• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ένα σούπερ ομόλογο «δροσίζει» την πιο «καυτή» αγορά ακινήτων του κόσμου

    • Bloomberg

    Η Βουδαπέστη είναι επίσης υποψήφια για τη διοργάνωση


    To λεγόμενο «σούπερ ομόλογο», μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, κόβει τη φόρα της πιο «καυτής» αγοράς ακινήτων στον κόσμο.

    Αυτό το υποστηριζόμενο από το κράτος εργαλείο χρέους, ​​που ονομάζεται επίσημα MAP+, πληρώνει κατά μέσο όρο περίπου 5% ετησίως και υλοποιήθηκε για να μειώσει την εξάρτηση από τους ξένους πιστωτές που έπαιξαν αρνητικό ρόλο σε προηγούμενες κρίσεις, εγκαταλείποντας με τα πρώτα σημάδια οικονομικών δυσκολιών.

    Με τα πραγματικά επιτόκια να παραμένουν κάτω από το μηδέν, η ζήτηση για το MAP+ -που διατίθεται αποκλειστικά σε νοικοκυριά και απαλλάσσεται από φόρους- είναι ισχυρή: από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και κυκλοφόρησε, έχουν επενδυθεί σε αυτό ποσά που αντιστοιχούν 10,5 δισ. δολάρια. Το γεγονός αυτό τράβηξε ρευστότητα από την κτηματαγορά, σε μια εποχή όπου οι τιμές στην αγορά κατοικιών της Βουδαπέστης – σύμφωνα με την Knight Frank – αυξάνονταν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

    «Το MAP+ είχε μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά κατοικίας», δήλωσε ο Karoly Benedikt, επικεφαλής έρευνας της Duna House, από τους μεγαλύτερους μεσίτες της Ουγγαρίας. «Πριν από το MAP+, απλώς δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για τις επενδύσεις σε ακίνητα».

    Δε χρειάστηκε πολύς καιρός για να γίνει αισθητή η επίδραση του ομολόγου. Οι συναλλαγές retail ακινήτων υποχώρησαν κατά 56% στο τρίτο τρίμηνο του 2019 – την πρώτη περίοδο κατά την οποία οι Ούγγροι μπορούσαν να επενδύσουν στο MAP+. Ο δείκτης τιμών κατοικιών της χώρας σημείωσε την πρώτη τριμηνιαία πτώση του τουλάχιστον από το 2015 κατά την ίδια περίοδο.

    Κάποιοι μπορεί να ανακουφιστούν από την εξέλιξη αυτή. Οι τιμές των ακινήτων στην Ουγγαρία έχουν εκτοξευθεί κατά 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Οικονομικών Mihaly Varga περιέγραψε μια «αγορά που μοιάζει με φούσκα», ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Gyorgy Matolcsy, ενθάρρυνε μια επανεξέταση αυτής που αποκαλεί ως μια αποτυχημένη εθνική στεγαστική πολιτική.

    Και δεν είναι μόνο το «σούπερ ομόλογο», σύμφωνα με τον Benedikt της Duna House, ο οποίος υποδεικνύει μια βραδύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση για κρατικές επιδοτήσεις και προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει στάσιμη το 2020.

    Υπάρχουν επίσης πολλές ενδείξεις ότι η ακίνητη περιουσία θα απογειωθεί ξανά.

    Οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10% για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2019 και η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τις οικογένειες να αγοράσουν σπίτια. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν υψηλότερες στις γειτονικές Τσεχία και Πολωνία – υποδεικνύοντας ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση.



    ΣΧΟΛΙΑ