• Business

    Α. Καμάρας (Imperial Tobacco): «Τα νέα προϊόντα καπνίσματος κερδίζουν έδαφος σε όλο τον κόσμο»

    • Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

    O διευθύνων Σύμβουλος της Imperial Tobacco στη N.A Ευρώπη, Αλέξανδρος Καμάρας.


    Τη δική της πρόταση στην κατηγορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασε πρόσφατα στο ελληνικό κοινό η Imperial Tobacco, μια από τις τέσσερις κορυφαίες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο. Πρόκειται για το myblu, με το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει την ανάγκη των καπνιστών για περισσότερες και καλύτερες επιλογές, εναλλακτικές του καπνίσματος.

    Για το νέο προϊόν και τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει μιλά στο mononews.gr ο διευθύνων Σύμβουλος της Imperial Tobacco στη N.A Ευρώπη, Αλέξανδρος Καμάρας. Ο ίδιος απαντά και στις ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, παίρνει θέση για το μέλλον της καπνίσματος και το λαθρεμπόριο και καταθέτει την άποψή του για τους αντικαπνιστικούς νόμους που εφαρμόστηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

    Πρόσφατα λανσάρατε το νέο ηλεκτρονικό τσιγάρο myblu. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

    Οι καπνιστές ζητούν περισσότερες και καλύτερες επιλογές. Ζητούν ευκολία, διάρκεια, ποικιλία, γευστική ικανοποίηση και πάνω απ’ όλα ασφάλεια και ποιότητα. Εμείς φέρνουμε το νέο καινοτόμο προϊόν μας στην Ελλάδα, για να τους προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία, εναλλακτική του καπνίσματος. Το myblu είναι αποτέλεσμα της μεγάλης παγκόσμιας επένδυσής μας σε Προϊόντα Νέας Γενιάς. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, παρουσιάζουμε στους Έλληνες καπνιστές κάτι που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο.

    Με το λανσάρισμα του myblu, θα στηρίξουμε ουσιαστικά το εμπόριο ενισχύοντας την ήδη μεγάλη μας επένδυση, ενώ θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

    Τι κάνει το myblu να ξεχωρίζει από τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του και ποιοι οι στόχοι σας;

    Κύρια χαρακτηριστικά του myblu είναι η εμπειρία απόλαυσης που προσφέρει και η ευκολία στη χρήση του. Με μία απλή κίνηση (click & go) αλλάζουν οι προ-γεμισμένες κάψουλες χωρίς κουμπιά ή ρυθμίσεις στη συσκευή, ενώ η μπαταρία του επιτρέπει μία πλήρη ημέρα χρήσης. Το myblu ξεχωρίζει γιατί είναι απλό, με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, έχει κομψή εμφάνιση και 5 διαφορετικά χρώματα συσκευών, έχει ευχάριστη μυρωδιά και προσφέρεται σε 5 γεύσεις και 2 επίπεδα νικοτίνης.

    Το myblu είναι μια εναλλακτική επιλογή για όσους ενήλικες καπνιστές επιθυμούν να κάνουν την μετάβαση σε ένα υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικό τσιγάρο που στηρίζεται σε επιστήμη και τεχνολογία αιχμής. Για την παραγωγή του εφαρμόζουμε αυστηρά ποιοτικά πρότυπα, ενώ υποβάλλεται σε πολυάριθμους ελέγχους ασφαλείας επιπλέον των όσων απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κάθε συστατικό και υλικό που χρησιμοποιείται υπόκειται σε προσεκτικό τοξικολογικό έλεγχο και αξιολόγηση για την καταλληλότητά του, ενώ οι κάψουλες του myblu είναι προ-γεμισμένες, διασφαλίζοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανταποκρίνεται στις υψηλές προδιαγραφές που έχουμε θέσει. Αναφορικά με την κατηγορία γενικότερα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μεγάλος αριθμός εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα δημόσιας υγείας έχει καταλήξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα.

    Τι απαντάτε στους φόβους που εκφράζονται για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, μετά τα πρόσφατα ατυχήματα;

    Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί φαίνεται ότι σχετίζονται με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν παράνομα υγρά στο ηλεκτρονικό τους τσιγάρο. ‘Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποίησε τους Αμερικανούς καταναλωτές «να μην αγοράζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα στο δρόμο και να μην προσθέτουν οποιεσδήποτε ουσίες στα προϊόντα
    που αγοράζουν από τα καταστήματα».

    Το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας, στον απόηχο των πρόσφατων κρουσμάτων, επανέλαβε ότι το άτμισμα είναι πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει 100 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σε αυτή τη χώρα και πρόσθεσε ότι «θα ήταν τραγικό αν οι καπνιστές που θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή την κακή συνήθεια με την βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν το έκαναν λόγω εσφαλμένου φόβου για την ασφάλειά τους».

    Πιστεύετε πως τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος θα εκτοπίσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα;

    Οδεύουμε προς ένα μέλλον χωρίς τσιγάρα; Υπάρχει στροφή των καπνιστών σε όλο τον κόσμο προς τα προϊόντα νέας γενιάς και η διείσδυσή τους προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ακόμα όμως αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των
    πωλήσεων σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

    Όταν μιλάμε σαν Καπνοβιομηχανία για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην κατηγορηθούμε για υποκρισία. Αν προτρέπουμε εμφατικά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα ενώ το 95% των Πωλήσεών μας συνεχίζει να προέρχεται από τα τσιγάρα, τα οποία μάλιστα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε εμπορικά, τότε ίσως να υπάρχει θέμα.

    Εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε και να πουλάμε καπνικά προϊόντα, πάντα σεβόμενοι τους νόμους και στηρίζοντας την εφαρμογή τους, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να επιβάλλουμε στους καπνιστές τι θα κάνουν. Τους προσφέρουμε όμως με το myblu μία νέα επιλογή, τους προτείνουμε κάτι που είναι διαφορετικό, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο από το κάπνισμα και ελπίζουμε ότι, χάρη στην ευρεία ενημέρωση που θα κάνουμε, οι ενήλικες καπνιστές θα εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα του.

    O διευθύνων Σύμβουλος της Imperial Tobacco στη N.A Ευρώπη, Αλέξανδρος Καμάρας.

    Τι εικόνα παρουσιάζει σήμερα το λαθρεμπόριο καπνικών και πόσο επηρεάζει τις εργασίες σας; Τι περισσότερο πρέπει να γίνει προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο;

    Το λαθρεμπόριο από το 4% πριν από μια δεκαετία έχει πλέον φτάσει στην Ελλάδα το 28%, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι υπερβολικές φορολογικές αυξήσεις στα καπνικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια τροφοδότησαν την αύξησή του.

    Σαν αποτέλεσμα, το Δημόσιο στερείται κάθε χρόνο 700 εκ. ευρώ φορολογικά έσοδα, ενώ απειλείται η επιχειρηματική βιωσιμότητα του Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου και πλήττεται η Βιομηχανία. Χρειάζεται συστηματική εφαρμογή ελέγχων παντού, αλλά και θέσπιση πολύ πιο αυστηρών ποινών για όλους εκείνους που εμπλέκονται με το παράνομο εμπόριο.

    Πως σχολιάζετε τους πρόσθετους περιορισμούς που επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Υγείας στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους; Γιατί πιστεύετε έχει αποτύχει η εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων συνολικά στη χώρα μας;

    Από το 2008 υπάρχει στην Ελλάδα ένας πολύ αυστηρός νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα καθολικά σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, με εξαίρεση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα μεγάλα καταστήματα με ζωντανή μουσική. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται και άλλοι περιορισμοί. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου, που απέτυχε μέχρι τώρα, γιατί δεν υπήρξαν ούτε οι
    μηχανισμοί ούτε η βούληση για την εφαρμογή του.

    Χρειάζεται όμως προσοχή, ώστε να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Να μην στιγματιστεί το 35% των ενήλικων Ελλήνων που χρησιμοποιεί συμβατικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

    Η Imperial Tobacco Hellas σε μια ματιά

    Η Imperial Tobacco Hellas ανήκει στον διεθνή Όμιλο της Imperial Brands, μίας από τις τέσσερις κορυφαίες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση σε προϊόντα νέας γενιάς, εναλλακτικά του καπνίσματος. Η ελληνική θυγατρική αποτελεί σήμερα το Διοικητικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με 9 χώρες της ευρύτερης περιοχής να ανήκουν στον τομέα ευθύνης της, με πιο σημαντικές αυτές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

    Έχει παρουσία σε περισσότερα από 22.000 σημεία λιανικής πώλησης και διατηρεί δίκτυο 90 χονδρεμπόρων συνεργατών. Ο μικτός τζίρος της ανήλθε στα 360 εκ. ευρώ για τη χρήση 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 5,5 εκ. ευρώ. Πέρυσι, συνεισέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο φόρους που άγγιξαν τα 300 εκατ. Ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ