• Bons Vivants

    Άγγελος Πλέσσας: Μαγικά ρούχα με τη Luisa για την ΕΛΕΠΑΠ

    Άγγελος Πλέσσας: Μαγικά ρούχα με τη Luisa για την ΕΛΕΠΑΠ

    Acne Studios Los Angeles – Angelo Plessas Capsule Collection Launch. Photo Alex Nazari


    Ο Άγγελος Πλέσσας συνεχίζει την καλλιτεχνική του έρευνα στο πεδίο της Νοόσφαιρας, με αφορμή  πρωτοβουλία που αφορά τη φιλανθρωπία. Έρχεται μάλιστα από τον χώρο των επιχειρήσεων. Η Αναστασία Τσουρεκά, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης μπουτίκ στη χώρα, της Luisa World, πρότεινε στον γνωστό καλλιτέχνη τη δημιουργία μιας μικρής συλλογής από μπλούζες. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη του σωματείου ΕΛΕΠΑΠ.

    Πρόκειται για τριακόσια μπλουζάκια Νοόσφαιρας τα οποία ο Άγγελος Πλέσσας εμπλουτίζει με ραμμένα φυλαχτά σύμβολα καλής τύχης. Αναφέρονται στην πνευματικότητα, την πολιτισμική ετερογένεια, τη θεραπεία από την υπερσυνδεδεμένη ζωή.

    Τα δύο τσάκρα

    Στο μπροστινό μέρος της μπλούζας δύο κεντητά σχήματα καλύπτουν αμφότεροι δύο αντίστοιχα τσάκρα (στο δόγμα των ινδουιστών, τα ενεργειακά «κλειδιά» που εντοπίζονται στο ανθρώπινο σώμα): Το ένα βρίσκεται πάνω από την καρδιά, το άλλο πάνω στο στέρνο.

    Καταρχήν πρόκειται για τη σπείρα, την υπέρθεση δύο ενεργειακών ρευμάτων, τη βάση με την οποία δημιουργείται η ζωή σύμφωνα με τα αρχαία ελληνικά γράμματα. Πρόσφατα χρησιμοποιείται και ως σύμβολο συνδεσιμότητας.

    Δεύτερον, κεντάει τον ηλιακό τροχό, που αντιπροσωπεύει τον ατελείωτο κύκλο γέννησης και θανάτου, την ασίγαστη κίνηση του σύμπαντος σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτισμούς.

    Στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε και εξέλιξη για την ανθρωπότητα.

    Στο πίσω μέρος κάθε μπλούζας, δύο προαιώνια σχήματα συμπυκνώνονται σε ένα: Το κέρατο, σύμβολο της αφθονίας, συνδυάζεται σχηματικά με το μάτι, αποτρεπτικό της κακής ενέργειας.

    Cyber Αισθητική

    Τα σχέδια στις μπλούζες ακολουθούν τη cyber αισθητική (σάιμπερ, δηλαδή του κυβερνοχώρου) της Κοινωνίας της Νοόσφαιρας -αυτό το ιδιαίτερο αισθητικό ιδίωμα που ανέπτυξε ο Άγγελος Πλέσσας και το οποίο διαρκώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται, όπως ακριβώς μία ζωντανή γλώσσα.

    Όλα αυτά τα σύμβολα μαζί λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια σε αυτήν την υπερσυνδεδεμένη, υπερτονισμένη σύγχρονη ζωή.

    Η Κοινωνία της Νοόσφαιρας

    Έτσι συνεχίζεται το έργο εν εξελίξει του καλλιτέχνη που αφορά την Κοινωνία της Νοόσφαιρας.

    Ένα πρότζεκτ που εξερευνά τις διάφορες εκδοχές της βιόσφαιρας.

    Ανιχνεύει διακριτά εθνολογικά στοιχεία κάθε χώρας παρατηρώντας πώς συγκλίνουν με διάφορες εκφάνσεις από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Περιβαλλοντικά, τεχνολογικά, μεταφυσικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά γνωρίσματά της. Ειδικά τις μυστικές συνδέσεις ανάμεσα στην πνευματικότητα και την τεχνολογία, που en masse οδηγούν στην υπό διαμόρφωση, νέα τάξη συλλογικής συνείδησης.

    Techno Shaman

    Στο εξωτερικό, ο Άγγελος Πλέσσας έχει αποκτήσει φήμη ως τεκνοσάμαν (techno shaman), ένας πνευματικός της τεχνολογίας κατά κάποιο τρόπο.

    Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε από την ανάγκη του να θεραπευτεί από τις αδυσώπητες συχνά συνέπειες της ανθρώπινης έκθεσης στον κυβερνοχώρο.

    Έχει πραγματοποιήσει περφόρμανς, ρούχα, διαδικτυακά έργα, κείμενα και εκδόσεις, περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις.

    Συνιστούν διακλαδώσεις στο ίδιο γνωστικό, καλλιτεχνικό, ερευνητικό φάσμα. Ενας πειραματικός καλλιτέχνης που λειτουργεί ως φυσικός, πειραματικός επιστήμονας.

    Όλα τα έργα του αποτελούν ζωντανές ψηφίδες μίας ευρύτερης διανοητικής σύνθεσης. Συνιστούν μορφές και απόπειρες ίασης.

    Acne Studios Los Angeles – Angelo Plessas Capsule Collection Launch.

    Ο Άγγελος Πλέσσας στο Λος Άντζελες

    Το 2022, για παράδειγμα, ο Άγγελος Πλέσσας συνεργάστηκε με τη διεθνή, σουηδική εταιρεία Acne Studios δημιουργώντας πάλι μια μικρή συλλογή από ρούχα που παρουσίασε σε ιδιαίτερη τελετή στο Μαλιμπού Χιλς του Λος Άντζελες. Τζάκετ, κοντομάνικα, κιμονό, που ενεργοποιούν τη συνείδηση και την εν υπνώσει ή κρυφή ενέργεια.

    Η αισθητική αυτής της μικρής συλλογής, όπως και στην περίπτωση της Luisa, προκύπτει από μια επιμειξία μαγικών, μυθικών και cyber στοιχείων.

    Μορφή ίασης

    Έτσι, και οι μπλούζες της Luisa που εμπνεύστηκε ο Άγγελος Πλέσσας αποτελούν μία μορφή προστασίας για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, που η ελληνική κοινωνία έχει αγκαλιάσει με τέτοια ζέση.

    Μπορεί κανείς να τα βρει στα καταστήματα της Luisa στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά αυτή τη στιγμή.

    Σήμερα το απόγευμα γύρω στις έξι, ο Άγγελος Πλέσσας θα βρίσκεται στην εμβληματική μπουτίκ της οδού Σκουφά 15 στο Κολωνάκι για να παρουσιάσει τις δημιουργίες του και να παρουσιάσει το ιδιαίτερο πνεύμα τους. Θα υπάρχει κέρασμα.

    Οι μπλούζες θα πουλιούνται σε τιμή λογική. Χρόνια πολλά στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ