Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα υπαγορεύσει τα επίπεδα των δασμών για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που επιθυμούν να αποφύγουν υψηλότερους δασμούς, εμφανιζόμενος να απομακρύνεται από την ιδέα ότι θα συμμετάσχει σε αμοιβαίες διαπραγματεύσεις.

«Θα βάλουμε πολύ δίκαιους αριθμούς και θα πούμε, εδώ είναι – τι θέλει αυτή η χώρα, τι θέλουμε. Και συγχαρητήρια, έχουμε μια συμφωνία. Και είτε θα πουν «υπέροχα» και θα αρχίσουν να ψωνίζουν, είτε θα πουν «όχι καλά»», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, καθώς συναντήθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ.

1

«Θα είναι ένας πολύ δίκαιος αριθμός, θα είναι ένας χαμηλός αριθμός. Δεν επιδιώκουμε να βλάψουμε χώρες», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ σπεύδουν να εξασφαλίσουν συμφωνίες με την κυβέρνηση για να αποφύγουν τις υψηλότερες εισφορές με τις οποίες έχει απειλήσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι οι πρώτες συμφωνίες θα μπορούσαν να έρθουν ήδη αυτή την εβδομάδα. Αλλά τα τελευταία σχόλια του προέδρου δείχνουν ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αλλάζει την προσέγγισή του.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέμεναν με ανυπομονησία τις πρώτες ανακοινώσεις για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που απειλούν να έχουν οι εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου στην παγκόσμια οικονομία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει κουραστεί από τις ερωτήσεις σχετικά με το πότε θα συναφθούν συμφωνίες.

«Δεν χρειάζεται να υπογράψουμε συμφωνίες. Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε 25 συμφωνίες αυτή τη στιγμή αν θέλαμε», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ την Κυριακή δεν διευκρίνισε ποια έθνη θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταλήξουν σε συμφωνίες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασιατικά έθνη όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα μπορούσαν να είναι στο πρώτο κύμα συμφωνιών.

«Θα υπογράψουμε κάποιες συμφωνίες. Αλλά πολύ μεγαλύτερο από αυτό είναι ότι θα μειώσουμε την τιμή που θα πρέπει να πληρώνουν οι άνθρωποι για να ψωνίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι θα συμβουλευτεί τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για την απόφασή του.

Ο πρόεδρος προανήγγειλε επίσης μια «σπουδαία ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες», πριν αναχωρήσει για ταξίδι στη Μέση Ανατολή, αλλά είπε ότι δεν θα είναι «απαραίτητα» εμπορική.

Με τον Κάρνεϊ, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα επιδιώξει μια πιο φιλική σχέση από εκείνη που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν συμπαθούσε». Ο Τραμπ ανέφερε ότι θα επιδιώξει απλώς «λεπτές αλλαγές» στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά που διαπραγματεύτηκε κατά την πρώτη του θητεία και ότι οι συνομιλίες τους θα είναι «πολύ φιλικές».

«Αυτή είναι μια μεγαλύτερη συζήτηση», συνέχισε ο Τραμπ. «Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις που εμπλέκονται και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο και κάποιες συζητήσεις και γι’ αυτό είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις».

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να άρει τους δασμούς στον Καναδά και επανέλαβε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τα καναδικά προϊόντα.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδοτούμε τον Καναδά», δήλωσε ο Τραμπ. «Ο Καναδάς είναι ένα μέρος που θα πρέπει να είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του οικονομικά. Υποθέτω ότι μπορούν να το κάνουν».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο

Tesla: Κατακόρυφη πτώση πωλήσεων στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές τον Απρίλιο

Ferrari: Αύξηση 17% στα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο – «Γκάζι» πάτησαν τα supercars