• Business

    Αυτές οι επιχειρήσεις που τώρα είναι zombies μπορούν να επιβιώσουν

    Zombie


    Στα κλασικά θρίλερ με zombies δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή θεραπείας: Αν κάποιος γίνει ζόμπι, τότε το μόνο που μπορεί να κάνει ο πρωταγωνιστής για να μην κινδυνεύσει και ο ίδιος να γίνει νεκροζώντανος είναι να τον σκοτώσει μια και καλή με μία σφαίρα στο κεφάλι. Ευτυχώς, με τις επιχειρήσεις-ζόμπι τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.

    Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, περισσότερες από τις μισές εταιρείες-ζόμπι (εταιρείες δηλαδή που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και θεωρείται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν) στην Ελλάδα μπορούν να επανέλθουν στη ζωή με τους κατάλληλους χειρισμούς και να επιστρέψουν στην κερδοφορία, βοηθώντας στον περιορισμό των “κόκκινων” δανείων που επιβαρύνουν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

    Κλειδί” για την αξιολόγηση μίας εταιρείας ως βιώσιμης ή μη είναι, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το EBITDA της: αν είναι θετικό (δηλαδή τα καθαρά της έσοδα είναι μεγαλύτερα από το κόστος λειτουργίας τους), τότε μπορεί να επανέλθει στη ζωή. Αν είναι αρνητικό, τότε πρέπει κάποιος να της δώσει τη χαριστική βολή, δηλαδή να προχωρήσει σε εκκαθάριση και ρευστοποίησή τους.

    Πόσες είναι όμως αυτές οι επιχειρήσεις-ζόμπι που μπορούν πράγματι να “γιατρευτούν”; Σύμφωνα με μελέτη της PwC σε δείγμα 3.304 εταιρειών, με βάση τα μεγέθη της περιόδου 2008-2013, το 23% του συνόλου των επιχειρήσεων θεωρούνται “σχεδόν ζόμπι”, καθώς μολονότι παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εμφανίζουν ταυτόχρονα οριακά θετικό EBITDA, ενώ ένα επιπλέον 10% τοποθετείται στην “γκρίζα ζώνη” των εταιρειών που εκτιμάται ότι μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα, παρά τα προβλήματά τους. Σε αυτές τις εταιρείες θα ρίξουν το βάρος τους οι τράπεζες τους επόμενους μήνες, ώστε με στοχευμένες ενέργειες, όπως είναι η αναδιάρθρωση των δανείων τους, η κεφαλαιακή τους ενίσχυση, και σε ορισμένες περιπτώσεις η συγχώνευση με κάποια υγιέστερη επιχείρηση, να τις επαναφέρουν στη ζωή, την ίδια ώρα που οι εταιρείες οι οποίες κρίνονται μη βιώσιμες θα οδηγούνται σε οριστικό θάνατο, ώστε να εκκαθαριστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από ένα τεράστιο βάρος “κόκκινων” δανείων.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, οι εταιρείες-ζόμπι εμφανίζουν κύκλο εργασιών 12,8 δισ. ευρώ, βαρύνονται με δάνεια ύψους 13,88 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 76.000 εργαζομένους, ενώ οι εταιρείες που κρίνεται ότι μπορούν να διασωθούν εμφανίζουν κύκλο εργασιών 73,8 δισ. ευρώ, βαρύνονται με δάνεια 36,5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 260.000 εργαζομένους. Αν λοιπόν πράγματι αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να “πρασινίσουν” ξανά μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Το θέμα είναι βέβαια οι τράπεζες να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για την εξυγίανση αυτών των επιχειρήσεων, εκμεταλλευόμενες και το νέο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που τους “λύνει τα χέρια” και τους δίνει τα εργαλεία και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ασφαλιστικό: Οι 9 + 1 ανατροπές που φέρνει το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Yalco: Αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Ερντογάν «κάρφωσε» τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τον ISIS;



    ΣΧΟΛΙΑ