• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τώρα η Bacardi πίνει… τεκίλα!

    • Bloomberg


    Στη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά της τεκίλας επενδύει η Bacardi, η οποία προχωρά στην εξαγορά της Patron Spirits International AG έναντι 5,1 δισ. δολαρίων.

    Μετά την εξαγορά, η εταιρεία θα ενώσει δύο από τα μεγαλύτερα αποστακτήρια οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως, φιλοξενώντας κάτω από την ίδια στέγη brands όπως η βότκα Grey Goose, το ουίσκι Dewar’s και το ρούμι Bacardi μαζί με τις περίφημες τεκίλες Patron.

    Η Bacardi με έδρα στις Βερμούδες, η οποία πωλεί ήδη την τεκίλα Cazadores, αντιπροσώπευε το 5,8% της συνολικής αγοράς οινοπνευματωδών ποτών το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της IRI.

    Επενδύοντας στην αγαύη

    Τα ποτά με βάση την αγαύη (όπως η τεκίλα που παρασκευάζεται από την μπλε ποικιλία αγαύης) είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται την τελευταία δεκαετία. Η premium τεκίλα μάλιστα έχει καταφέρει να οκταπλασιάσει τις πωλήσεις από το 2002 έως το 2016, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οινοπνευματωδών Ποτών. Η ανοδική τάση της τεκίλας μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συγκριθεί με το ρούμι και τη βότκα: σε ό,τι αφορά το ρούμι, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2% την ίδια περίοδο, ενώ η βότκα κινήθηκε ανοδικά  κατά 2,4%.

    Η νέα εταιρεία θα μπορούσε να εξελιχθεί στον κορυφαίο παραγωγό οινοπνευματωδών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της IWSR.

    Με την συμφωνία άλλωστε ολοκληρώνεται η επένδυση που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία στην τεκίλα το 2008, όταν τότε είχε αγοράσει το 305 των μετοχών της Pernod.

    Η αγορά τρέφει μεγάλες προσδοκίες για την τεκίλα. Αυτό έδειξε άλλωστε και η απόκτηση της Casamigos, της νεοφυούς επιχείρησης του George Clooney, από την Diageo Plc έναντι 1 δισ. δολαρίων.

    Η Pernod Ricard SA, η οποία μαζί με τη Diageo αποτελούν τους μεγαλύτερους αποσταγματοποιούς παγκοσμίως, έχει επίσης ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της αποκτώντας το σήμα Del Maguey τον Ιούνιο.



    ΣΧΟΛΙΑ