• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Twitter: Οι νέοι κανόνες της Κομισιόν απειλούν με μπλόκο τη δημοφιλή πλατφόρμα

    Ο ιδιοκτήτης του Twitter Elon Musk

    Elon Musk


    Εν αναμονή των νέων κανόνων για τον έλεγχο του περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αξιωματούχοι της Κομισιόν προεξοφλούν σε δηλώσεις τους ότι ο Έλον Μασκ και το Twitter, θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις νέες οδηγίες.

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα ανέφερε σε ανάρτησή της ότι το Twitter έχει ελλείψεις στον κώδικα για την παραπληροφόρηση, ενώ μια μέρα νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαρίθμησε τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, μεταξύ αυτών οι κολοσσοί των Google, Alphabet, Youtube, ByueDance (TikTok), Facebook-Instagram όπως και το Twitter.

    Σκληρές ποινές για την παραπληροφόρηση

    Οι «ποινές» για μη συμμόρφωση κυμαίνονται από πρόστιμα που μπορεί να κοστίσουν έως και το 6% των ετήσιων εσόδων μέχρι και την απαγόρευση της πλατφόρμας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Απ’ όταν ανέλαβε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ την πλατφόρμα, ύστερα από μία εξαγορά-θρίλερ, έχουν γίνει χιλιάδες απολύσεις κι έχουν κλείσει πολλά γραφεία του Twitter, κάποια εξ’ αυτών ευρωπαϊκά, με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει αποψιλωθεί.

    Αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για τη συμμόρφωση της δημοφιλούς πλατφόρμας, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

    «Αυτές οι 19 πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης που περιλαμβάνουν θα πρέπει να επανασχεδιάσουν πλήρως το σύστημά τους για να διασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων», δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Θα υπόκεινται σε ετήσιους ανεξάρτητους ελέγχους, οι οποίοι  αναμένεται να είναι πολύ σκληροί, όπως και η εποπτεία από την Επιτροπή. και αυστηρή εποπτεία από την Επιτροπή».

    Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε

    Αν και ο Μασκ προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθησυχάζοντάς της ότι θα συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της, στην πράξη οι σχέσεις μεταξύ τους είναι τεταμένες, με τη δεύτερη να θεωρεί ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν ενδιαφέρεται και τόσο να συμμορφωθεί.

    Πρόσφατα, η Κομισιόν ζήτησε από τις εταιρείες να συμπληρώσουν ένα έντυπο στο οποίο θα περιέγραφαν παραδείγματα για το πώς θα τηρήσουν των κώδικα με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης καθώς και σχέδια για μελλοντικές πρακτικές.

    Το έντυπο του Twitter σύμφωνα με το Bloomberg ήταν ελλιπές, με επαναλαμβανόμενες απαντήσεις.

    Στα τέλη Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πραγματοποιήσει ένα «τέστ αντοχής» για τις μεγάλες αμερικάνικες πλατφόρμες.

    Η Ευρώπη ασκεί εκτεταμένες πιέσεις, καθώς όπως υποστηρίζει δεν συμφέρει κανέναν εκπρόσωπο της Big Tech να χάσει την ευρωπαϊκή αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    To δύσκολο 24ωρο του Elon Musk: Πώς εξανεμίστηκαν 13 δισ. δολάρια από την περιουσία του



    ΣΧΟΛΙΑ