• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωσε τα επιτόκια στο 0,25% εξαιτίας του κορονοϊού

    • Bloomberg


    Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια προχωρώντας σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε μέτρα για τη διατήρηση της ροής πιστώσεων μέσω της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η επιδημία του κοροναϊού θα βλάψει την οικονομική δραστηριότητα.

    Η κίνηση για μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,25% έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Federal Reserve να μειώσει το βασικό της επιτόκιο και λίγες μόνο ώρες πριν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώσει τον προϋπολογισμό της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πραγματοποιεί αύριο τη συνεδρίαση της πολιτικής της, αναμένεται επίσης να ακολουθήσει το αυξανόμενο κύμα λήψης μέτρων χαλάρωσης λόγω της κρίσης.

    Η απόφαση των μελών της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν ομόφωνη. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα μπορούν εύκολα και φθηνά να έχουν πρόσβαση σε πίστωση. Η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική για την περίοδο της κρίσης, καθώς αν ορισμένες εταιρείες αναγκαστούν να σταματήσουν την λειτουργία τους λόγω του κορονοϊού, θα πληγούν αυτόματα οι ταμειακές τους ροές και θα είναι δύσκολο να καλύψουν τους λογαριασμούς, τη μισθοδοσία και άλλα κόστη.

    “Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος του οικονομικού σοκ από τον Covid-19 είναι εξαιρετικά αβέβαιο, η δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενίσει σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους μήνες”, δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας σε δηλώσεις της.

    Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα περιλαμβάνει ειδικά κίνητρα για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα έχει άμεση ισχύ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ