• Business

    Αδήλωτα εισοδήματα: Και όμως, είναι περαίωση


    Μπορεί η κυβέρνηση να τη λέει “εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων”, όμως η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς αυτό. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι ένα όνομα που θα της ταίριαζε καλύτερα είναι: “περαίωση”.

    Αυτό προκύπτει μετά τη χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να “διορθώσουν” έως τις 31 Μαΐου του 2017 με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις όχι μόνο το ποσό του δηλωθέντος εισοδήματός τους, αλλά και εν γένει οποιοδήποτε στοιχείο φορολογητέας ύλης, για κάθε είδους φορολογία (φόροι, τέλη, εισφορές) για την οποία έπρεπε να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχει εν εξελίξει φορολογικός έλεγχος (δεν έχει δηλαδή ολοκληρωθεί) μπορούν να “διορθώσουν” τα φορολογικά τους στοιχεία (ακόμα και ακαθάριστα έσοδα ή εκπιπτόμενες δαπάνες), καταβάλλοντας τον αυξημένο φόρο που προκύπτει από την νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, επιβαρυμένο με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, η ρύθμιση για την “εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων” δίνει τη δυνατότητα σε φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, να υποβάλουν μέχρι και τις 31 Μαΐου του 2017 αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Μετά την υποβολή της δήλωσης, διενεργείται, κατά περίπτωση, άμεσος, διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου. Εάν δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

    Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2017, ο πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κυρίου φόρου, ενώ για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1η Απριλίου έως 31η Μαΐου του 2017 ο πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κυρίου φόρου. Ο πρόσθετος αυτός φόρος αναπροσαρμόζεται περαιτέρω βάσει συντελεστών αναπροσαρμογής, αναλόγως του έτους εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης, ως εξής:

    Έως 2001: 25%

    2002: 23%

    2003: 20%

    2004: 16%

    2005:15%

    2006: 12%

    2007: 10%

    2008: 6%

    2009: 5%

    2010 και μετά: 0%

    Το ποσοστό του πρόσθετου φόρου διαμορφώνεται σε 13% έως και 30%, ανάλογα με το αν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στον φορολογούμενο και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέλη κυκλοφορίας: Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις η αποπληρωμή – Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφορολόγητο 2017: Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση πλαστικού χρήματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΠΡΟΣΟΧΗ. Τι να ξέρω εάν έχω πιστωτική κάρτα. Η μεγάλη παγίδα



    ΣΧΟΛΙΑ