• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Zara: Η μητρική Inditex έτοιμη να απολύσει 25.000 υπαλλήλους

    • Bloomberg
    ortega

    Amancio Ortega, ιδρυτής της Zara


    Ο όμιλος Inditex, στον οποίο ανήκει η γνωστή αλυσίδας λιανικής πώλησης ενδυμάτων και αξεσουάρ Zara, σκέφτεται να προχωρήσει στα μέσα Απριλίου στην προσωρινή απόλυση μέχρι και 25.000 υπαλλήλων από τα καταστήματα της στην Ισπανία, αν η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα διαρκέσει περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα.

    Η εταιρεία έχει κλείσει τα καταστήματα της στην Ισπανία και θα συνεχίσει να πληρώνει το προσωπικό με τους υφιστάμενους μισθούς μέχρι τις 15 Απριλίου. Στη συνέχει σκέφτεται να επιβάλει ένα προσωρινό σχέδιο περικοπών αν χρειαστεί τα μαγαζιά της να παραμείνουν κλειστά, επισημαίνει στέλεχος του ομίλου. Για όσους χρειαστεί να απολυθούν προσωρινά η Inditex θα καταβάλει τη διαφορά μεταξύ του επιδόματος ανεργίας και του μισθού που λαμβάνει κάθε υπάλληλος.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο όμιλος ανακοίνωσε ότι τα μισά καταστήματα της διεθνώς είναι κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι πωλήσεις κατά το πρώτο 15ήμερο του τρέχοντος μηνός υποχώρησαν κατά 24% με βάση τα τοπικά νομίσματα.

    Οι προσωρινές απολύσεις είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζει η Ισπανία και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων με σκοπό να προσλάβουν και πάλι τους υπαλλήλους μόλις βελτιωθεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση πληρώνει τους εργαζόμενους από το ταμείο ανεργίας, ενώ το πλάνο της εταιρείας πρέπει να συζητηθεί με τα συνδικάτα και να αναθεωρηθεί από το υπουργείου εργασίας.

    Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν καταθέσει πλάνα προσωρινών απολύσεων στην Ισπανία, από τότε που η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις 12 Μαρτίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ