• Business

    Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχεται το Μάιο σχέδιο επιδότησης της εργασίας και σχέδιο στήριξης του τουρισμού

    • NewsRoom
    Γεωργιάδης για ανατιμήσεις: Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί - Δεν χρειάζεται πανικός


    “Θα κάνουμε θετική έκπληξη και στην οικονομία όπως κάναμε και στην υγεία” είπε σήμερα ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «COVID-19: Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα». Όπως είπε η κυβέρνηση έχει και σχέδιο για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων με διάφορα εργαλεία, σχέδια παροχής ρευστότητας και σχέδια επιδότησης εργασίας.

    Όπως είπε, η κυβέρνηση ετοιμάζει σενάριο, που περισσότερο προσομοιάζει σε επιδότηση της εργασίας παρά σε επιδότησης της ανεργίας. Σημείωσε, ότι  “τα κεφάλαια που θα βρούμε από τους ευρωπαϊκούς πόρους θα τα κατευθύνουμε κυρίως σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο στην παροχή της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και στην επιδότηση εργασίας”.

    Σημείωσε ότι “η εξέλιξη στα κρούσματα στην Ελλάδα πήγε καλύτερα και από το στόχο και γι αυτό μπορούμε να πούμε ότι σιγά-σιγά το Μάιο θα ανοίξουμε την οικονομία μας”.

    Ωστόσο τόνισε τα σενάρια είναι υποθετικά, καθώς άλλα μέτρα και άλλοι πόροι θα χρειαστούν αν βρεθεί το φάρμακο τον Μάιο-Ιούνιο γιατί αλλιώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι και άλλα αν το φάρμακο έρθει το Σεπτέμβριο. “Επεξεργαζόμαστε σενάρια, διεκδικούμε από την Ευρώπη τους περισσότερους δυνατούς πόρους, και διατηρούμε την εικόνα μια χώρας νοικοκυρεμένης για να μην τρελαθούν οι αγορές, και είμαστε έτοιμοι ώστε όταν δοθεί από τους λοιμοξιολόγους το σύνθημα πυρ, να ανοίξουμε την οικονομία μας και να παρέμβουμε με  μέτρα ρευστότητας και με ανακοίνωση σχεδίου στήριξης του τουρισμού.

    Οι παρεμβάσεις στον τουρισμό

    Όπως είπε, “στον τομέα του τουρισμού θα υπάρξουν πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και όταν περάσει η κρίση, να έχουμε τις επιχειρήσεις μας ικανές να αναπτυχθούν.

    Αν εμείς διατηρούμε την καλή μας εικόνα ως μια υγειονομικά ασφαλής χώρα, η πρόβλεψη του κ. Τόμσεν τι ο τουρισμός θα είναι 0 δεν θα είναι σωστή, γιατί θα μπορέσουμε από μια πολύ μικρότερη πίτα να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι και μάλιστα όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου γιατί οι ζημιές που έχουν πάθει οι άλλοι δεν αποκαθίστανται εύκολα.

    Το γεγονός ότι η Ελλάδα απέκτησε καλό όνομα αυτό θα κάνει καλό στην οικονομία μεσο-μακροπρόθεσμα και η χώρα θα βγει κερδισμένη”.

    Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ μέσω βιντεοκλήσης

    Για την ψηφιακό μετασχηματισμό ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έγινε με τόσο μεγάλη ταχύτητα  εν μέσω της κρίσης προχώρησε  τόσο γρήγορα, ώστε εντυπωσιάστηκε και η ίδια η κυβέρνηση. Προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μαζί με την ΑΑΔΕ εφαρμογή για τον νέο τρόπο ελέγχου των επιχειρήσεων με βιντεοκλήση, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο για συναλλαγές, αφού η διαδικασία θα βιντεοσκοπείται.

    “Όσες αλλαγές γίνονται θα μείνουν και θα αποτελέσουν ένα πολλαπλασιαστή στην παραγωγικότητα της χώρας για τα επόμενα χρόνια”, κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ