• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται το selloff – Nέο ιστορικό χαμηλό

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η τουρκική λίρα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πάνω από τις 14 λίρες ανά δολάριο για πρώτη φορά, μετά την μείωση της προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε αρνητική από την S&P Global Ratings.

    Το νόμισμα υποχώρησε έως και 4,2% τη Δευτέρα και διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 14,4741 ανά δολάριο.

    Η υποχώρηση έρχεται μετά τις μειώσεις των επιτοκίων που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού, βασική αιτία της αναθεώρησης  που ανακοίνωσε ο S&P την Παρασκευή.

    Η λίρα έχει υποχωρήσει 48% έναντι του δολαρίου φέτος και είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές.

    Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να το μειώσει κατά 100 επιπλέον μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 19 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

    Οι μειώσεις των επιτοκίων και η σημαντική υποτίμηση της λίρας θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 25%-30% σε ετήσια βάση στις αρχές του 2022, δήλωσε την Παρασκευή η S&P.

    Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 του χρηματιστηρίου της Τουρκίας σημείωσε άνοδο 2,1% με επίκεντρο τις μετοχές των εταιρειών που ενισχύονται από τα έσοδα σε ξένο νόμισμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τουρκία: Φτωχαίνουμε κάθε μέρα και περισσότερο-Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για την οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ