάντως αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς όλες οι εταιρείες θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από το προσφερόμενο πακέτο σε ικανοποιητική τιμή, φιλοδοξώντας να αυξήσουν τη διείσδυσή τους στην αγορά.

    Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, το μερίδιο της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει στο 88,07%, ενώ από τους ιδιώτες τα μεγαλύτερα ποσοστά διαθέτουν ο Ήρων (3,14%), η Protergia (2,98%) και η Elpedison (2,52%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκουρλέτης απειλεί Τσίπρα. Θέλω το υπουργείο Ενέργειας η τίποτα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε ξεκινά η μεταβίβαση κόκκινων δανείων της Alpha Bank στην Aktua Hellas

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ