• Business Of Fashion

    Ένα παραμυθένιο ταξίδι στο χρόνο ετοιμάζει ο οίκος Gucci

    αλεσαντρο μικελε

    Αλεσάντρο Μικέλε, ο διευθυντής του δημιουργικού της Gucci


    Μια εντυπωσιακή τοποθεσία επέλεξε ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci, προκειμένου να παρουσιάσει τη συλλογή cruise 2020. Αυτή δεν είναι άλλη από Τα Μουσεία του Καπιτωλίου, στο ιστορικό κέντρο της όμορφης Ρώμης.

    καπιτωλιο
    Τα μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη

    Η Gucci γι’ αυτή την παρουσίαση αποφάσισε να μην ταξιδέψει πολύ μακριά, κάτι που δεν είναι, άλλωστε, απαραίτητο, μιας και η Ιταλία βρίθει από όμορφα και γραφικά σημεία. Για τη συγκεκριμένη έκθεση, ωστόσο, επιλέχθηκε η ιταλική πρωτεύουσα, σε ένα απόλυτα κεντρικό σημείο, πίσω από την Piazza Venezia, μια τοποθεσία πολύ χαρακτηριστική για τη Ρώμη. Το σκηνικό της επίδειξης θα στηθεί γύρω από την πλατεία, όπου τα μεγάλα κτήρια είχαν αρχικά σχεδιαστεί από τον Μιχαήλ Άγγελο το 1536.

    Η επίδειξη μόδας της συλλογής έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου, και η επιλογή της τοποθεσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για το Διευθυντή Δημιουργικού του οίκου, Αλεσάντρο Μικέλε, ο οποίος είχε δηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τον «Παλαιό Κόσμο» – στοιχείο που κυριαρχεί στην ιταλική πρωτεύουσα. Μέσω του οίκου, ανακοινώθηκε επίσημα ότι τα Μουσεία του Καπιτωλίου αποτελούν την πηγή έμπνευσης του δημιουργού, γι’ αυτή τη συλλογή, ενώ του θυμίζουν και την παιδική του ηλικία. Η έμπνευση του σχεδιαστή έρχεται επίσης μέσα από τα αρχαία ευρήματα και τις περίτεχνες εκκλησίες του Βατικανού. Η επίδειξη θα αντικατοπτρίζει αυτές τις συγκινήσεις που έζησε ο ίδιος ο Μισέλ στα Μουσεία του Καπιτωλίου.

    Το συγκρότημα Αρχαιολογικών Μουσείων και Μουσείων Τέχνης στο Λόφο του Καπιτωλίου, στη Ρώμη, στεγάζουν μεγάλο αριθμό αρχαίων ρωμαϊκών αγαλμάτων, επιγραφών, συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων, καθώς και έργων τέχνης του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

    Μένοντας πιστός σε όσα τον εμπνέουν, ο Αλεσάντρο Μικέλε φωτογράφισε πρόσφατα τη συλλογή του brand για το Φθινόπωρο 2019 στους αρχαιολογικούς χώρους της Πομπηίας, του Ηρακλείου και του Σελινούντα.

    γκουτσι
    Η φωτογράφιση της συλλογής φθινόπωρο- χειμώνας 2019 στην αρχαία Πομπηία

    Προηγούμενες επιδείξεις των συλλογών cruise του οίκου έχουν πραγματοποιηθεί στο Dia Art Foundation στη Νέα Υόρκη, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, στην Παλατινή Πινακοθήκη, στο Pitti Palace στη Φλωρεντία και πέρυσι στη Ρωμαϊκή Νεκρόπολη (Promenade Des Alyscamps), στην πόλη Αρλ της νότιας Γαλλίας.

    γκουτσι
    Η παρουσίαση της συλλογής Cruise 2018 στο Palazzo Pitti της Φλωρεντίας

    Η επαφή του μεγάλου οίκου μόδας με το χώρο του Καπιτωλίου δε θα σταματήσει με την ολοκλήρωση της επίδειξης, αλλά θα συνεχιστεί, καθώς ο οίκος έχει δεσμευτεί, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να καταθέσει δωρεά, που θα χρηματοδοτήσει τα έργα αποκατάστασης της Ταρπηίας Πέτρας (βράχου στη νότια κορυφή του Καπιτωλίνου Λόφου). Ο εν λόγω βράχος, με θέα το Ρωμαϊκό Φόρουμ, χρησιμοποιήθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. ως τόπος εκτελέσεων εκείνων που καταδικάζονταν για προδοσία.

    ταρπηια πετρα
    Η Ταρπηία Πέτρα, στη νότια κορυφή του Καπιτωλίνου Λόφου

    Επιπροσθέτως, ο οίκος Gucci είχε δεσμευθεί, πριν από δύο χρόνια, να χορηγήσει 2,1 εκατομμύρια δολάρια, για να στηρίξει την αποκατάσταση των Κήπων Μπόμπολι (Giardini di Boboli) στη Φλωρεντία, όταν ο Μικέλε αποφάσισε να διοργανώσει το σόου για τη συλλογή cruise 2018 στην Παλατινή Πινακοθήκη με θέα τους Κήπους.

    κηποι μπομπολι
    Οι κήποι Μπόμπολι στη Φλωρεντία

    Η εκδήλωση ήταν μέρος ενός πολιτιστικού έργου, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Ουφίτσι και τη δημοτική αρχή της Φλωρεντίας.

    Τα τελευταία χρόνια, ο Gucci έχει εδραιώσει πολιτιστικές συνεργασίες με το Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία, το Μουσείο Τέχνης Minsheng στη Σαγκάη, το Chatsworth House στην Αγγλία και το Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες (LACMA).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Κέιτ Μίντλετον φόρεσε ανάποδα αυτή την Gucci μπλούζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «εμπρηστικό» πουλόβερ μπαλακλάβα που έβαλε «φωτιά» στον οίκο Gucci (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H Gucci είναι και πάλι το πιο δημοφιλές brand παγκοσμίως



    ΣΧΟΛΙΑ