• Business

    A. Moraru: Σε ποιους κλάδους βλέπει ευκαιρίες η EBRD – Γιατί επενδύει στα «κόκκινα δάνεια»

    Andrea Moraru (EBRD) στο mononews: Η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από το πανδημικό σοκ - «Χρυσές» ευκαιρίες στη χώρα

    Andrea Moraru, EBRD


    Ακόμη περισσότερα έργα προτίθεται να χρηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της στην χώρα μας έως το 2025.

    Η διεθνής τράπεζα, η οποία βρίσκεται από το 2015 στην Ελλάδα έχει επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από 3 δισ. ευρώ σε συνολικά 50 projects σε διάφορους τομείς του ιδιωτικού τομέα, στηρίζοντας την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr η νέα επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα, Andrea Moraru, ήδη εξετάζονται μια σειρά από έργα και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και μέσα στο τρέχον έτος.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τράπεζας βρίσκονται οι κλάδοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ακινήτων, του τουρισμού ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και τα «κόκκινα δάνεια».

    Μάλιστα, η EBRD έχει επενδύσει ήδη σε δυο χαρτοφυλάκια NPL: το πρώτο ύψους 25 εκατ. ευρώ προέρχεται από την Alpha Bank και το δεύτερο ύψους 50 εκατ. ευρώ προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς.

    «Και οι δύο συναλλαγές», σημειώνει η Ευρωπαία αξιωματούχος, «ήταν μέρος του πλαισίου επίλυσης NPL’s, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκινήσαμε το 2017 για να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την επίλυση της συνεχιζόμενης πρόκλησης υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολλές από τις χώρες μας».

    Σύμφωνα με την κα. Moraru, η επιτυχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνιστά «ένα κρίσιμο βήμα προς τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών, τη μείωση κινδύνων και ως εκ τούτου, την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό, υποστηρίζοντας έτσι την ελληνική οικονομία».

    Η ίδια τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των NPL’s, υπογραμμίζει ωστόσο ότι «σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».

    Η κα. Moraru, η οποία ανέλαβε επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου θεωρεί πως το επενδυτικό κλίμα στην ελληνική αγορά έχει βελτιωθεί, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι ακόμη περισσότεροι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν ξανά τη χώρα ως τόπο για τις επενδυτικές δραστηριότητές τους ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στη νέα κυβέρνηση και στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της.

    «Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από την προθυμία της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον που καλωσορίζει τους επενδυτές. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις σίγουρα έχουν βοηθήσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Σπεύδει πάντως να προσθέσει πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να προσελκύσει η ελληνική οικονομία επενδύσεις.

    Όπως λέει, η διόρθωση των σημερινών αδυναμιών και η δημιουργία ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι σημαντική για την περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη ενώ εκφράζει την άποψη ότι «η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός και η γεωργία».

    Who is Who

    Η Andreea Moraru είναι Ρουμάνα υπήκοος και πριν αναλάβει επικεφαλής στην Ελλάδα, εργαζόταν στο τμήμα στήριξης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της EBRD στο Λονδίνο.

    Άρχισε να εργάζεται στην Τράπεζα το 2001 και έκτοτε έχει συμβάλει στην εκτέλεση ενός ευρέος φάσματος συμφωνιών χρέους, μετοχών, χρηματοδοτικών μισθώσεων, καλυμμένων ομολογιών, αλλά και μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες λειτουργίας της EBRD.

    Πριν από την ένταξή της στο δυναμικό της Τράπεζας ήταν επικεφαλής του τμήματος Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) είναι ένας διεθνής οργανισμός που προωθεί την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την επιχειρηματική πρωτοβουλία σε 38 οικονομίες σε τρεις ηπείρους.

    Η Τράπεζα ανήκει σε 69 χώρες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Στην Ελλάδα ξεκίνησε να επενδύει το 2015 για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ