• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο πληθωρισμός στη Τουρκία εκτινάχθηκε σε υψηλό 19 ετών τον Δεκέμβριο, ωθούμενος από την πτώση της λίρας και τις πιέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για φθηνότερο δανεισμό.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 36,08% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2002, ενώ τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 21,31%. Το ποσοστό ξεπέρασε κατά πολύ τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg για πληθωρισμό 27,36%, στην οποία συμμετείχαν 19 αναλυτές.

    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά κινήσεων καθοδηγούμενων από τον Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στο αυξημένο κόστος δανεισμού, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη. Οι μειώσεις οδήγησαν τη λίρα σε μεγάλη πτώση, εξέλιξη που πυροδότησε τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.

    Η τουρκική λίρα κάλυψε ορισμένες από τις απώλειες της τον Δεκέμβριο, αφού ο Ερντογάν παρουσίασε έναν μηχανισμό που υπόσχεται αποζημιώσεις στους κατόχους της λίρας όταν αυτή υποχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Ωστόσο, το νόμισμα παραμένει περίπου 31% χαμηλότερα από ό,τι ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια.

    The lira's slide kept Turkey's inflation in double digits since late 2019

    Επιτάχυνση του πληθωρισμού

    Προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας κινείται στο -22,08%, και αποτελεί το χαμηλότερο πραγματικό επιτόκιο μεταξύ όλων των αναδυόμενων αγορών.

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, κατά 2,3% έναντι του δολαρίου.

    “Αναμένουμε επιτάχυνση του πληθωρισμού έως και τον Μάιο – Ιούνιο”, δηλώνει ο Ozlem Bayraktar Goksen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Tacirler Yatirim. “Δεν βλέπουμε αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με βάση και την οδηγία της κεντρικής τράπεζας”, πρόσθεσε.

    Παρά το γεγονός ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός πληγώνει την δημοφιλία του Ερντογάν εν όψει των εκλογών του 2023, ο ίδιος επέμεινε ότι θα παραμείνει σταθερός στη συγκεκριμένη πολιτική με στόχο την ενίσχυση της μεταποίησης και των εξαγωγών και τη μείωση της επιρροής των διεθνών αγορών στην τουρκική νομισματική πολιτική.

    Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 20 Ιανουαρίου και θα δημοσιεύσει την πρώτη της έκθεση για τον πληθωρισμό του έτους στις 27 Ιανουαρίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τουρκία: Αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ