• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Vodafone: Άλμα της μετοχής μετά τη διασφάλιση του μερίσματος

    • Bloomberg

    Nick Read, CEO Vodafone


    Κέρδη 7,1% κατέγραφε νωρίτερα σήμερα η μετοχή της Vodafone Group Plc, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων του αναμενομένου από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, σε μια αγορά με ιδιαίτερα άγριο ανταγωνισμό, και τη διατήρηση του μερίσματος στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο νέος CEO του Ομίλου Vodafone καταβάλλει προσπάθειες για τη συγκράτηση του χρέους.

    Πολλοί επενδυτές πίστευαν πως ο νέος CEO Nick Read θα έβαζε τέλος στη συνεχή αύξηση του μερίσματος που καταβάλλει ο Όμιλος, μετά την εξαγορά των γερμανικών και των ανατολικοευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Liberty Global έναντι 22 δισ. δολαρίων. Μια εξαγορά που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ομίλου να βγάλει στην άκρη τους νέους ανταγωνιστές χαμηλού κόστους που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην παγκόσμια αγορά, την ώρα που οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε δίκτυα υψηλότερων ταχυτήτων αυξάνονται.

    Τα οργανικά έσοδα της Vodafone στον τομέα των υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου στο τρίτο τρίμηνο, καθώς οι καλές επιδόσεις στη Βρετανία και τη Γερμανία αντιστάθμισαν τον σκληρό ανταγωνισμό στην Ιταλία και την Ισπανία.

    Η εταιρεία αναθεώρησε μάλιστα προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για τις ταμειακές ροές σε επίπεδο έτους.

    Παράλληλα, ο CEO του Ομίλου ανακοίνωσε ότι προχωρά στη σύσταση εταιρείας η οποία θα συγκεντρώσει υπό τη σκέπη της τους 58.000 πύργους τηλεπικοινωνιών που διαθέτει ο όμιλος στην Ευρώπη, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη.

    Η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 2,07 δισ. ευρώ για το εξάμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, από κέρδη 2,01 δισ. ευρώ στο προηγούμενο εξάμηνο, λόγω των ζημιών από την πώληση της Vodafone India.

    Τα οργανικά προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν 2,9% στα 7,08 δισ. ευρώ.

    Η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για αύξηση των οργανικά προσαρμοσμένων EBITDA για τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, στο 3%, από μεταξύ 1%-5% προηγουμένως.

    Τα έσοδα για το α΄ εξάμηνο υποχώρησαν 5,5% στα 21,80 δισ. ευρώ, τόνισε η Vodafone. Το ΔΣ τόνισε πως θα διατηρήσει το προμέρισμα στα 4,84 σεντς ανά μετοχή, ενώ διατηρεί το μέρισμα για το σύνολο της χρήσης στα 15,07 σεντς ανά μετοχή.

    Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Nick Read τόνισε πως η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τις καθαρές λειτουργικές της δαπάνες κατά 1,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, μέχρι τη χρήση 2021.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Warren Buffett επεκτείνει την αυτοκρατορία των ακινήτων του σε Μιλάνο και Ντουμπάι



    ΣΧΟΛΙΑ