• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    GrandVision: Βουτιά για τη μετοχή καθώς η Ray-Ban επανεξετάζει τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας

    • Bloomberg

    Stephan Borchert, CEO GrandVision


    Βουτιά σημείωσε η μετοχή της GrandVision μετά την απόφαση της διαιτησίας που διευκολύνει την EssilorLuxottica, κατασκευάστρια εταιρεία των γυαλιών ηλίου Ray-Ban, να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της ολλανδικής εταιρείας πώλησης γυαλιών ηλίου, ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

    Ο τίτλος υποχώρησε μέχρι και 8,8% στον Άμστερνταμ, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για ακύρωση του deal. Η μετοχή της EssilorLuxottica σημείωσε πτώση 2% στο Παρίσι.

    Ο γαλλο-ιταλικός κολοσσός γυαλιών δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι επανεξετάζει τις επιλογές για την προηγούμενη πρόταση εξαγοράς της GrandVision, αφού το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι έχει την επιλογή να τερματίσει την εξαγορά, λόγω «σημαντικών παραβάσεων» των υποχρεώσεων.

    Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η EssilorLuxottica μπορεί τώρα να ακυρώσει τη συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει τέλος για τον τερματισμό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η GrandVision δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» από την ετυμηγορία.

    Το «απροσδόκητο» αποτέλεσμα «άλλαξε δραματικά την ισορροπία δυνάμεων» στη συμφωνία, δήλωσε ο αναλυτής της Sanford C. Bernstein, Λούκα Σόλκα. «Η EssilorLuxottica μπορεί τώρα να αποχωρήσει με μηδενική ποινή».

    Η EssilorLuxottica προηγουμένως μήνυσε την GrandVision λόγω των πληροφοριών που αφορούσαν την απόδοση των καταστημάτων της, καθώς οι περιορισμοί του Covid-19 έπληξαν το λιανικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Αν και εξασφάλισε τις ευλογίες της ΕΕ για τη ολοκλήρωση της συμφωνίας τον περασμένο Μάρτιο, ο αντίκτυπος της πανδημίας και της νομικής της διαμάχης με τη GrandVision την οδήγησε στην επανεξέταση των επιλογών της, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής ή ακόμη και της ακύρωσης του deal, ανέφεραν πληροφορίες τον Δεκέμβριο.

    Η εταιρεία προχώρησε στην πώληση ορισμένων επιχειρήσεων λιανικής στην Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και να υλοποιήσει τη συμφωνία, σύμφωνα με πηγές.

    “Η EssilorLuxottica έχει το πάνω χέρι σε αυτήν τη διαδικασία και ελευθερία επιλογής αν θελήσει να μην υλοποιήσει τη συμφωνία”,  ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της RBC, Piral Dadhania. Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας είναι το πιο πιθανό σενάριο, είπε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
     

     



    ΣΧΟΛΙΑ