• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θυσία στον βούρκο του μαύρου χρήματος η CEO της Swedbank

    • Bloomberg

    Birgitte Bonnesen, πρώην CEΟ της Swedbank


    Τον δρόμο της εξόδου είδε από την Swedbank AB η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Birgitte Bonnesen, εν μέσω ισχυρισμών ότι η τράπεζα χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικού χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας της.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η Bonnesen, 62 ετών, θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον CFO Anders Karlsson όσο το διοικητικό συμβούλιο της ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους μετόχους στην ετήσια Γενική Συνέλευση στη Στοκχόλμη. Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγα λεπτά από τη στιγμή που τρεις από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Swedbank κατέστησαν σαφές ότι είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Bonnesen, αφού φάνηκε να παραπλανά το κοινό σχετικά με τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

    Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη Σουηδία, μια κοινωνία στην οποία τα επίπεδα διαφθοράς είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ είναι γνωστή για τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει το δημόσιο βίο. Η Swedbank αποτελεί την παλαιότερη τράπεζα της χώρας και θεωρείται η καρδιά του σουηδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η υπόθεση έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες ότι το θέμα του ξεπλύματος είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά, με πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης να εμπλέκονται πρόσφατα σε βρώμικα χρηματικά σκάνδαλα.

    Η Swedbank διερευνάται από τις εποπτικές αρχές της Σουηδίας και της Εσθονίας, ενώ και οι ΗΠΑ εξετάζουν την υπόθεση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η τράπεζα υπήρξε αγωγός για μερικούς από τους πιο διαβόητους ισχυρούς άνδρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο πρώην διευθυντής της καμπάνιας του Trump και ο καταδικασμένος εγκληματίας Paul Manafort έλαβαν επίσης χρήματα μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας.

    Τα κεντρικά γραφεία της Swedbank έγιναν στόχος επιδρομής της αστυνομίας την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβίασε τους κανόνες εμπιστευτικών πληροφοριών, δίνοντας στους μεγαλύτερους επενδυτές της την εκ των προτέρων ενημέρωση για μια έκθεση της 20ης Φεβρουαρίου σχετικά με το ξέπλυμα. Μετά το κλείσιμο των αγορών, προέκυψε ότι η τράπεζα διερευνάται επίσης για απάτη.

    Βουτιά για τη μετοχή

    Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας ανεστάλη από το πρωί, ενώ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις έχουν εξανεμιστεί περίπου 7,5 δισ. δολάρια, σχεδόν το 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας της, από τον περασμένο μήνα.

    “Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια πίεση στην τράπεζα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Lars Idermark. Ο ίδιος είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην  Bonnesen μόλις την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης της Bonnesen, η πρώην CEO θα αποχωρήσει λαμβάνοντας περίπου 22 εκατομμύρια κορώνες (2,4 εκατομμύρια δολάρια). Ορισμένοι  Σουηδοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός ότι η απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος θα μπορέσει να λάβει το μισθό της,  ενώ άλλοι αμφισβήτησαν και την καταλληλότητα του προέδρου να παραμείνει στη θέση του.

    Η τράπεζα φέρεται να διέθεσε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ (23 δισ. Δολάρια) σε αμφισβητούμενα κονδύλια μεταξύ του 2010 και του 2016 στην Εσθονία, ανέφερε η SVT αυτήν την εβδομάδα. Τα στοιχεία είναι σημαντικά μεγαλύτερα από την πρώτη εκτίμηση και έρχονται εν μέσω αναφορών ότι η Swedbank ενδεχομένως να παραπλάνησε τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις ύποπτες δραστηριότητές των πελατών της. 

    Ο Idermark απολογήθηκε για τις ενέργειες της τράπεζας, εκφράζοντας στους μετόχους την “βαθιά του λύπη” για τις εξελίξεις.

    Η Bonnesen, η οποία ήταν υπεύθυνη για τις τραπεζικές δραστηριότητες της Swedbank στις Βαλτικές Χώρες το 2011-2014, εκδιώχθηκε όταν προσπάθησε να αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση αυτή. Πήρε τη θέση του CEO το 2016, μετά την αποχώρηση του προκατόχου της Michael Wolf. Ο Wolf τέθηκε υπό έρευνα για αμφισβητούμενες συναλλαγές, αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ