• Bons Vivants

    Χριστουγεννιάτικα art fairs: Λαλαούνη, Μαρτίνου, Παπαδάκη…

    Χριστουγεννιάτικα art fairs: Λαλαούνη, Μαρτίνου, Παπαδάκη...

    Η Μαρία Κουτσομάλλη έχει επιμεληθεί το νέο βιβλίου του Ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή ενόψει Χριστουγέννων


    Με τη σφραγίδα της πρωτοτυπίας, σπάνια, χριστουγεννιάτικα δώρα μπορεί κανείς να βρει κυρίως σε χώρους τέχνης. Καλλιτεχνικά δώρα, που δεν θα τα συναντήσει σε διαφορετικές παραλλαγές σε άλλους χώρους. Το Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη, ο χώρος τέχνης Arch της Αταλάντης Μαρτίνου, το Κυκλαδικό, το Γουλανδρή

    Και οι ναυαρχίδες του είδους, το Μουσείο Μπενάκη και ο Χώρος Τέχνης Παπαδάκη που διευθύνει η Άννα Παπαδάκη. Και πολλοί άλλοι εξίσου αξιόλογοι, που σίγουρα δεν θα τους λήψει η πελατεία επειδή απουσιάζουν από το συγκεκριμένο αφιέρωμα.

    Ήρθαν τα Χριστούγεννα, η πιο καταναλωτική περίοδος του χρόνου. Αξίζει να επενδυθούν με στιλ και τέχνη…

    Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλούνη

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οργανώνει το Art Fair 2023.

    Πρόκειται για καλλιτεχνική έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών, που συνθέτουν αντικείμενα της εφαρμοσμένης τέχνης. Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, όχι μοναδικά objets, κοπιώδη έργα τέχνης μεγάλης πνοής και εκφραστικότητας, αλλά όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα στο χέρι και σε λίγα αντίτυπα. Αυτή η ομαδική έκθεση εγκαινιάζει με τον πιο χαρμόσυνο τρόπο την περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών. Υπεύθυνη του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλούνη παραμένει η Ιωάννα Λαλαούνη.

    Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, 10.00 με 18.00.

    Διεύθυνση: Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Αθήνα 117 – 42.
    Τηλέφωνα Επικοινωνίας +30 210-9221044, +30 210-9239709.

    ARCH & CRAFT

    Όποιος αναζητά αντικείμενα τέχνης αλλά με αισθητική αιχμή και βλέμμα προς τις τελευταίες αγγλοσαξονικές τάσεις, τότε δεν χρειάζεται να ψάξει πουθενά αλλού.

    Η ιδρύτρια του χώρου τέχνης Arch Αταλάντη Μαρτίνου έχει συγκεντρώσει και επιμεληθεί τα πιο εντυπωσιακά objets της χρονιάς από τους καλλιτέχνες που ξεχωρίζει η ίδια. Κεραμικά, κοσμήματα, ντιζάιν αντικείμενα, είδη για το σπίτι.

    Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Holiday Shop όπως το ονομάζει, θα μπορεί κανείς σίγουρα να απολαύσει κάποιο βελούδινο κέρασμα για τον ουρανίσκο του ή της -και αυτό μια τέχνη γαστριμαργική per se, αν το έχει επιμεληθεί η ίδια η Αταλάντη Μαρτίνου.

    Τα έσοδα θα διατεθούν για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας του χώρου τέχνης Arch Athens.

    Ώρες λειτουργίας: 1η Δεκεμβρίου (12–9 μμ) και 2 – 3 Δεκεμβρίου (12–7 μμ).

    Διεύθυνση: Γκούρα 5, 10558 Αθήνα.

    Πληροφορίες: [email protected]. Τηλέφωνο: +30 210 32 27 301.

    Arts & Crafts της Αταλάντης Μαρτίνου

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Η νέα συλλογή στο Cycladic Shop εν όψει Χριστουγέννων, παραπέμπει στην προσεχή έκθεση Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο και τη χάντρα που πιθανώς είχε ως φυλαχτό κάποιος από τους Μακεδόνες πολεμιστές που έπεσε στη μάχη. Έτσι, το κατάστημα του Κυκλαδικού παρουσιάζει μια νέα σειρά αντικειμένων με έμπνευση από φυλαχτά διαφορετικών παραδόσεων.

    Την επιμέλεια της κυτταρικής αυτής συλλογής προέκυψε από μία ιδιαίτερη σύμπραξη: Από την πάντα ευφάνταστη και πρωτότυπη επιμελήτρια και υπεύθυνη της συλλογής στο Cycladic Shop Τίνα Δασκαλαντωνάκη μαζί με το ζευγάρι της τέχνης, Σταματία Δημητρακοπούλου Βαρελά και Γιάννης Βαρελάς και τη Βέρα Βαρελά.

    Ημερομηνία: 30 Νοεμβρίου, 2023
    Ώρα: 18:00-22:00.

    Food Installation από το Begnis Catering.
    Dj Set η Ναστάζια Σφίκα (Nastazia Sfika).

    Χριστουγεννιάτικο Εργαστήριο Κεραμικής

    Επιπλέον, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί τους νέους πάτρονες Young Patrons το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου σε αποκλειστικό Χριστουγεννιάτικο Εργαστήριο Κεραμικής. Πρέπει να γίνει κανείς μέλος πληρώνοντας το ετήσιο αντίτιμο των 250 ευρώ.

    Θα δημιουργήσουν σοκολατένιο ανάγλυφο γλυπτό αντλώντας έμπνευση από τον χριστουγεννιάτικο μύθο των καλικάντζαρων.

    Αρχικά θα δημιουργηθεί πήλινη ανάγλυφη πλάκα (γλυπτό). Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί το σιλικονούχο καλούπι της (σε ειδική food safe σιλικόνη). Στο καλούπι αυτό θα χυτευτεί η σοκολάτα και έτσι η πήλινη δημιουργία θα μετατραπεί σε σοκολατένιο γλυπτό. Το σιλικονούχο καλούπι θα μπορούν οι συμμετέχοντες να το πάρουν σπίτι τους και να δημιουργήσουν όσα σοκολατένια αντίγραφα θέλουν.

    Διεύθυνση: Cycladic Shop, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι.

    Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Το αγαπημένο Μουσείο της Αθήνας στην Αθήνα οργανώνει μεγάλο αφιέρωμα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

    Παρουσιάζονται στους χώρους του στο Παγκράτι περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από την περίφημη Συλλογή με τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα: Αριστίντ Μαγιόλ (Aristide Maillol 1861-1944), Ενρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ (Henri de Toulouse-Lautrec 1864-1901), Ενρί Ματίς (Henri Matisse 1869-1954), (Fernand Léger 1881-1955), Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso 1881-1973), Ζορζ Μπρακ (Georges Braque 1882-1954), Χουάν Μιρό (Joan Miró 1893-1983) και Μπαλτίς (Balthus 1908-2001).

    Μνήμες λουσμένες στο φως

    Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο, δίγλωσσο λεύκωμα (στα ελληνικά και στα αγγλικά) Μνήμες λουσμένες στο φως, που υπογράφει η επιμελήτρια της έκθεσης, κόρη του διευθυντή του Ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau. Εκδίδεται από το Ίδρυμα, σε επιμέλεια των εκδόσεων Μικρή Άρκτος.

    Περιλαμβάνει Γλωσσάριο που εξηγεί όλους τους τεχνικούς όρους της χαρακτικής, απαραίτητοι για την καλή κατανόηση των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί, καθώς και τα βιογραφικά σημειώματα των πολύτιμων συνεργατών που έδωσαν στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να διαπρέψουν στην τέχνη του πολλαπλού.

    Οι μαρτυρίες καλλιτεχνών, ιδιοκτητών γκαλερί και τεχνιτών συμπληρώνουν αυτό το  ιδιαίτερο αφιέρωμα στην Χαρακτική. Έναν ολόκληρο τομέα τέχνης που υπολείπεται της αναγνώρισης που ίσως περισσότερο αξίζει.

    Χώρος Τέχνης Παπαδάκη

    Ο Χώρος Τέχνης Παπαδάκη λειτουργεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από το 1936.

    Εκεί μπορεί κανείς να ανακαλύψει τα πιο φίνα, υψηλής αισθητικής έργα τέχνης σε μεγάλο εύρος τιμών. Αλλά και πρωτότυπες καλλιτεχνικές κατασκευές (είδη δώρων καλλιτεχνικά) τα οποία έχουν συνθέσει οι ίδιοι οι δημιουργοί, που συνεργάζονται με το χώρο ως ζωγράφοι και ως γλύπτες.

    Στο Χώρο Τέχνης Παπαδάκη με τη μεγάλη παράδοση, που διευθύνει η κόρη του αείμνηστου ιδρυτή Άννα Παπαδάκη, λειτουργεί εργαστήρι χειροποίητης κορνίζας και συντήρησης.

    Άννα Παπαδάκη

    Οι ζωγράφοι με τους οποίους συνεργάζεται: Γιάννης Παπαϊωάννου, Σοφία Καλογεροπούλου, Τάνια Δρογώση, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Γιάννης Καραβάς, Μαρία Νικολοπούλου, Παναγιώτης Τζαφόλιας, Γιώργος Γιώτσας, Κορνήλιος, Ντίμη, Μιχάλης Καράς, Παναγιώτα Αλεξοπούλου, Δημήτρης Μπάκας, Δημήτρης Μουστάκης, Έλλη Γρίβα.

    Χώρος Τέχνης Παπαδάκη, Χριστουγεννιάτικα δώρα

    Επιπλέον, μπορεί κανείς να αγοράσει μεταξοτυπίες ελλήνων ζωγράφων -ιδιαίτερα προσφιλές και ποιοτικό είδος στο χώρο της τέχνης που όσοι δεν γνωρίζουν καλά ίσως υποτιμούν ή αντιστοίχως φοβούνται το κόστος. Από τους εξής δημιουργούς: Α. Αϊβάζογλου, Χ. Βέργη, Α. Βερούκας, Α. Δρούγκας, Χ. Καρράς, Μ. Κτιστοπούλου, Μ. Κοπανά, Μ. Μακρουλάκης, Κ. Μαλάμος, Γ. Μανουσάκης, Δ. Μυταράς, Ο. Ζούνη, Χ. Παλατζάς, Φ. Πατρικαλάκης, Μ. Ποπ, Π. Πρέκας, Π. Σάμιος, Σ. Σόρογκας, Β. Σπεράντζας, Γ. Σταθόπουλος, Α. Φασιανός, Σ. Καλογεροπούλου.

    Επιχειρηματικά δώρα

    Και ας σημειωθεί ότι ο Χώρος Τέχνης Παπαδάκη διαθέτει την πιο ποιοτική γκάμα επιχειρηματικών δώρων. Μία ομάδα έμπειρων καλλιτεχνών και χειρονακτών δουλεύει μαζί με την ομάδα από κάθε εταιρεία ώστε να δημιουργηθεί το επιχειρηματικό δώρο που καλύπτει τις απαιτήσεις και τη φιλοσοφία της εκάστοτε επιχείρησης, στο επιθυμητό χρηματικό επίπεδο.

    Μουσείο Μπενάκη x Cabana

    Μουσείο Μπενάκη

    Υπήρξε το πρώτο πωλητήριο μουσείου στην Ελλάδα, με ιδρυτικό στόχο την παραγωγή αυθεντικών μουσειακών αντιγράφων.

    Μέσα από τα αναρίθμητα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη, επιλέγονται αντικείμενα με διαχρονική αξία, τα οποία αναπαράγονται με σεβασμό και άριστη τεχνική αρτιότητα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα παρουσιάζουν το Christmas Gift Guide, οδηγό χριστουγεννιάτικων αγορών, με όμορφα αντικείμενα σε όλο το εύρος τιμών.

    Σήμερα, η συλλογή του Πωλητηρίου περιλαμβάνει παράλληλα και αντικείμενα δικής του παραγωγής, εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές.

    Φέτος, στην τεράστια, περίοπτη συλλογή του Πωλητηρίου παρουσιάζει και μια σειρά από είδη για το σπίτι εμπνευσμένα από παραδοσιακά κεντήματα από όλη την Ελλάδα. Η παραγωγή της συλλογής πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την παγκοσμίως περίφημη εταιρεία ντιζάιν Cabana (και Cabana Magazine) από την Ιταλία. Τραπεζομάντηλα και σερβίτσια υψηλής αισθητικής και ποιότητας που θα εντυπωσιάσουν και τα πιο απαιτητικά ζευγάρια μάτια. Η συλλογή περιορισμένων ειδών φέρει την ονομασία Cabana x Benaki Museum.

    ΩΡΑΡΙΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟΥ Μουσείου Μπενάκη
    Δευτέρα: 10:00 – 18:00
    Τρίτη: Kλειστά
    Τετάρτη: 10:00 – 18:00
    Πεμπτη: 10:00 – 22:00
    Παρασκευή: 10:00 – 18:00
    Σάββατο: 10:00 – 18:00
    Κυριακή: 10:00 – 16:00
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
    Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ
    +30 210 367 1045
    +30 210 367 1002



    ΣΧΟΛΙΑ